Renault Megane '98 Urwany zawias tylnej klapy

07 Paź 2007, 16:29

Witam, mam maly problem mianowicie urwal mi sie zawias przy tylnej klapie w Renault Megane '98 problem polega na tym ze takiego zawiasu nigdzie niemozna kupic gdyz jest on 1 elementem razem z klapa :( i jak juz to trzeba kupic cala klape no i chcialem sobie to naprawic "domowym" sposobem wiec chcialem sie dowiedziec czy ktos z was robil juz cos takiego albo moze ma pomysl jak to zrobic, co do tego zawiasu to dokladnie "urwal" sie w nim ten swozen ktory zostal w srodku wiec pewnie trzeba to bedzie rozwiercic bo raczej tego sie nie wybije ale czym to pozniej mozna zastapic bo samego swoznia chyba tez nie kupie :( aha no i dodam ze ta meganka to Hatchback

Pozdrawiam
Joker
Nowicjusz

• 08 Paź 2007, 07:58

Sworzeń można spróbować albo wybić albo jak napisałeś rozwiercić.Dobrze by było,jakby udało ci się go wybić,albo jabyś miał jego kawałek.Z tym kawałkiem musisz iść do tokarza,żeby ci wytoczył taki sam.Później wystarczy tylko go wbić,zabezpieczyć przez wysunięciem i gotowe.
    Inna droga wyjścia to droga do mechanika,który napewno ci to zrobi.
    Nie taki straszny diabeł jak go malują :P .
    Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
    MotoAlbercik
    Moderator
    Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
    Miejscowość: Tychy
    Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
    Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
    Paliwo: Benzyna + LPG
    Typ: Terenowy
    Skrzynia biegów: Automatyczna
    Rok produkcji: 2000

08 Paź 2007, 21:22

no bylem u mechanikow to zabardzo sie tego nie chcieli podjac a jak juz to jak im sam zamotam taki zawias bo oni "bawic" sie nie beda i tyle :/ koszt takiej zabawy jak juz im zamotam zawias nie pamietam chyba 100zl no i koszt malowania klapy itp. ale przeciez nigdzie takiego zawiasu nie dostane bo nie ma ich w sprzedazy bo to jest 1 element z klapa wiec jest lipa, pozniej pytalem w ASO co w takiej sprawie mam zrobic - wymiana klapy

tak wiec musze sie sam tego podjac bo u mnie w miejscowosci sa ***** a nie mechanicy

Pozdrawiam
    Joker
    Nowicjusz

08 Paź 2007, 21:26

Odradzam stanowczo rozwiercanie . Kto to już robił , to wie że można tylko spartolić robote . Podgrzać i wybić sworzeń . To najlepiej zrobi
    zmyślny blacharz . Zaś na nowy zawias wydaje mi się że najlepszy jest trzonek starego zaworu od silnika , trzeba tylko dobrać średnice . Ja właśnie tak wykonuje tego typu naprawy .
    bonifacy
    Stały forumowicz

Zdjęcia: 0
    Prawo jazdy: 01 01 1981
    Auto: Fabia II , Fabia II
    Silnik: 1,4 CGGB , 1,4 BXW
    Typ: Kombi
    Skrzynia biegów: Manualna

09 Paź 2007, 07:47

Hmmm,można i rozgrzać,żeby wybić,ale jest ryzyko,że zawias się skrzywi(przesunie),aczkolwiek jak kolega tak robi,to widocznie się da.Nie wiem tylko w sumie,czy nie lepiej jednak rozwiercić mniejszym wiertłem i delikatnie wybić.Przy podgrzewaniu,trzeba później malowac :? .Ale wyjścia są dwa - do wyboru.
    Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
    MotoAlbercik
    Moderator
    Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
    Miejscowość: Tychy
    Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
    Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
    Typ: Terenowy
    Skrzynia biegów: Automatyczna
    Rok produkcji: 2000

10 Paź 2007, 09:50

Malować ? Chyba tylko zawias i to pędzelkim , bo pistoletem się nie opłaca . Ja to robie tak - zdejmuje klape z auta , kłade ją na stojaku zawiasami do góry , obkładam mokrymi szmatami to co chce zakryć ( drugi jeszcze podczas podgrzewania polewa je wodą ) , Ustawiam w palniku mały płomień z nadmiarem tlenu i do dzieła :lol: Potem dwa młotki , wybijak i po robocie . To tak ogólnie , ale do każdej takiej naprawy należy podejść indywidualnie . Zdarzyło mi się już raz że mimo podgrzewania sworzeń nie wyszedł . Wdedy cienką tarczą przeciąłem zawias na sworzniu wzdłuż , rozchyliłem . Wreszcie go wybiłem . Potem :zegarmistrzowski: spaw i nowy sworzeń .
    bonifacy
    Stały forumowicz

Zdjęcia: 0
    Prawo jazdy: 01 01 1981
    Auto: Fabia II , Fabia II
    Silnik: 1,4 CGGB , 1,4 BXW
    Typ: Kombi
    Skrzynia biegów: Manualna
    • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Audi Q7 – czy to najlepszy luksusowy SUV na rynku?
      Segment luksusowych SUV-ów nieustannie się rozwija, prezentując coraz to nowsze modele i innowacyjne rozwiązania technologiczne. Na tym wymagającym rynku Audi Q7 od lat utrzymuje swoją pozycję jako jeden z najbardziej ...
      Motoryzacyjne Słowo Roku 2019
      Elektromobilność, suwak, a może hybryda? Przedstawiciele branży automotive po raz pierwszy w Polsce wybrali "Motoryzacyjne Słowo Roku" w plebiscycie przygotowanym przez sieć ProfiAuto. Wyniki pokazują, że miniony rok zdominowała ...