Renault Laguna II -wyciek oleju, po wymianie simmeringów itd

19 Sty 2015, 19:43

Witam,

Sprawa bardzo pilna, otóż oddałem do mechanika samochód z wyciekiem w okolicach rozrządu. Mechanik wymienił simmeringi i uszczelnienia, ale nadal cieknie, podejrzenie padło na koło zmiennych faz rozrządu. Na zdjęciu pokazuję jak i gdzie cieknie - strzałka pokazuje skąd ścieka, a po /wypustce/ ( czerwona linia ) leci dalej.
Jako, że koszt KZFR jest nie mały, chciałbym zasięgnąć opinii Was forumowiczów. Czy to KZFR ?

[Aby pobrać załącznik musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]

Wymieniony był uszczelniacz wału ELRING, simmeringi w rozrządzie, jedno z kół zamachowych. Dzisiaj rozmawiałem z mechanikiem to stwierdził, że ściągał KZFR i ma dosłownie rysę jakby długopis zrobił, więc nie może ciec wg niego.
Może jakoś przeciska przez nieszczelność pokrywy zaworów ?
Rozrząd będzie już czwarty raz rozbierany :/
EvilRogue
Nowicjusz

20 Sty 2015, 18:00

Nie mogłem sobie poradzić z podobnym wyciekiem z pod dekla zaworowego w 190-tce,nawet wymiana uszczelki nic nie pomogła,okazało się,że pokrywa jest krzywa,musiałem się posiłkować silikonem przeznaczonym do takich miejsc,dopiero wtedy wyciek ustąpił.
PhantomASA1
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Z prawdy :)

20 Sty 2015, 18:50

Nie widzę za bardzo takiej możliwości u siebie, bo przeciek poprostu się pojawił, wczesniej było wszystko git...
EvilRogue
Nowicjusz

20 Sty 2015, 19:12

Myślisz,że u mnie tak samiutko nie było?! Najpierw sprawdź czy pokrywa nie jest krzywa.
PhantomASA1
Forumowicz VIP

20 Sty 2015, 22:03

Tak sie składa, że Laguny II nie mają gumowych uszczelek, tylko właśnie specjalny silikon, więc w razie czego powinno pomóc.
EvilRogue
Nowicjusz

21 Sty 2015, 00:22

Ten temat możesz ogarnąć sam,nie potrzeba mechanika.
PhantomASA1
Forumowicz VIP

21 Sty 2015, 09:03

Nie udało mi się znaleść dokładnie jak zdjąć pokrywę zaworów, obawiam się, że trzeba będzie ingerować w rozrząd lub przynajmniej w samą "łapę" trzymającą silnik :/ - magia Laguny
EvilRogue
Nowicjusz