Renault Laguna I - problem z chłodzeniem silnika.

13 Cze 2010, 12:19

Witam.
naprawiam taki samochód jak w temacie.
Konkretnie problem polega na tym że wiatraki na od chłodzenia chłodnicy się nie włączają - włączają się gdy już temperatura jest maks. świeci się kontrolka STOP i gotuje wodę.
I jak jeszcze włączę klime (A.C) to właśnie one się włączają ale wcześniej nic.
Wymieniłem czujnik temperatury zaraz przy chłodnicy ale dalej jest to samo.
Żadnej poprawy.

Co mam jeszcze zrobić? może coś źle podpiąłem skoro przy włączeniu klimy załączają się wiatraki ?
BRIAN842
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Kraków

13 Cze 2010, 13:31

To, że wiatraki włączają sie po włączeniu klimy, to objaw jak najbardziej prawidłowy. Dodam, że wiatraki powinny pracować na biegu wolnym i tak pewnie też jest.
Co do twojego problemu, to przyczyny poszukałbym jeszcze w termostacie, który nie otwiera się do końca i za mało przepuszcza płynu chłodzącego do chłodnicy. Wówczas temp. płynu w chłodnicy jest za niska i czujnik nie włączy wentylatora, a z kolei w silniku przy czujniku temp. od ECM płyn jest już gorący i zaświeca się kontrolka STOP. Tak więc ten czujnik temp. przy silniku jest sprawny. Jest on też zazwyczaj od wskaźnika, jeżeli takowy występuje i jeżeli na nim wskazania temp. się zgadzają to jest on ok.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

13 Cze 2010, 16:24

Dzięki.
jutro jadę w poszukiwaniu termostatu-aczkolwiek mechanik z którym się konsultowałem poradził mi żebym wymienił czujnik temperatury bo to nie termostat - a wiec on wprowadził mnie w błąd :???:
BRIAN842
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Kraków