Renault Laguna III 2009 2l benzyna wymiana skrzynki bezpieczników

22 Paź 2024, 15:12

Witam,
Po wymianie akumulatora na nowy ,od razu po podłączeniu w "skrzynce" z bezpiecznikami i sterownikami zaczęło coś brzęczeć ,"piszczeć w zmieniającej się tonacji..
Na kokpicie wyświetliła się informacja: skontroluj hamulec postojowy.
Gdy nacisnąłem start ,pojawiła się informacja: wlóż kartę.
Po włożeniu karty słychać charakterystyczne kliknięcie "stacyjki" , a następnie kontrolki ,zegar ,światła w drzwiach zaczynają migać i ostatecznie wszystko gaśnie.
Akumulator nowy ,klemy oczyszczone,bezpieczniki sprawdzone,połączenia wiązek kabli czyste,bez nalotu.
Dostałem informację ,że mógł się zepsuć sterownik i ,że chyba trzeba wymienić całą "skrzynkę".
Poszukałem w internecie i znalazłem takie moduły ,wyglądają identycznie ale mają trochę inne oznaczenia.
Jestem w Niemczech i będąc w warsztacie ,przy użyciu translatora "rozmawiałem" z mechanikiem i powiedział ,że jak kupię nowy moduł to on mi go przeprogramuje.
Nie umiałem mu wytłumaczyć ,że modułu o takim samym oznaczeniu jaki mam w samochodzie nie mogę znależć .
Moje pytanie jest takie: Czy oznaczenie musi być identyczne ,czy nie ma to znaczenia ,ponieważ można przeprogramować?

mam takie oznaczenie :USMD-PTF 284B63984R--B
Różnice w tych co namierzyłem w internecie są takie ,że zamiast B na końcu jast A albo niektóre cyfry się różnią.

P.s: a może ktoś ma pomysł ,że co innego się zepsuło i powinienem sprawdzić inne opcje

Dziękuję i pozdrawiam
piaskers
Obserwowany

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

10 faktów na temat programu ogniw paliwowych Hyundaia
    Do końca 2015 roku na europejskich drogach pojawi się 250 egzemplarzy modelu Hyundai ix35 Fuel Cell napędzanego ogniwami paliwowymi. Do końca 2015 roku do europejskich klientów trafi 250 egzemplarzy modelu Hyundai ...