Renault Megane 3 v Dacia logan stepway v peugeot 407 v opel astra H

04 Lip 2017, 12:11

Witam,

Jakie auto polecacie w granicach 15-18 tyś złotych.
CO myślicie o tych :
Renault Megane 3 v Dacia logan stepway v peugeot 407 v opel astra H
officjal
Nowicjusz

Auto: nie mam
0

04 Lip 2017, 12:17

Opisz nieco szerzej własne potrzeby wg klucza dostępnego tu wazne-zanim-napiszesz-nowy-temat-przeczytaj-ten-wazne-vt72479.htm, bo jedyne co łączy 407-kę i Dacię Logan to wysoka awaryjność. Na Megankę za słaby budżet.
CrazyHorse
Początkujący
Awatar użytkownika

Auto: Corolla E12, Audi 80, Camry IV
Silnik: 110KM, 90KM, 131KM
Paliwo: Benzyna
0

04 Lip 2017, 12:22

Dzięki już dopisuje:

Budżet - 15-18 tyś złotych

Rejon- woj. Mazowieckie oraz Łódzkie

Użytkowanie - dojazd do pracy 50 km w jedną stronę,30 km droga krajowa/20km po mieście-korki

Własne potrzeby - centralny zamek, elektryczne lusterka, wielofunkcyjna kierownica
officjal
Nowicjusz

0

04 Lip 2017, 12:30

Z tych aut to jedynie Astra H się nadaje. Na Megane 3 za mały budżet i to sporo, chyba że zejdziesz do dwójki z końca produkcji z 2.0T na przykład.

A już wrzucenie Logana to całkiem mnie rozbiło :o
galakty
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Prawo jazdy: 23 08 2012
Auto: Ceed I
Silnik: 1.6 CRDi 115/130
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2007
0

04 Lip 2017, 12:31

Tak jak pisałem - za słaby budżet na Megane III w dobrym stanie.
407 i Dacia - zdecydowanie nie, za duże przebiegi, żeby ryzykować zakup skarbonki. Gdybyś jeździł wyłącznie po mieście to jeszcze, bo w razie awarii można przesiąść się na tramwaj, ale w Twoim przypadku potrzebujesz sprawnego, niezawodnego samochodu, a nie francuskiego bubla z szalejącą elektryką/elektroniką.
Astra H jest autem tutaj bardzo polecanym i jak czytam opinie użytkowników są z tych samochodów bardzo zadowoleni. Polecany silnik to benzyna 1.8 + instalacja LPG.
Spójrz jeszcze na Focusa II 1.6 i Toyotę Corollę E12 1.6.
CrazyHorse
Początkujący
Awatar użytkownika

0

04 Lip 2017, 13:07

Megane do 20 tyś są ale z silnikiem 1,5dci, które mają złą opinie, co o nich sądzicie?
officjal
Nowicjusz

0

04 Lip 2017, 13:09

Po pierwsze to nie ma Dacii Logan Stepway no chyba że chodzi o ten nowy model, ale to oczywiście nie ten budżet. Możliwe że autor miał na myśli Sandero Stepway jednak na to też trochę przy niski budżet. Za 15-18 tys można szukać zwykłego Sandero. Co do postu kolegi CrazyHorse proszę o konkrety dotyczące awarii w Dacii bo mam wrażenie że nigdy nie eksploatowałeś tego samochodu, nie miałeś z nim nic wspólnego a piszesz bzdury. Dacia nie wyróżnia się większa awaryjnością niż przeciętne samochody na rynku, wręcz zaskakuje pozytywnie ze względu na bardzo prostą budowę. Na Megane III oczywiście za mały budżet, za tyle można znaleźć ogarniętą Megane II. Peugeot 407 ma dość skomplikowane i mało wytrzymałe zawieszenie jak na nasze drogi, elektryka w zasadzie tak samo rozbudowana jak w większości nowych aut. Patrząc na dzienny przebieg podejrzewam że kolego poszukujesz auta benzyna + gaz, w takim układzie dobrze sprawdzą się silniki Renault 1.4, 1.6, 2.0 m.in Megane II, Scenic, Laguna II fl, w 407 1.8, 2.0 również dobrze zniosą LPG, Opel Astra H przyzwoity samochód i tyle, problemy z poborem oleju w benzynach szczególnie 1.6. Focus II jest dobrym samochodem, tyle że gdybyś zdecydował się na np. montaż LPG musi zrobić to ogarnięty gazownik.
mateusz9986
Zaawansowany

Miejscowość: Wałycz
Prawo jazdy: 0- 3-2010
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Renault Megane II ph II
Silnik: 1.6
Typ: Sedan/Limuzyna
1

04 Lip 2017, 13:25

mateusz9986 napisał(a):Co do postu kolegi CrazyHorse proszę o konkrety dotyczące awarii w Dacii

Nie ma problemu.
Kolega interesuje się Loganem, więc tak z grubsza:
- korozja (brak ocynku!),
- cieknące silniki (przede wszystkim w okolicach rozrządu) i skrzynie biegów,
- cewki, czujniczki,
- łożyska w skrzyni biegów, synchronizatory,
- cieknące amortyzatory,
- plastiki z każdym dniem będą wydawać się coraz tańsze :)
Zachęcam do odwiedzenia forum Dacii, jak miałem Renówkę też często tam zaglądałem.

