Renault Megane 3 v Dacia logan stepway v peugeot 407 v opel astra H

06 Lip 2017, 11:45

Dla mnie to że Tobie się akurat coś tam psuło też nie jestem argumentem że wszystko z Francji jest beee. Większość jednak na tym forum popiera to co ja piszę, myślę że mam większe doświadczenie w materii aut francuskich bo sam mam już trzecie plus znam ludzi w rodzinie którzy tym jeżdżą, baa znam dwóch mechaników którzy mają Lagune 2 1.9 dci i jeżdżą nimi parę lat. I to że akurat Tobie coś się działo nie przekona mnie i nikogo o zdrowych zmysłach żeby od razu uważać że masz rację. Osobiście miałem Skodę która notorycznie się psuła, mimo iż od zawsze opinię o Skodach z przełomy XX i XXI wieku były typu że są " nie do zajechania" widać moja akurat była, dostałem ją że tak powiem " w spadku" i szybko się jej pozbyłem ale nigdy nie powiedziałem ani nie napisał że w tamtych latach to były złe samochody, bo myślę że to po prostu ja miałem pecha.
mateusz9986
Zaawansowany

Miejscowość: Wałycz
Prawo jazdy: 0- 3-2010
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Renault Megane II ph II
Silnik: 1.6
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2007
0

06 Lip 2017, 11:46

Krzywy przód, z lewej chyba malowany, brak opcji bezwypadkowy, do kosza.
galakty
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Prawo jazdy: 23 08 2012
Auto: Ceed I
Silnik: 1.6 CRDi 115/130
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
0

06 Lip 2017, 11:52

W budżecie do 18 tys zł pewnie ciężko będzie o wersję po lifcie w dobrym stanie, skupiłbym się na tej przed. Silnik teoretycznie dobry jeśli mowa o 1.6 tdci 90 koni, brak koła dwumasowego, turbina ze stałą geometrią, tylko uwaga na przebiegi bo są to często auta po flotach.
mateusz9986
Zaawansowany

0

06 Lip 2017, 12:07

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

a ten?
officjal
Nowicjusz

Auto: nie mam
0

06 Lip 2017, 17:04

Golas po flocie - tak jak koledzy radzą idź w przedliftingowego (wiem, że brzydszy)
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Rok produkcji: 2010
0

06 Lip 2017, 20:59

Autor pytał o auta w tytule tematu vs jego budżet - kupisz, bo nie są to jakieś bursztynowe komnaty. Pozostaje tylko znalezienie odpowiedniej wersji, choć porównywanie Dacii z resztą aut, a zwłaszcza 407 jest nie na miejscu (przepaść między segmentami).

CrazyHorse nie chciało mi się czytać wszystkich Twoich wypocin no i niestety ostatnio nie było jakoś czasu się do nich odnieść, ale tak jak już ktoś napisał - przyszedłeś na forum jak jakiś męczennik i dopiero po przyciśnięciu, również w tym temacie, nagle przyznałeś, że nie wszystkie auta na F są takie be :ok: nie dało się tego odczuć w Twoich poprzednich wypowiedziach, a niestety - wróżbita Maciej tutaj nie zagląda i nie objaśnia nam, co miał na myśli ktoś po drugiej stronie klawiatury. Wywołany do tablicy napiszę, że nie bronię aut na F dlatego, że są pancernie bezawaryjne i są lekarstwem na wszystko, ale świadomy ich wad uważam na podstawie własnej wiedzy uważam, że jednak warto brać je pod uwagę w konkretnych wersjach.

Koniec off top. Jeśli ktoś ma do mnie jakieś ale tylko PW
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004
0
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Co zrobić kiedy auto odmawia posłuszeństwa?
    Patrząc na samochód w pierwszym momencie zachwycamy się jego linią, doceniamy parametry silnika, cieszą nas wygodne fotele i niesamowity dźwięk wydobywający się z zestawu audio. Wszystkie te elementy wpływają na komfort ...

06 Lip 2017, 21:17

Dobrze, wróćmy zatem do tematu - w jakiej konkretnie wersji drogi moderatorze polecisz autorowi poszukiwanego przez niego Peugeota 407? P.S. Dziwne jest to forum, na którym moderator nie szanuje forumowiczów pisząc o ich postach "wypociny". Pisałem wcześniej, że na pewno je olejesz, więc chyba jednak jest na forum jakiś wróżbita.
CrazyHorse
Początkujący
Awatar użytkownika

Auto: Corolla E12, Audi 80, Camry IV
Silnik: 110KM, 90KM, 131KM
0

07 Lip 2017, 11:03

Resumując: Dacia słabo wykonana, materiały słabe.
Peugeota 407 nie bo francuz i elektronika
Renault nie znajdę dobrej do 20 tyś.

