Renault Laguna II - Problem z odpaleniem przycisk START/STOP

19 Lut 2013, 00:50

Witam

Dzisiaj wsiadam do swojej Laguny, próbuję odpalić i nic, naciskając przycisk START/STOP słychać tylko takie charakterystyczne przeskoczenie, (coś w rodzaju try try) :) , silnik nie kręci, dodam, że po włożeniu karty z pod maski wydobywa się tak jakby cichy dźwięk, coś w formie piszczenia, wszystkie kontrolki normalnie się zaświecają, radio gra, światła świecą. auto tydzień stało nie odpalane potem odpalone zostało raz na chwilę bez żadnych przeszkód, po kolejnych 5 dniach już nie odpaliło, ma ktoś jakieś pomysły co mogło się zepsuć?
eloelo71
Obserwowany

Auto: Renault Laguna II
Silnik: 1.8 16 V
Paliwo: Benzyna
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2001

20 Lut 2013, 10:28

Akumulator na pewno sprawny,naładowany?
PhantomASA1
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Z prawdy :)

25 Lut 2013, 10:44

Rozrusznik kręci,działa w ogóle?
seba002
Początkujący

Prawo jazdy: 07 01 2007
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Alfa Romeo 147
Silnik: TS 1.6 105KM
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2003

13 Mar 2013, 22:36

Właśnie mnie dzisiaj chyba coś podobnego spotkało.
Silnik był rozgrzany po 15 km, temperatura na zewnątrz około 2 stonie, wilgotne powietrze. Mówie bo może ma to wpływ na ta delikatną elektronikę.
Zatrzymałem samochód, wracam po 5 min wciskam sprzegło, START, a auto nie reaguje. Wciskam kolejny raz gasną kontrolki jakby się przygotowywł do odpalenia i zero reakcji, drugi raz to samo. Za trzecim wciskam znów to samo, tylko z 3 sec. później z opóźnieniem silnik się uruchomił.
Nie zrwóciłem uwagi na szczegóły bo byłem zbyt zaskoczony ale chyba przed 3 razem obróciłem kartę napisem do góry. Odruchowo próbowałem też na wciśnietym i puszczonym sprzegle bo myślałem, że może czujnik położenia padała się uszkodził bo zegary jednak reagowały. Obecnie odpiołem klemę żeby zresetowac komputer. Nie wiem czy to nie będzie wina mikrostyku w czytniku ale to tylko domysł.
oleg123
Obserwowany

Auto: Laguna II
Silnik: 1.8 87kW
Typ: Kombi
Rok produkcji: 2001
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Czym się różnią alufelgi od felg stalowych?
    Felgi stanowią jeden z istotnych elementów wizualnych i technicznych każdego pojazdu. Wybór między alufelgami, a modelami stalowymi nie sprowadza się tylko do estetyki – różnice między nimi obejmują ...