mateusz9986 napisał(a):Megane II, Scenic, Laguna II fl, w 407 1.8, 2.0

Poszalałeś :naughty:

officjal napisał(a):z silnikiem 1,5dci, które mają złą opinie

Po 2006 r. wbrew powszechnym opiniom nie są takie złe (inny układ wtryskowy), ale należy pamiętać o częstej wymianie oleju (panewki!).
CrazyHorse
Początkujący
Awatar użytkownika

1

04 Lip 2017, 13:35

Więc Megane są np.:
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

[link do oferty na Allegro wygasł]
officjal
Nowicjusz

0

04 Lip 2017, 13:42

CrazyHorse - moja żona ma Dacie Sandero z 2011 roku i jedyny co przez ten czas robiłem to wymieniony był rozrząd ze względu na wiek, uszczelka za 5 zł od klimatyzacji, teraz powoli czas na klocki i to wszystko. Żadna z usterek wymienionych przez Ciebie nie miała miejsca. Officjal - oczywiście że za 18 tys są ogłoszenia Meganek III, tyle że jedź zobacz, spraw historię i potem będziesz wiedział dlaczego tyle kosztuje. Normalna cena za ten samochód to minimum 21-22 tys zł. Meganką II jeżdżę sam, co prawde 3 miesiące ale na razie bez problemu, wszystko zależy od trafienia na dobry egzemplarz. Znam ludzi co jeżdżą 407 od kilku lat i również bez problemu.
mateusz9986
Zaawansowany

0

04 Lip 2017, 13:51

1. Sprowadzony, handlarz, daruj sobie.
2. Znowu to samo.
galakty
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Prawo jazdy: 23 08 2012
Auto: Ceed I
Silnik: 1.6 CRDi 115/130
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
0

04 Lip 2017, 13:52

Dacia jest poprawnym autem dla niewymagajacego szarego kowalskiego ale oczywiscie w rozsadnych przebiegach nie da sie ukryc ze nie wytrzymuja takich przebiegow co starsze konstrukcje. We Francji dacia jest mocno popularna a np w Rumuni i Rosji zajmuje miejsca czołowe. Przewinal sie takze temat silnika 1.5 dci. Co z tego ze moze troszeczke poprawili uklad wtryskowy zmieniajac producenta jak naprawy sa duzo drozsze. Na jedno wychodzi. 1.5 dci to loteria jeden bedzie jezdzil dlugo bez awarii a innemu posypal sie silnik po 80k od nowosci. chyba nikt jeszcze nie rozgryzl o co mu chodzilo.
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4
0

04 Lip 2017, 13:59

To reasumując najlepszy wybór to opel astra h

Może inne typy?
officjal
Nowicjusz

0

04 Lip 2017, 14:11

mateusz9986 napisał(a):Żadna z usterek wymienionych przez Ciebie nie miała miejsca

Mam nadzieję, że zdajesz sobie sprawę z ułomności argumentacji "nie zepsuło się u mnie = nie psuje się wcale"? Dacia ma sens jako samochód nowy, kupiony w salonie, ale nie jako używka - bo te auta starzeją się bardzo szybko.

mateusz9986 napisał(a):Meganką II jeżdżę sam, co prawde 3 miesiące ale na razie bez problemu, wszystko zależy od trafienia na dobry egzemplarz

Miałem taką samą Megankę jak Twoja (polift, 1.6 - ponoć najbezpieczniejsza opcja). Pierwsze 4 miesiące - nic, byłem zachwycony, ale potem się zaczęło... :bored: Życzę Ci jednak, żeby z Twoją było wszystko ok, bo całkiem wygodne autko jak wszystko działa.

mateusz9986 napisał(a):Znam ludzi co jeżdżą 407 od kilku lat i również bez problemu.

A ja znam jednego, który swoją 407kę oddał na złom :yes:
CrazyHorse
Początkujący
Awatar użytkownika

1

04 Lip 2017, 14:26

CrazyHorse czyli skoro uważasz że wszystko co na F jest beee, to rozumiem że najlepiej szukać Passeratti B5 1.9 TDI z przebiegiem 180 tys km od Niemca lub Passeratti B6 z super udaną jednostką 2.0 TDI którą Niemiec jeździł do kościoła ?
Uważasz że Dacia się starzeje szybciej hmm, nawet jeśli jest w tym racja to w budżecie 18 tys. kupujesz auto z 2011-2012 roku z przebiegiem rzędu 50-80 tys km. proszę powiedz mi jakie inne auto segmentu B+ lub C dostaniesz za te pieniądze w takim roczniku i przebiegu ? Po za tym Dacia bazuje na Clio II, Megane I które uchodziły akurat za jedne z lepszych aut francuskich. Nie twierdzę że Dacia Logan/Sandero z przebiegiem 200 tys km. będzie super bezawaryjnym samochodem, w którym nie wytrą się fotele, ale wolę to niż wymieniać silnik w VW albo rozbierać żeby wyczyścić nagar, lub wymieniać łańcuszek rozrządu po 50 tys km. i dotyczy to całej grupy VAG.
mateusz9986
Zaawansowany

0