Renault Laguna II do 7tyś

14 Maj 2017, 22:19

Jeśli chcesz, to moja siostra ma na sprzedaż Vectre B, sedan, instalacja gazowa. Z tego co wiem to 6500 chce ale za 6 też by poszło. Silnik 1,8 125 hp (czy 122?)

Mechanicznie jest żyleta, natomiast jest parę ognisk korozji, więc myślę, że z 1000 zł pójdzie na lakiernik plus jakieś zabezpieczenie antykorozyjne na potem by się przydało. Komplet zimówek, płynnie na gazie i benzynie chodzi, climatronic sprawny, komputer pokładowy. Ogłoszenia póki co nie ma, ponieważ wczoraj kupiła Vectre C dopiero ;)
iLuminary
Początkujący

Auto: Signum 1.8 122hp
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2005

15 Maj 2017, 21:06

Sedany odpadają, przynajmniej przez najbliższe parę lat choć wizualnie oczywiście bryła sedana najbardziej mi pasuje ale przy małym dziecku, a co dopiero dwójce :wink: praktyczności zero.

Skoda Octavia - o tym nie pomyślałem :piwo: i liftback byłby wystarczający.
Mazda 6 GY 1.8 Pb 05" LIFT ||Mazda 626 GF 2.0 Pb 99" || Seat Toledo 1L 1.8 Pb 97"||
maro39
Początkujący
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Śląskie
Prawo jazdy: 0- 0-2008
Auto: Mazda 626 GF 2.0 136KM

15 Maj 2017, 22:36

Miałem przyjemność pare razy jeżdzić Octavią i całkiem przyjemne auto,nawet nad morzem byliśmy w 4osoby i auto świetnie się spisało.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

16 Maj 2017, 14:24

Wujek miał taką Lagunę - Zaraz jakoś po premierze kupił nową z salonu u nas w Polsce. Nie pamiętam jaki silnik. Wiem, że kuzynka po wujku odziedziczyła i jeździ chyba do dziś. Fajne auta, bardzo dobrze wyposażone, ale coś mu się tam psuła np. czy to karta, czy coś w elektryce, jakieś czujniki itd. (awaryjność potwierdzona). Ogólnie teraz w rodzinie patrzyliśmy na takie Laguny po lifcie - bo tam ponoć poprawili sporo elektryki, to tak 9-11 tys. trzeba dać i może coś z gazem w tej cenie by się trafiło w dobrym stanie. Rocznik raczej maksymalnie 2006. Tam w tych Lagunach to elektryka padała głównie i nikt tego nie poleca. To samochód na tzw. czarnej liście.

Polecam do 7 tys. z gazem Opla Astrę G - Spoko auta, silniczki 1,4 i 1,6 Twinport na łańcuchu rozrządu, bardzo fajne do gazu. Raczej tam ich ruda nie chrupała jakoś mocno. W takiej cenie będzie to rocznik już jakoś 2004-2005. Kombi są tańsze niż sedany czy hatchbacki w przypadku tego modelu i można spokojnie coś w ładnym stanie wyrwać. Pewniejszy zakup niż Laguna II to na pewno, wiadomo że auto nie tak komfortowe i wyposażone, no ale można znaleźć z Polskiego salonu w uczciwym stanie. Autko nie rzucające się w oczy - każdy je dobrze zna, ale bardzo wdzięczne. Bez gazu jeśli chcesz, to i może wyrwiesz coś taniej.

Co jeszcze godnego rozważenia... Francuz w tym przypadku Peugeot 307. Dobre, komfortowe auto. Dobrze wyposażone. Raczej tanie w utrzymaniu i mało awaryjne. Polecane generalnie. Tak do 7 tys. to będzie rocznik raczej starszy niż Astra.

Te dwa zakupy moim zdaniem byłyby dużo rozsądniejsze i bardziej opłacalne niż Laguna przed Liftem. No i znacznie łatwiej będzie Ci później ew. sprzedać czy to Opla, czy tą 307, bo to samochody raczej lubiane i uznawane za porządne.
Ronal123
Początkujący

Zdjęcia: 16
Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: Mitsubishi Space Star
Silnik: 1.6 98KM
Typ: Van
Rok produkcji: 2003

16 Maj 2017, 22:02

Bałbym się kupić Astre G z 2005roku za 7k..
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

16 Maj 2017, 22:35

Czy ja wiem, może faktycznie. Ale kombi w przypadku Astry są tańsze, w dodatku jeśli by szukać bez gazu, to z tego co widziałem rocznik 2004 raczej w tym przedziale spokojnie, 2005 może też da radę. Pewnie by trzeba kilka obejrzeć. Dużo ich jest, na pewno umówmy się - mniejsze ryzyko i strach niż kupowanie Laguny. :D
Ronal123
Początkujący

Zdjęcia: 16
Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: Mitsubishi Space Star
Silnik: 1.6 98KM
Typ: Van
Rok produkcji: 2003

17 Maj 2017, 08:29

Zamiast mniejszego ( chociaż udanego) Peugeota 306 poszukałbym większego iw swojej klasie oraz epoce bezawaryjnego Peugeota 406- większy komfort i dobre silniki pod lpg, czy to 1.8 czy 2.0. Spokojnie zmieścisz się w budżecie 7k.
Dabtuner
Aktywny