Renault Laguna II Grandtour 1.9 DCI

30 Paź 2010, 15:20

Witam,

jeżdżąc swoją Laguną często ustawiam sobie wyświetlanie ilości km, które pozostały do tankowania. Dziś przytrafiła mi się dziwna sytuacja. Zatankowałem, oczywiście wskazówka podskoczyła w górę, a dokładnie do 270km. Przejechałem 25-30km wszystko ok. Zostawiłem auto na parkingu, wracam, odpalam i ustawiam ponownie wskaźnik i co widzę? Gdy wychodziłem z auta miałem ok. 250km, a gdy wróciłem pokazuje mi 200km.

Zaznaczam, że nie posiadam żadnych wycieków. Jedyne co przychodzi mi na myśl to fiksujący komputer?

Jest to auto z 2005r. Nigdy wcześniej nie miałem takich problemów.

Będę wdzięczny za wskazówki.

Pozdrawiam,
M.
matjed
Nowicjusz

06 Sty 2011, 22:09

Komputer zazwyczaj dostosowuje zasięg do stylu jazdy. W różnych markach samochodów potrzebuje jednak na to różnego dystansu. Według mnie najlepiej to działa w VW i pokrewnych. Najgorzej w Toyocie, bo jak można wytłumaczyć, że tankując do pełna po przejechaniu 750 km od poprzedniego tankowania do pełna komputer z uporem maniaka twierdzi, że przejadę tylko 650.
heemir
Nowicjusz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Żory
Prawo jazdy: 0- 0-1984
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Audi 80 B4
Silnik: 1.9 TD 75KM
Paliwo: Diesel
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1993
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Autobus Mercedes-Benz Travego dla klubu Legia Warszawa
    Legendarny klub warszawski – Legia Warszawa otrzymał luksusowy autobus turystyczny Mercedes-Benz Travego. Piłkarzom został on po raz pierwszy zaprezentowany 28 stycznia rano, odbierając na lotnisku legionistów ...
    Uwaga rower
    Kiedy sezon rowerowy w pełni, warto wiedzieć parę rzeczy. Tym bardziej, że niektóre przepisy pozwalają rowerzystom na zbyt wiele, co naraża samego rowerzystę na niebezpieczeństwo. Ale to jest właśnie Polska - ci, którzy ...