Renault Laguna zgasł podczas jazdy brak oporu rozrusznika

04 Lip 2015, 16:04

Witam. Jakiś miesiąc temu byłem z autem na wymianie paska rozrządu wraz z pompą wody itd. Wczoraj podczas jazdy nieoczekiwanie zgasł silnik (auto szarpnęło i zgasło) Gdy próbowałem go odpalić to rozrusznik wydaje taki dźwięk jakby kręcił bez żadnego obciążenia (jakby nie było silnika) Co to może być? Czy możliwe żeby zerwał się rozrząd? Jestem załamany dopiero co wymieniałem.
damski89
Nowicjusz

Auto: Renault
Silnik: 1,8 120KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1999

04 Lip 2015, 17:23

No wiesz,gdyby doszło do zerwania paska rozrządu to raczej zapinający bendix powodowałby rumor przyprawiający o zawał serca,albo nie byłby w stanie ruszyć wałem.Myślę,że doszło do awarii układu elektrycznego auta.
PhantomASA1
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Z prawdy :)

04 Lip 2015, 18:03

Rozrusznik wydaje taki odgłos jakby ktoś go wymontował i sobie kręcił na sucho. Pomyślałem ze rozrząd się zerwał i nie ma już takiego oporu na silniku.

Normalnie jak się odpala auto to zawsze słychać taki charakterystyczny odgłos że pracuje pod obciążeniem i kręci silnikiem żeby odpalić.

Pompa paliwa działa bo wydaje odgłosy przy przekręceniu kluczyka, pasek klinowy jest cały nie ubyło oleju ani żadnego innego płynu. A silnik jest trupem.
damski89
Nowicjusz

04 Lip 2015, 18:10

Auto ,,zgasło,, rozrusznik zwyczajnie nie kręci,czyli kręci ale bendix nie działa.Jest pytanie.Jest to silnik kolizyjny,czy nie?! Jeśli nie,to przypuszczenia twoje mogą być właściwe,jeśli kolizyjny,czyli tłoki spotykają się z zaworami,to przyczyny dzukałbym po stronie układu elektrycznego.
PhantomASA1
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Z prawdy :)

04 Lip 2015, 19:59

No trudno. Nie wiem czy kolizyjny czy nie. W Poniedziałek zadzwonie na warsztat (tam gdzie mi rozrząd robili) i powiem o co biega auto pójdzie na hol i zobaczymy.

Jak poszedł rozrząd to wiadomo że ich wina, albo dali wadliwy pasek albo coś źle poskładali. Niby mam gwarancje na ten rozrząd. Zawsze może się okazać że to coś innego, jakby co dam znać.
damski89
Nowicjusz

04 Lip 2015, 21:48

PhantomASA1 napisał(a):No wiesz,gdyby doszło do zerwania paska rozrządu to raczej zapinający bendix powodowałby rumor przyprawiający o zawał serca,albo nie byłby w stanie ruszyć wałem
Przy zerwaniu paska i kolizji tłoki powyginają zawory . To wszystko się ułoży jak chusteczka higieniczna ( cieniutkie trzonki zaworów) i nie będzie rumoru. Rozrusznik będzie se kręcił wałem jak wiatrak na chłodnicy. Niestety w temacie widzę najczarniejszą wizję :/
Nie odpowiadam na problemy na PW
bonifacy
Stały forumowicz

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 01 01 1981
Auto: Fabia II , Fabia II
Silnik: 1,4 CGGB , 1,4 BXW
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Kombi
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ubezpieczenie OC i AC samochodu bez tajemnic
    Ubezpieczenie samochodu to jedna z najważniejszych kwestii, o której muszą pamiętać właściciele pojazdów. Zarówno ubezpieczenie OC, jak i AC mają swoje specyficzne role, które pozwalają chronić ...
    Radykalne coupe o czterech obliczach - Lexus RC
    Od oszczędnego, luksusowego coupé, przez sportowe auto z legendarną V-ósemką, po torowego potwora – żaden inny samochód w ofercie Lexusa nie ma tyle twarzy, co Radical Coupé, czyli RC. Sprawdzamy, ...

04 Lip 2015, 22:05

Dzięki bonifacy z odpowiedź. Ja sam po awarii mam nieodparte wrażenie że strzelił rozrząd a moje przeczucia na ogół się sprawdzają.

Jak będe wiedział na 100% to jeszcze odpowiem.
damski89
Nowicjusz

14 Lip 2015, 19:48

Odpowiadam co było.

Okazało się że był wadliwy napinacz od paska rozrządu, pasek się rozluźnił i przeskoczył o kilka ząbków. W efekcie uwaliło silnik zawory pogięte głowica do roboty.
damski89
Nowicjusz