Renault LagunaSpalone sprzegło,skrzynia czy cos innego??

10 Lis 2007, 13:51

Witam!!!
Kurde....
Rozwalilem samochod...A mianowicie chcialem zawrocic w miejscu z recznego no i niestety przytrzymalem na pol wcisniete sprzeglo.I tu mam pytanie do was .Czy mozliwe jest aby zepsulo sie cos innego niz sprzeglo,
poniewaz pierwsze podejrzenie jakie miałem to,że sie spaliło...

Objawy sa takie
Daje na gaz na jedynce samochod stoi i na predkosciomierzu 30 km-h , na trzecim biegu juz 120 , a na piatce 200 km-h a samochod nadal stoi w miejscu.
Półoski sie nie krecą ,nie widac,zeby były urwane.
Skrzynia teraz jakby lżej chodziła tzn kiedys z dwojki na trojke ciezej wchodziło a teraz leciutenko.Czy to walneła skrzynia??Aha jeszce jedno jak na postoju wrzuce piatke to słychac jakby cos cicho tarło oraz na luzie po dodaniu gazu takze wzrasta predkosc

Samochod pomimo ,że jest na biegu to mazna przepychac go jakby był na luzie

Macie jakies pomysły co sie zepsuło?? Z gory dzieki
matiwygra
Nowicjusz

• 10 Lis 2007, 18:18

Do naprawy niestety skrzynia.
    Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
    MotoAlbercik
    Moderator
    Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
    Miejscowość: Tychy
    Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
    Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
    Paliwo: Benzyna + LPG
    Typ: Terenowy
    Skrzynia biegów: Automatyczna
    Rok produkcji: 2000

10 Lis 2007, 19:02

Również stawiam na skrzynię
    Szerokiej drogi
    Janusz
    janek4087
    Początkujący

Miejscowość: Świętochłowice

10 Lis 2007, 19:32

Poszedł kosz satelitow.
    andrzej_124
    Stały forumowicz

11 Lis 2007, 21:52

Witam
    Zgadzam sie z kolegami ze w aucie poszla skrzynia. Przyczyna tego ze samochood po wrzucenie jakiego kolwiek biegu i dodaniu gazu nadal stoi moze byc uszkodzony wybierak w skrzyni lub uszkodzony mechanizm ktory powuduje ze polsoki sie kreca (mechanizm roznicowy) ale nie wiem czy to napewno sie tak nazywa.
    Pozdro
    <Suzi>
    Patryk- Swift
    Nowicjusz

11 Lis 2007, 22:42

Patryk- Swift napisał(a):Witam
    Zgadzam sie z kolegami ze w aucie poszla skrzynia. Przyczyna tego ze samochood po wrzucenie jakiego kolwiek biegu i dodaniu gazu nadal stoi moze byc uszkodzony wybierak w skrzyni lub uszkodzony mechanizm ktory powuduje ze polsoki sie kreca (mechanizm roznicowy) ale nie wiem czy to napewno sie tak nazywa.
    Pozdro

wiem co moglo pojsc... i to na 90%... nie wiem jak tam jest i gdzie linka do licznika (czy czujnik halla...) przy satelitach masz kolo ktore odbiera naped ze skrzyni... kolo te znajduje sie w miejscu gdzie zakladasz oski do srodka... ja mam siene 1,2 8v... i mialem identyko temat... jak sie okazalo kolo o ktorym mowa sklada sie z dwoch czesci... otoz czesc zebata (pierscien) jest fabrycznie wkladana na goraco po czym zastyga i sie zaciska na drugim kole (kolo te jest razem z koszem satelit)... u mnie sie ten pierscien slizgal po tym kole i nie przenosilo napedu... musialem brac druga skrzynie bo nie moglem dobrac takiej czesci... byly od roznych wersji ale nie od 1,2 8v... jak cos to pisz... mam namiary na dobre autoczesci... z legala :)
    Fiat Siena 1999 r., 1.2 75 KM PB/LPG
    andrzejau
    Początkujący

Miejscowość: Ostrów Mazowiecka
    • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Silnik R110 – Renault ZOE
      Silnik R110 jest najnowszym osiągnięciem Renault, lidera na rynku samochodów elektrycznych w Europie, potwierdzającym jego strategię rozwoju i produkcji silników elektrycznych i kolejnym dowodem na know-how ...
      Kalkulator LPG
      Kkalkulator pozwala obliczyć szacunkową różnicę w kosztach eksploatacji samochodu w zależności od zasilania silnika benzyną, a gazem (LPG). Na podstawie danych wprowadzonych do formularza obliczymy przyblizony czas ...

08 Lis 2009, 09:29

to co wszyscy użytkownicy mówią to nie prawda SKRZYNIA BIEGÓW jest w pełni sprawna i nie jest uszkodzona. Uszkodzeniu uległ PODKŁADKA DYSTANSOWA i PIERŚCIEŃ który zabezpiecza przegub od strony Kierowcy ten co jest w skrzyni (czyli wewnętrzny) MIAŁEM TO SAMO MI SIE STAŁO I TEZ MNIE STRASZYLI WYMIANĄ SKRZYNI I WOGOLE WIELE INNYCH I TERAZ MOJE AUTKO NORMALNIE JEŻDZI

[ Dodano: Nie Lis 08, 2009 08:34 ]
    Jak ktoś bedzie chciał wiedziec jak to zrobic to prosze dzwonic 501-167-591 naprawde jest to bardzo proste i mozna samemu to zrobic
    krysi
    Nowicjusz

Miejscowość: z internetu