Renault Megane 96' 2.0RT

29 Kwi 2013, 01:37

mianowicie chodzi to iż nie mogę odpali auta, nie kręci...

imo nie mam sciagnietego bo mi kasy juz nie starczylo, ale na wyplate ogarne,

dzisiaj pojechalem w trase bylo git wrocilem git, pojechalem na zakupy silnik odpalilem za drugim razem, pod marketem po zakupach auto nie odpalilo, nie zalaczyl sie imo bo nawet nie kreci mi rozrusznik... reset kompa robilem i nic nei pomoglo, sry jestem zielony w tym temacie i nie wiem co robic dalej... co to moglo byc zeby nie jechac do mechanika od razu moze damy rade samodzielnie cos wykminic ?

edit: auto jak w temacie R megane Coupe 96' 2.0RT
90FoxZG
Nowicjusz

Auto: Renault 19

29 Kwi 2013, 14:36

Wiem tylko,że w tych autach dochodziło do rozkodowywania immobilisera,wtedy nie odpalisz silnika.Osobiście pozbyłbym się immo.
PhantomASA1
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Z prawdy :)

29 Kwi 2013, 16:27

sytuacja wyglada następujaco :)

udalo sie odpalic autko na zapych ;) ale po dojechaniu do domku auto zgasilem i nic nie gra... mechanik powiedzial ze dopiero po majowce stawic na warsztat go moge :( co to moze byc w ciagu dalszym ?

imo resetowałem i działa jak dla mnie poprawnie
90FoxZG
Nowicjusz

29 Kwi 2013, 18:09

Znaczy rozrusznik nie zawsze kręci po przekręceniu kluczyka na 3 pozycje? A przygasają kontrolki wtedy? Mogło paść kilka rzeczy, dość prosta usterka. Mogła paść: Stacyjka/kostka stacyjki, przekaźnik rozrusznika, elektromagnes, szczotki mogą się kończyć, akumulator może padać. Do sprawdzenia jeszcze masa (zwłaszcza na samym rozruszniku) i ewentualnie immo ale wtedy nie odpalił by z pychu. Ładowanie może być beznadziejne ale wtedy by się raczej świeciła kontrolka ładowania. Możesz sprawdzić czy pasek klinowy jest dobrze napięty. Aha na końcu przewody do sprawdzenia. Gdybyś miał jakiś kanał to mógłbyś w 5 minut sprawdzić czy dochodzi napięcie do rozrusznika, a w 2 minutki podłączyć rozrusznik na krótko i sprawdzić czy odpali. Wtedy sprawa była by jasna ;)... Pozdrawiam.
Vermin
Stały forumowicz

Zdjęcia: 4
Prawo jazdy: 06 01 1992
Auto: Ściera
Silnik: 2.0 DOHC EFI
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1993

29 Kwi 2013, 21:01

Vermin napisał(a):Znaczy rozrusznik nie zawsze kręci po przekręceniu kluczyka na 3 pozycje? A przygasają kontrolki wtedy? Mogło paść kilka rzeczy, dość prosta usterka. Mogła paść: Stacyjka/kostka stacyjki, przekaźnik rozrusznika, elektromagnes, szczotki mogą się kończyć, akumulator może padać. Do sprawdzenia jeszcze masa (zwłaszcza na samym rozruszniku) i ewentualnie immo ale wtedy nie odpalił by z pychu. Ładowanie może być beznadziejne ale wtedy by się raczej świeciła kontrolka ładowania. Możesz sprawdzić czy pasek klinowy jest dobrze napięty. Aha na końcu przewody do sprawdzenia. Gdybyś miał jakiś kanał to mógłbyś w 5 minut sprawdzić czy dochodzi napięcie do rozrusznika, a w 2 minutki podłączyć rozrusznik na krótko i sprawdzić czy odpali. Wtedy sprawa była by jasna ;)... Pozdrawiam.

1. kontrolki nie rzygasają

2. "Stacyjka/kostka stacyjki, przekaźnik rozrusznika, elektromagnes, szczotki mogą się kończyć, akumulator może padać." - wiem tyle że aku nie pada bo jest wszystko OK. reszte nie wiem nawet gdzie szukac xD

3. Do sprawdzenia jeszcze masa (zwłaszcza na samym rozruszniku) i ewentualnie immo ale wtedy nie odpalił by z pychu. Ładowanie może być beznadziejne ale wtedy by się raczej świeciła kontrolka ładowania. Możesz sprawdzić czy pasek klinowy jest dobrze napięty. - pasek jest git, ladowanie jest dobre z aku serio nic sie nie dzieje

4. Aha na końcu przewody do sprawdzenia. Gdybyś miał jakiś kanał to mógłbyś w 5 minut sprawdzić czy dochodzi napięcie do rozrusznika, a w 2 minutki podłączyć rozrusznik na krótko i sprawdzić czy odpali. Wtedy sprawa była by jasna - nie mam dostepu do kanalu, a nawet jakby to i tak jestem zielony...

