Renault Master 2.5 dci 2002" hamulce

22 Lis 2008, 15:29

Witam i proszę o poradę.
Znam temat wpadającego w podłogę hamulca. Przyzwyczaiłem się - hamulce są, ABS działa. Jednak w moim Masterku dochodzi coś jeszcze.. Jadąc po dziurach i hamując czuję pod stopą twardy pedał i jakby trybienie zębatek (bardziej twarde i wyraźne niż normalne ABS). Zauważyłem też, że pod załadunkiem pedał hamulca "bierze wyżej".
Czy to uszkodzony korektor siły hamowania??
Przydałby mi się też schemat połączeń przewodów hamulcowych. Już dwa razy wymieniana była pompa ABS - może jakieś przewody zamieniono??
szpiler107
Nowicjusz

• 23 Lis 2008, 10:22

problem skaczacego pedalu lezy najprawdopodobniej po stronie któregos z czujników ABS a mienowice którys czujnik jest zle ustawiony(np za płytko włożony) i nie wyłapuje czytelnego sygnału, zas pod załadunkiem pedał zawsze bedzie troszke twardszy poniewaz mocniej zaczyna hamować tylna os
    mlody861
    Zaawansowany

Miejscowość: ok Warszawy

23 Lis 2008, 17:17

Dzięki serdeczne za odpowiedź. Masz rację.
    Kilka dni temu straciłem ABS. Komp. pokazał lewy czujnik. By upewnić się, że to sam czujnik, a nie np. piny na sterowniku, czy uszkodzony przewód- zamieniłem czujniki. Po ponownym podłączeniu pod kompa okazalo się, że wszystko jest ok. I w praktyce też - ABS działa. Widocznie było tak, jak napisałeś: Czujnik był za płytko i źle czytał, stąd to trybienie - aż przestał całkiem. Nie robiłem próby jadąc po dziurach, ale zapewne teraz będzie ok.
    A jaki sposób odpowietrzania hamulców polecisz?? Tradycyjne "pompowanie" pedałem bez otwierania zaworków w pompie ABS przerabiałemm kilka razy, ale efekt nie jest zadowalający. Hamulec jest niezły, ale bierze przy podłodze. Taki długi skok wydłuża reakcję, a jeżdżę raczej szybko :twisted:
    szpiler107
    Nowicjusz

24 Lis 2008, 08:39

my na warsztacie nie kombinujemy z odpowietrzaniem pompy, odpowietrzamy od razu przy kołach i nigdy nie ma problemu.
    mlody861
    Zaawansowany

Miejscowość: ok Warszawy

24 Lis 2008, 09:29

Acha.. Dzięki za info - pozdrawiam serdecznie.
    szpiler107
    Nowicjusz