Renault megane 2001 1,9 dci 102km

07 Cze 2007, 19:00

Auto nagle na trasie straciło moc (przed awarią zapaliła sie kontrolka świec żarowych), teraz z trudem nawet rusza, do tego kopci jak smok. Zaznaczam, że sprawdzano już przepływomierz, pompowtryski , pompe wtryskową i filtr paliwa - działają prawidłowo. Podejrzewają turbinę, ale nie ma opiłków w filtrze, a auto ma dopiero 100 tyś. przebiegu. Co mogło się zepsuć pomijając awarię turbiny (mysle że to ostateczność). I jeszcze jedno pytanie. Jeśli komputer przełączył auto na stan awaryjny to po usunięciu wadliwej części samoczynnie wróci do trybu normalnego czy trzeba przestawić to na komputerze? Z góry dzięki, Pozdrawiam.
Poranek
Początkujący

Miejscowość: Turek/Bydgoszcz
  • 09 Cze 2007, 23:02

a kto tego sprawdzenia dokonał i na jakiej podstawie,bo bez diagnoskopu i wiedzy to nie ma szans tego sprawdzić.
    kontrolka świec żarowych zasygnalizowała usterkę w układzie.
    co ciekawe jak sprawdzono pompe wtryskową jak tam są wtryskiwacze sterowane elektronicznie(prądem) :lol: i jest tylko pompa wysokiego ciśnienia :lol: :lol: .
    powodem usterki może być elektroniczny pedał przyspieszenia.
    a tak ogulnie to bardzo usterkowe jednostki napędowe.
    Nie ma głupich pytań tylko są głupie odpowiedzi
    grzestv
    Zaawansowany
    Awatar użytkownika

Miejscowość: okolice Warszawy
    Auto: nie mam

22 Sie 2007, 16:11

Witam,

Ja mam taki sam model megane (2002r.). Te same objawy tyle tylko, że mnie złapało 80 km od Berlina o 3 nad ranem. Diagnoza - w recyrkulatorze spalin (taki idiotyczny wynalazek made in renault) odpadła pokrywka i silnik zaczął się dławić własnymi spalinam. Bez serwisu się nie obyło. Polscy magicy przyspawali mi tą przykrywkę i jakoś do tej pory jeżdżę. Cena za naprawę - 200PLN, cena za holowanie - 800 PLN :(. Pozdrawiam.
    tadek103
    Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Nowe VW Transportery T6 dla Policji
      Volkswagen Samochody Użytkowe, na zamówienie Komendy Wojewódzkiej Policji w Poznaniu, w procedurze przetargu publicznego, na początku grudnia dostarczył Policji flotę 100 Transporterów T6 z silnikiem ...
      Pakiet tuningowy TRD dla nowego Lexusa LS
      Japońska firma TRD, dostawca fabrycznych rozwiązań tuningowych dla Lexusa, przygotowała zestaw akcesoriów do tuningu najnowszej, piątej generacji flagowej limuzyny Lexus LS F SPORT. Zestaw TRD do tuningu aerodynamicznego ...