Renault Megane 3 v Dacia logan stepway v peugeot 407 v opel astra H

06 Lip 2017, 09:57

Narzekania na Fordy wynikały głównie z blach. EcoBoosty póki co to jednej z lepszych downsizngowych jednostek i mają zapas mocy jeszcze.
galakty
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Prawo jazdy: 23 08 2012
Auto: Ceed I
Silnik: 1.6 CRDi 115/130
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2007
0

06 Lip 2017, 10:10

mateusz9986 napisał(a):Złożony z dwóch czy to Ford, VW czy Toyota mają większe prawdopodobieństwo usterek od całego Peugeota, Renault czy Citroena i na odwrót.

Mateusz, a kto Ci każe kupować auto złożone z dwóch? Przecież to można sprawdzić, a jak nie można - bo auto sprzedaje handlarz i nagle historia auta rozpłynęła się w powietrzu - to zawsze znajdzie się auto, w którym można. To już każde japońskie czy niemieckie auto jest powypadkowe? W minionym tygodniu na własne oczy widziałem przypadki, które tej teorii przeczą.
Owszem, sytuacja na rynku się zmienia i inne marki schodzą na psy, a Francuzy poprawiły nieco swoją jakość, ale temat dotyczył czego innego, mianowicie zakupu auta do 18 tys. zł - a za tyle moim zdaniem dobrego, w miarę nowoczesnego Francuza się po prostu nie kupi (bo chyba autor nie będzie chciał jeździć Peugeotem 406 :wink: ). Nie wiem po co tu przykład z Renault 19 - sam też znam gościa, który przez 17 lat jeździł Clio I 1.2 (nawet w momencie, kiedy był już dyrektorem w swojej firmie, po prostu miał do auta duży sentyment) i nie narzekał, tylko co z tego wynika? Według mnie bronicie czegoś, czego obronić się nie da, co rozumiem - bo sam kiedyś byłem taki jak Wy, obecnie jednak dostrzegam słabość tamtej postawy :wink:
CrazyHorse
Początkujący
Awatar użytkownika

Auto: Corolla E12, Audi 80, Camry IV
Silnik: 110KM, 90KM, 131KM
Paliwo: Benzyna
1

06 Lip 2017, 10:18

Tak samo jak w budżecie 18 tys, zł nie znajdziesz nowoczesnego, zadbanego, bezwypadkowego auta pochodzenia Niemieckiego czy Japońskiego, więc nie wiem czemu znowu pijesz do mojego posta, który wyraźnie wskazuje iż nie neguje żadnej marki. Obecnie poszukuję ponad miesiąc Forda Focusa II dla ojca, przejrzałem masę ogłoszeń i kilkanaście samochodów i wiem jak ciężko znaleźć dobre auto, bez względu na przedział cenowy, bo i te po 12 tys jak i te po 16 tys są dalekie od sformułowania bezwypadkowy, zadbany. Pojeździj poszukaj i potem mów że łatwo coś kupić. Samochody bezwypadkowe od pierwszego właściciela i jeszcze najlepiej salon polska, rozchodzą się po rodzinie lub znajomych i nawet często nie trafiają na portale aukcyjne, sam jestem tego przykładem.
mateusz9986
Zaawansowany

Miejscowość: Wałycz
Prawo jazdy: 0- 3-2010
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Renault Megane II ph II
Silnik: 1.6
Typ: Sedan/Limuzyna
0

06 Lip 2017, 10:27

Więc za kwotę do 18 tyś złotych, maks 20 tyś, dobrego samochodu z wymienionych nie znajdę?

Czy polecicie Panowie jakieś auto, które mieści się w tych granicach, stosunkowo nowe i fajnie wyglądające?
officjal
Nowicjusz

Auto: nie mam
0

06 Lip 2017, 10:28

mateusz9986 napisał(a):Pojeździj poszukaj i potem mów że łatwo coś kupić

Napisałem, że łatwo kupić taki samochód? Przecież to oczywiste, że poszukiwania zadbanego egzemplarza muszą zająć trochę czasu. Po raz kolejny polemizujesz ze słowami, których nie napisałem.
CrazyHorse
Początkujący
Awatar użytkownika

1

06 Lip 2017, 10:37

"Mateusz, a kto Ci każe kupować auto złożone z dwóch? Przecież to można sprawdzić, a jak nie można - bo auto sprzedaje handlarz i nagle historia auta rozpłynęła się w powietrzu - to zawsze znajdzie się auto, w którym można. To już każde japońskie czy niemieckie auto jest powypadkowe? W minionym tygodniu na własne oczy widziałem przypadki, które tej teorii przeczą.
Czytaj więcej: renault-megane-3-v-dacia-logan-stepway-v-peugeot-407-v-opel-astra-h-vt101927-45.htm#p661933" - zawsze się znajdzie i sam już takie ostatnio widziałeś :). W takim razie poradź koledze gdzie takie stoją i niech kupuje od razu, bo wiem że na szukanie trzeba dać sobie czasem nawet i pół roku, więc pytanie czy autor ma tyle czasu.
mateusz9986
Zaawansowany

0
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ubezpieczenie OC i AC samochodu bez tajemnic
    Ubezpieczenie samochodu to jedna z najważniejszych kwestii, o której muszą pamiętać właściciele pojazdów. Zarówno ubezpieczenie OC, jak i AC mają swoje specyficzne role, które pozwalają chronić ...