5. stawiam na rozruszik.
90FoxZG
Nowicjusz

29 Kwi 2013, 21:46

Wystarczy tylko zewrzeć przy rozruszniku plusy,i wszystko stanie się jasne,jeśli rozrusznik pada,to wtedy nie zadziała.
PhantomASA1
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Z prawdy :)
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Historia luksusowego modelu Reinastella od Renault
    Sprzedawana od 1929 do 1934 roku Reinastella jest pierwszym modelem z serii "stella". Model ten nazywany był królową luksusu i prestiżu, ale zabłysnął również innowacjami. Niestety ze względu na światowy kryzys ...
    Wyścigowe Lexusy - pewnie o nich nie słyszałeś
    Torowa wersja modelu LFA, RC F GT3 i LC GT500 - sportowe Lexusy dobrze wpisały się wyścigowy krajobraz na całym świecie. Ale Lexus ścigał się również luksusową limuzyną GS, hatchbackiem CT 200h, a nawet hybrydowym ...

30 Kwi 2013, 00:07

Bardzo łatwa sprawa, szybko wyjaśnili byśmy Ci jak to zrobić. Trzeba zewrzeć 2 śruby na rozruszniku - zacisk 30 i 50. A masz woltomierz? Napisałbym Ci jak sprawdzić stacyjkę. Jak kontrolki nie przygasają to szczerze obstawiłbym kostkę stacyjki. Bo to raczej oznacza że prąd zanika "wcześnie". Gdyby problem był z rozrusznikiem to prąd by do niego docierał tylko rozrusznik nie miał by siły zakręcić. Po prostu kontrolki by przygasały. Tak jest w 95% przypadków ale to też nie jest zasada. Woltomierz można kupić za jakieś 20 zł. Jak dobrze poszukasz to bez żadnego problemu znajdziesz tańszy.
Vermin
Stały forumowicz

30 Kwi 2013, 11:47

Skoro kontrolki nie przygasają podczas próby kręcenia rozrusznikiem ( 3 pozycja stacyjki ) to zacząłbym od sprawdzenia stacyjki - to ona prawdopodobnie jest uszkodzona.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

01 Maj 2013, 13:18

jak chcejuz odpalic auto <stacyjka na 3 pozycji> to kontrolki nie przygasaja... nic se z nimi nie dzieje... nie sprawdze nic wiecej bo nie wiem jak to rozebrac nie wiem co jak wyglada i tym bardziej gdzie tego szukac :P
90FoxZG
Nowicjusz

01 Maj 2013, 14:18

90FoxZG napisał(a):jak chcejuz odpalic auto <stacyjka na 3 pozycji> to kontrolki nie przygasaja... nic se z nimi nie dzieje... nie sprawdze nic wiecej bo nie wiem jak to rozebrac nie wiem co jak wyglada i tym bardziej gdzie tego szukac :P

Masz woltomierz? Skąd jesteś? Kup gumowe rękawiczki (nawet te z apteki za groszę), 0,5 metra cienkiego kabelka, weź woltomierz i jeżeli chcesz to nawet mogę dać Ci numer na PW i będę Ci na bieżąco dyktował krok po kroku jak sprawdzić samą stacyjkę. Zajmie to 5 minut + zdjęcie osłony pod kierownicą i założenie potem. Mogę Ci to też opisać tutaj. Jak na razie to sprawdź jak zdjąć plastikową osłonę pod kierownicą i najlepiej to zrób - 3 minuty roboty. Napisz skąd jesteś koniecznie. Na pewno gdzieś w necie możesz to znaleźć. Ew. Sam naprawiam. Jeśli masz woltomierz i zdejmiesz to daj znać, bardzo prosta sprawa. Szybka też. A jedno będziesz miał z głowy.
Vermin
Stały forumowicz

08 Maj 2013, 21:23

naprawilo sie ^^ rozrusznik sie zjebal...
90FoxZG
Nowicjusz