Renault Megane 1.6 96r. - Piszczący silnik

11 Lip 2009, 09:16

Witam.
Mam problemik i nie mogę dojść, co się dzieje. Otóż silnik strasznie jęczy. W pierwszej chwili myślałem, że to paski, więc wymieniłem oba, ale to nic nie dało. Naciągnąłem jeszcze mocniej, ale dalej piszczy. Łożyska również były niedawno wymieniane. Poza tym dźwięk ewidentnie dochodzi z silnika. Pomóżcie, bo to coraz bardziej jęczy.
Pozdrawiam.
Malina90
Nowicjusz

Miejscowość: Rzeszów
  • 11 Lip 2009, 10:34

Zdecyduj się - jęczy czy piszczy?Bo to jest kolosalna różnica.
    Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
    MotoAlbercik
    Moderator
    Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
    Miejscowość: Tychy
    Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
    Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
    Paliwo: Benzyna + LPG
    Typ: Terenowy
    Skrzynia biegów: Automatyczna
    Rok produkcji: 2000

11 Lip 2009, 13:41

Nie myślałem, że tak bardzo.. ;) No więc dźwięk jest bardzo podobny do zniszczonego paska. Dlatego właśnie wymieniłem paski.
    Malina90
    Nowicjusz

11 Lip 2009, 14:05

Skoro jest to pisk,to moze być wiele rzeczy - zużyte koła pasowe po których pasek mimo,że jest nowy i dobrze naciągnięty ślizga się,mogą to być też łożycka na kołach pasowych.Piszczeć mozę też pompa wodna.Musisz dobrze wsłuchać się skąd ten pisk dolega.
    Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
    MotoAlbercik
    Moderator
    Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
    Miejscowość: Tychy
    Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
    Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
    Paliwo: Benzyna + LPG
    Typ: Terenowy
    Skrzynia biegów: Automatyczna
    Rok produkcji: 2000

13 Lip 2009, 09:28

Nie mogę dojść, z którego miejsca to dokładnie dobiega, bo nie chce piszczeć na postoju jak nie ma obciążenia. W każdym razie dzięki.
    Mam jeszcze jedno pytanie. Mam pomylone rurki od spryskiwaczy. Kiedy przekręcam żeby się lało do przodu to leje z tyłu i odwrotnie. Wycieraczki działają dobrze. Gdzie znajdę to żeby pozamieniać i czy łatwo tam dojść.
    Malina90
    Nowicjusz

13 Lip 2009, 12:20

czy paski są prawidłowo napięte to wątpię skoro były napinane raz, a potem drugi mocniej,
    Serce bije w tempie obrotów maszyny
    bodziokardasz
    Zaawansowany

Miejscowość: Czarna Ziemia
    • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Volkswagen Golf - kompaktowy hatchback do miasta
      W przypadku pięciodrzwiowego Golfa wersją najbardziej ekonomiczną wyposażoną w automatyczną skrzynię biegów, jest odmiana z jednolitrową, trzycylindrową jednostką benzynową o mocy 110 KM. Jej zużycie paliwa wynosi ...
      Test Volvo V90 2018r. D4 190KM Inscription
      Udostępniono mi, w celu przetestowania, Volvo V90 z 2018 r. Samochód ten był w bogatej wersji wyposażenia Inscription oraz posiadał kilka istotnych dodatków. Atutem był dwulitrowy, czterocylindrowy silnik diesla, ...

14 Lip 2009, 09:49

Czy prawidłowo to nie wiem.. Mocno napewno więc nie powinny sie slizgac.
    Malina90
    Nowicjusz

27 Lip 2009, 12:35

Może jeszcze piszczeć pompa od wspomagania. U mnie jak była na wykończeniu, to dokładnie tak się zachowywała.
    novy1982
    Nowicjusz

31 Lip 2009, 19:43

Pisze dla kogoś, co ma podobny problem. Otóż znalazłem przyczynę. Nie było to piszczenie tylko drgania. Wydech oderwał się od podwozia na jednym spawie i drgał. W końcu podskoczyłem na jakiejś górce czy koleinie i oderwał się całkiem. Znaczy rura nie spadła tylko po środku był luźno. Zaspawałem to i sie okazało że podejrzany dźwięk zniknął :-)
    Malina90
    Nowicjusz