Zostały zaproponowane ford i Kia
officjal
Nowicjusz

0

07 Lip 2017, 11:14

Szukaj Bravo II z 1.4 90 konnym jeśli nie zależy Ci na dynamice lub 1.4 turbo jeśli chcesz już czasem przycisnąć. Kia Ceed też w porządku.
mateusz9986
Zaawansowany

0

07 Lip 2017, 17:05

A co myślicie o tych dwóch autach:

officjal
Nowicjusz

0

07 Lip 2017, 19:09

Z waszych konwersacji zrobilo sie takie pierdolamento ze czytac sie nawet nie chce. Co do ogloszen na a2 nawet nie patrze i Tobie radze to samo ale Note gdzie nie gdzie podmalowany (normalka we francuskich) no i mam podejrzenia zrzuconego przebiegu bo we francji nikt nie kupuje auta zeby robic nim 10 tys rocznie
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4
0

07 Lip 2017, 22:35

officjal napisał(a):A co myślicie o tych dwóch autach:

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] ... yY4QP.html

Wg mnie nie warto interesować się tym modelem, bo to totalny niewypał.
Należy podkreślić, że został wycofany z powodu kiepskiej sprzedaży.
Dodatkowo brak silników godnych polecenia. Warto również wspomnieć, że nadwozie jest aluminiowe, a przy ewentualnej naprawie najczęściej wymienia się całe elementy. Ciekawy jest również dostęp do silnika, aby cokolwiek przy nim zrobić konieczny jest demontaż maski.
velcapone
Aktywny
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 104
Auto: Subaru Legacy
Typ: Kombi
0

08 Lip 2017, 10:16

Przepraszam że piszę to w tym temacie ale musiałem :mrgreen:

Ostatnio pomagam koleżance w jej nieszczęsnym autku które kosztowało 130k. Non stop się psuje a ma przejechane w ciągu 5lat 80tyś.km. i na tą chwilę jest szykowane do sprzedaży, Oczywiście było już ogłoszenie ale złom znowu się zepsuł więc trzeba było się wycofać.
Przechodząc do meritum sprawy CrazyHorse biorąc pod uwagę Twoje złe zdanie na temat aut z FR i mojej bieżącej przygodzie z Mini uważam że jestem w stanie Cię zaskoczyć :D stwierdzeniem że: "chłopie jednak nie jest tak źle"...
W Raszynie jest warsztat specjalizujący się w Miniakach i jak posłuchał byś co o nich mówi mechanik, o technologii by BMW to z butów byś wypadł... zresztą zestaw naprawczy koleżanki miniaka + koszty już spokojnie mogą onieśmielić nawet wytrawnego drajwera... :oops: np: zestaw naprawczy przed sprzedażowy 7k :shock:
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Typ: Sport/Coupe
1

08 Lip 2017, 12:12

BMW robią ostatnio jedne z największych szmelców jeśli chodzi o silniki - biją się o pierwsze miejsce z VAGiem. Prawdę powiedziawszy nie ma czego polecić i z benzyn i diesli.
Tak się składa, że PSA zrobiło z nimi benzyniaki, które nie umywają się trwałością do ich autorskich konstrukcji - mój mechanik wiesza psy na BMW nie bez powodu nawiązując też do 1,6 i 1,6 THP.
Toyka bierze od nich śmieciowe diesle i nie rozumiem dlaczego oddaje im za to dopracowaną technikę hybrydową ryzykując opinią o jakości.

Oczywiście na rożnych swoich forach fanboje tych koncernów pieją do siebie, i obrzucają się kupą nawzajem, co jest lepsze BMW, Audi, BMW, Audi, BMW, Audi... (np. jakieś chore "fanpejdże" na fejsbukach) popierając jakość autami sprzed 20-30 lat.
Nie bez powodu to forum uzyskało miano hejterskiego niemieckiej motoryzacji (która jest u nas uważana za ideał), bo tu nikt nie ma zamiaru powielać stereotypów, a bardziej ostrzegać co się może zdarzyć i że nie jest tak różowo jak się mówi w Januszo-Sebo-landii. Jak ktoś chce być pogłaskany w swoim wyborze to nie tutaj.
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Rok produkcji: 2010
1

08 Lip 2017, 23:35

CrazyHorse napisał(a):w jakiej konkretnie wersji drogi moderatorze polecisz autorowi poszukiwanego przez niego Peugeota 407?
2.0 PB
CrazyHorse napisał(a):P.S. Dziwne jest to forum, na którym moderator nie szanuje forumowiczów pisząc o ich postach "wypociny". Pisałem wcześniej, że na pewno je olejesz, więc chyba jednak jest na forum jakiś wróżbita.
ale czy ja Cię nie szanuję? Czy nazwałem Cię jakimś obraźliwym epitetem? Nie, ja tylko nie przeczytałem kilku Twoich wypowiedzi, które i tak pisane są na jedno kopyto. Uwierz, że niektórzy tutaj na forum mogą mieć większe powody do wysnucia hipotezy, że ich nie szanuję (prawda pkc ? :naughty:

No i ogólnie bardzo mi się spodobało, panie SzalonyKoniu, że wmawiasz Galaktiemu, że jego auto to jednak się psuje, choć wcale tego nie robi :mrgreen:

Koniec off top
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Rok produkcji: 2004