Renault Megane 4 - komunikat "usterka elektryczna"

17 Sty 2025, 22:42

Auto z moich fotek i z awatara.
Temat to Megane IV z 1,5 dci z 2016 z 110KM.
Auto stało 6 dni zimą w nieogrzewanym garażu. Przyjechało normalnie z 50km trasy. Po uruchomieniu silnika wyskoczyła w/w usterka - komunikat "Usterka elektryczna" i widnieje na stałe zapalona ikonka akumulatora oraz sprawdź Start-Stop. (na guziku od dezaktywacji start-stopu - cały czas pali się dioda}.
Mam V-gate do OBD i wyskakuje dużo błędów z OBD z różnych systemów.
Auto ma akumulator od nowości, czyli od 2016 roku. Jakiś miesiąc był już kłopot z rozruchem po staniu na mrozie. Musiałem dać prąd po kablach. Później auto jeździło i na drugi dzień normalnie odpalało. Teraz kiedy podłączę prostownik ,to na spoczynku pokazuje 12,3V i ładując takim nowocześniejszym prostownikiem, po tych 6 dniach stania naładowało się po około 1,5 godziny. Przy trzecim rozruchu w garażu słychać było, że rozrusznik nieco słabiej kręci.
Oczywiście kupię nowy akumulator bez oszczędzania i pewnie AGM Boscha ale czy teraz z tą usterką , mogę jechać na próbę około 20 km do sprawdzonego elektryka? Pytam ,bo jak włączam przez V_gata "kasowanie błędów" ,to nic się nie kasuje i informacja o usterce pali się na stałe na środku zegarów. Na razie autem nigdzie nie jechałem i wszystko robię w garażu bez wyjeżdżania.
Naładowałem akumulator (tylko nie wiem czy trzyma) ale po pełnym naładowaniu i informacji z prostownika "Full", nadal wywala tę usterkę ,nic nie znika z zasobów błędów, nie da się ich skasować V-gatem tak jakby były one stałe.
To sterownik, to alternator, to instalacja? To brak jakiejś masy ? Czy może wystarczy założyć nowy akumulator , zrobić rundę i powinno wrócić wszystko do normy?
Zaznaczam, że auto mimo 9 lat rocznikowo , ma 78 tys. przebiegu i jest kupione z pełną historią i elektroniczną książką serwisową od ASO i w zasadzie jest jak nowe.
artur73
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 40
Miejscowość: POZNAŃ
Prawo jazdy: 02 10 1991
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Renault
Silnik: 1,6 110KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Pięć cech dobrego kierowcy - sprawdź czy je posiadasz
    Badania przeprowadzone przez psychologów wykazują, że większość osób ocenia swoje umiejętności kierowcy jako powyżej przeciętnej, nawet mając świadomość, iż inni oceniliby je niżej. Trenerzy Szkoły Bezpiecznej ...