Renault Laguna- nie wiem co się stało.

17 Maj 2011, 12:06

Dzisiaj rano jechałem na dworzec pkp i jak już dojeżdżałem to nagle przy ok 2tys. obrotach jakoś dziwnie 'szarpało' -nie wiem jak to określić. Nie było to jakieś mocne szarpanie. Przestało po chwili jak już zwalniałem było już ok, więc chciałem sprawdzić co jest i znowu ciut przyśpieszyłem i znowu szarpnęło ze dwa razy, po czym usłyszałem jakieś walnięcie i mocne jedno szarpnięcie. Wystraszyłem się, puściłem gaz i dałem na luz, bo praktycznie byłem na parkingu. Moja pierwsa myśl- pie...ną pasek. Delikatnie nacisnąłem gaz na dwójce i było wszystko ok, jechał bez problemu. Zostawiłem samochód i pobiegłem na pociąg, bo już był na peronie. Od godziny 6:40 zastanawiam się co to mogło być. Z chcęcią bym już wyszedł z roboty i pojechał do domu, bo nie mogę przestać myśleć o samochodzie. Niepokoje się. Niedawno zmieniłem pasek klinowy, czy jest możliwe, że coś źle zrobiłem? Czy to walnięcie może świadczyć o czymś konkrentym/ poważnym? :neutral: Spotkaliście się z czymś takim?
Lukasz90
Początkujący

Miejscowość: Żyrardów

17 Maj 2011, 12:29

Zobacz czy pasek klinowy jest cały... Czy czasem nie ma strzępek jego w okolicy...
Było: '02 Laguna IIphI 2.2dCi, '99 Astra F 1.6 8V, '05 Vel Satis 2.0T, '02 Laguna IIphI V6 24V, '06 Laguna IIphII 2.0dCi
Jest: '06 Vel Satis 2.0T, '06 Laguna 2.0dCi 173KM GT
Roadkiller
Aktywny

Zdjęcia: 4
Miejscowość: GCH
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Laguna IIphII
Silnik: 2.0dCi 173KM GT
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2006

17 Maj 2011, 19:10

nie ma, pasek jest caly :neutral: a czy świece/ przewód mogły coś takiego spowodować? :neutral: przed chwilą wymieniłem, bo miałem to dzisiaj zrobić i zobacze czy to sie powtorzy :neutral:
Lukasz90
Początkujący

18 Maj 2011, 09:53

Tak,to by wyglądało na problem z układem zapłonowym.
PhantomASA1
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Z prawdy :)

20 Maj 2011, 10:19

Teraz już jest ok, ale dzisiaj jadę w trasę, więc jak coś nadal jest nie tak to na pewno dzisiaj to wyłapię.
Lukasz90
Początkujący

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Czym się różnią alufelgi od felg stalowych?
    Felgi stanowią jeden z istotnych elementów wizualnych i technicznych każdego pojazdu. Wybór między alufelgami, a modelami stalowymi nie sprowadza się tylko do estetyki – różnice między nimi obejmują ...
    Kultowy model Renault 4 świętuje 60-lecie
    W 2021 roku mija 60 lat od wprowadzenia Renault 4. Historia tego modelu to prawdziwe succes story. Na przestrzeni trzydziestu kilku lat sprzedano łącznie ponad 8 milionów sztuk Renault 4 w ponad 100 krajach. Renault ...