06 Lip 2017, 10:57

CrazyHorse napisał(a):(Ty też to robiłeś gagatku),

Wiesz, że każdy w PL mówi, że kupił okazję, z niskim przebiegiem, bezwypadkową, zadbaną i pewną? Ciągle się to słyszy i do tego przyzwyczaić się można (czyt. nie wierzy się w takie słowne deklaracje, bo każdy ma inne wyobrażenie o ideale).

officjal napisał(a):Czy polecicie Panowie jakieś auto, które mieści się w tych granicach, stosunkowo nowe i fajnie wyglądające?

o wyglądzie się nie wypowiadam, bo każdy ma inny gust ale można się postarać o Kię Cee'd i Hyundaia i30 (choć bywało parę wpadek wieku dziecięcego w autach z fabryki z Korei)
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Rok produkcji: 2010
0

06 Lip 2017, 11:03

mateusz9986 napisał(a):W takim razie poradź koledze gdzie takie stoją i niech kupuje od razu, bo wiem że na szukanie trzeba dać sobie czasem nawet i pół roku, więc pytanie czy autor ma tyle czasu

Nie, bo jeszcze mi je sprzątnie sprzed nosa :D
Widzisz, są różne filozofie kupowania auta - ja wolę szukać właściwego pół roku niż kupić szybko niewłaściwe, w którym kontrolki żyją swoim życiem.

dzida napisał(a):Wiesz, że każdy w PL mówi, że kupił okazję, z niskim przebiegiem, bezwypadkową, zadbaną i pewną?

Wiem, bo to w opinii tych ludzi świadczy o zaradności, sprycie, umiejętnościach. Ja słyszałem tylko "tyle dałeś za Francuza??", chociaż w głębi duszy myślałem, że i tak przechytrzyłem system, bo niemieckie/japońskie auta z podobnego rocznika były dużo droższe. No ale to system przechytrzył mnie :D
CrazyHorse
Początkujący
Awatar użytkownika

1

06 Lip 2017, 11:04

Jeśli nie planujesz montażu LPG lub znasz kogoś kumatego to szukaj Forda Focusa II 1.6 100 konnego, tyle że to też nie będzie prosta sprawa znaleźć. Jeśli nie zależy Ci na wielkiej dynamice to może Bravo 1.4 90 konne - są oferty salon polska, tyle że budżet jest mocno na granicy. Powiedz coś więcej jakiej wielkości auta potrzebujesz, co bardziej dla Ciebie się liczy czy niskie koszty eksploatacji czy fan z jazdy.
mateusz9986
Zaawansowany

0

06 Lip 2017, 11:08

Interesuje mnie bardziej niskie koszty eksploatacji niż fan z jazdy.
Wielkość auta nie ma znaczenia.
officjal
Nowicjusz

Auto: nie mam
0

06 Lip 2017, 11:12

CrazyHorse - widzisz ja czekałem na Megankę pół roku aż właściciel zdecyduje się na sprzedaż, kupiłem z przebiegiem 57 tys. km. od pierwszego właściciela, salon polska, bezwypadkowa i faktycznie jakoś kontrolki mi się nie świecą, a Ty piszesz że tak długo szukasz tych aut bo nie chcesz żeby te kontrolki Ci się świeciły a wcześniej piszesz że kupowałeś auta i tak świrowały, widać słabo się chyba znasz albo szukasz jednak :). W audi 80 tyle Ci się nie zapali bo nie ma ani abs ani esp więc już dwie mniej - sory za moją uszczypliwość ale już mnie na prawdę denerwuje to anty nastawienie do wszystkiego co miałeś, mimo sporej opinii pozytywnej innych uczestników.
mateusz9986
Zaawansowany

0

06 Lip 2017, 11:17

mateusz9986 napisał(a):faktycznie jakoś kontrolki mi się nie świecą

Bo pewnie nie mają prądu :P
galakty
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Prawo jazdy: 23 08 2012
Auto: Ceed I
Silnik: 1.6 CRDi 115/130
Paliwo: Diesel
0

06 Lip 2017, 11:19

Mają bo fabryczny "francuski" aku był rok temu wymieniony :p
mateusz9986
Zaawansowany

0

06 Lip 2017, 11:36

mateusz9986 napisał(a):Ty piszesz że tak długo szukasz tych aut bo nie chcesz żeby te kontrolki Ci się świeciły a wcześniej piszesz że kupowałeś auta i tak świrowały, widać słabo się chyba znasz albo szukasz jednak

Tu masz rację - słabo się znałem. Myślałem, że twierdzenia typu "francuskie to tylko wino" to zwykły stereotyp, nie mający poparcia w faktach. Teraz wiem, że w każdej ludowej legendzie tkwi jakaś prawda.
Mateusz, wybacz, ale nie do końca rozumiem co chcesz osiągnąć prowadząc ze mną rozmowę. Przeczytaj proszę co napisał szybki i pkc (jak to fajnie nie być już Don Kichotem) i odnieś się do ich argumentów. Mnie już męczy pisanie w kółko tego samego, i tak przecież masz to gdzieś i swoje wiesz. Jak Cię denerwuje moje pisanie to po prostu tego nie czytaj (i tak w sumie tego nie robisz, po prostu odpisujesz na moją ścianę tekstu), nie ma przymusu - Ciebie i tak nie przekonam, więc naprawdę nie zależy mi na tym, żebyś czytał moje posty (chociaż warto by było, jeśli zamierzasz się do nich odnosić). To tylko samochody, nie bądź do nich tak przywiązany, nie atakuję Ciebie ani nikogo z Twoich bliskich. Moja wiedza nie wynika tylko z moich doświadczeń. W ogóle nie skomentowałeś podanych przeze mnie usterek (bo odpowiedź typu "a w aucie znajomego stryjka brata mojego wujka to się nie popsuło" nie jest dla mnie odpowiedzią), tylko atakujesz mnie, co jest bez sensu.
CrazyHorse
Początkujący
Awatar użytkownika

1

06 Lip 2017, 11:42

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

a co myślicie o tym?
officjal
Nowicjusz