Renault Laguna II Wysokie spalanie

22 Sty 2013, 18:49

Witam. Mam problem ze swoją Laguną 1.9 DCI 100KM, kombi, 2004 rok. Komputer pokazuje że średnie spalanie wynosi 6,7l/100km czyli w normie. Komputer pokazuje także ,że przez ostatnie 160km spalił 10,8l czyli matematycznie wszystko się zgadza. Jednak w rzeczywistości jest inaczej obliczyłem,że auto spala prawie 10l/100km. Co może być przyczyną tak dużego spalania. Autem jeżdze po mieście bardzo rzadko. Dojeżdzam nim do pracy codziennie około 30 km bez żadnych korków tempem około 90km/h. CZy to jest normalne spalanie? HELP!!!!!
gustav23
Obserwowany

Prawo jazdy: 09 07 2009
Auto: Renault Laguna II
Silnik: 1.9 DCI 100KM
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2004

23 Sty 2013, 15:41

Mój Mercedes W210 2.2d bez elektroniki(pompa Bosch-a),wszystko usunąłem,pali teraz, tylko podczas jazdy miejskiej ok.7 litrów ON,nigdy więcej,waży 1470 kg w czystej postaci(bez paliwa,pasażerów),do tego w bagażniku wożę ciężar(ślisko,zima) ok.50 kg.Twoje auto nie powinno w mieście spalić więcej jak 7l,a na trasie 4.5l.Coś nie jest tak,niestety lista potencjalnych przyczyn jest dłuuuuga.
PhantomASA1
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Z prawdy :)

24 Sty 2013, 20:44

Tak jak napisał przedmówca przyczyn może być dużo, ale zacząłbym od sprawdzenia termostatu i przepływomierza.
Termostat można sprawdzić samemu - jak odpalisz silnik to dopóki nie osiągnie temperatury ~90stC chłodnica nie ma prawa się nagrzewać.
Do sprawdzenia przepływomierza potrzeba podłączyć się pod komputer i odczytać jakie wartości podaje.
Zbyszko
Nowicjusz
Awatar użytkownika

Prawo jazdy: 20 09 2000
Auto: Fiat Marea Weekend
Silnik: 1.9 JTD 110KM
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2001
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Lexus LC Convertible - czyli model ze zdejmowanym dachem
    Coraz więcej wskazuje na to, że Lexus LC ze zdejmowanym dachem faktycznie wyjedzie na drogi. Dobre wieści w tej sprawie płyną do nas z Australii. Spodziewany debiutu Lexusa LC Convertible rozbudził również plotki na ...