Posiadam klimę automatyczną, czyli klimatronik. Przy tych upałach jakie obecnie są jazda jest prawdziwą męczalnią. Dzisiaj jak wsiadłem do auta po tym jak stało kilka godzin w słońcu czułem się jak kurczak w piekarniku, a otyły znowu nie jestem
![Smile :-)]()
, wiecie ze nawet że wyświetlaczu od komórki po lekkim dotknięciu palcem zrobiły sie białe plamy jakby sie cos odkształciło, myślę ze temp w aucie ponad 60C. No ok od czego ma sie klimę.
Otwieram wszystkie drzwi wietrze pare minut auto, odpalam włączam klimę a tu nic.
Wydaje mi sie ze najefektywniej działa przy ustawieniu chłodzenia na niebieskie pole, nawiew na twarz, wszystkie kratki główne mam otwarte, środkowe ustawione na wprost na pasażerów z tyłu, ten mieszacz powietrza na czerwone pole, a boczne skierowane w stronę szyb, jak zalecają wszyscy. Czytałem ze kategorycznie nie powinno się ustawiać nawiewu na twarz a nawet ustawiać go na szybę, a temp powinna być niższa o jakieś 5-10C niz na dworze.
No to przy takich ustawieniach daje obieg zamknięty, AC ON i wentylator na 5 jadę po kilku km daję 4 jadę, wyłączam obieg zamknięty daje 3 i juz mi za gorąco, musze znów włączyć obieg zamknięty i jechać cały czas na wiatraku 4, jazda jest męcząca i nużąca. Nie wiem czy lepszych efektów nie uzyskał bym jakbym wentylator dał na 0 i otworzył wszystkie szyby. Co innego jak korzystam z klimy i ustawie kratki na tkz pysk, czyli na twarz do przy wentylatorze 2-3 można spokojnie jechać, jednak czy to nieszkodliwe?
Ostatnio boli mnie dosyć gardło i mam katar.
Dodam że gdy włączam klimę do sprężarka pracuje w cyklach, wentylator od klimy włacza sie i wyłącza, bardzo sie leje z pod auta, woda sie leje od klimy.
Na pełnym serwisie klimy i odgrzybianiu ozonowym byłem rok temu w maju, nie poczułem żadnej różnicy poza tym ze byłem lżejszy o półtora stówki.
Jeszcze dodam że jak ustawiam iles tam stopni np 22, 20, czy nawet 17C i wszystko na auto to przez kilka minut działa na maxa a później stopniowo wentylator zwalnia mimo tego w aucie jest okropnie duszno i gorąco, wątpie zeby to działało dobrze.
dzięki