Renault Megane Coupe 2.0 IDE - problem z rozruchem

20 Lut 2013, 16:31

Witam. Dzisiaj byłem oglądnąć Megane Coupe w komisie. Auto mi przypasowało, sprzedający odpalił je przy mnie - za pierwszym razem odpaliło bez najmniejszego problemu. Popracowało na wolnych obrotach około 10min, następnie zostało wyprowadzone z terenu komisu (o własnych siłach) i zgaszone. Później pojawiły się problemy z odpaleniem. Silnik palił na 2,3 gary, przerywał na wolnych obrotach i strzelało z rury wydechowej. Handlarz tłumaczył to tym, że poprzedniego dnia umył silnik i teraz po zagrzaniu go niedostatecznie wydmuchana woda zaczęła parować (auto stało na mrozie). Rozkręcił fajki świec i faktycznie zbierała się tam woda. Po prowizorycznym wysuszeniu silnik odpalił. Chodził na wolnych obrotach może z 5 min po czym samoistnie zgasł i nie dał się ponownie uruchomić. Srzedający zaproponował że auto pozostawi u siebie w garażu i żebym przyjechał za 2-3dni. Nie znam się niestety na silnikach dlatego piszę tutaj z pytaniem czy tłumaczenie handlarza jest prawodpodobne, czy może jest to jakiś problem z silnikiem i lepiej omijać to auto szerokim łukiem?
Ostatnio edytowany przez silvo44, 21 Lut 2013, 16:32, edytowano w sumie 1 raz
Powód: poprawiłem tytuł..
pionierx
Nowicjusz

Prawo jazdy: 0- 0-2011
Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: CC
Silnik: 0.9

21 Lut 2013, 10:39

Do tego auta z tym silnikiem(bezpośredni wtrysk)podchodź z kijem,a jeśli go kupisz uprzednio zaszczep się przeciwko wsciekliźnie,ten silnik jest wściekle nieprzyjazny kierowcy,Renault zrezygnowało z niego po 3 latach produkcji,nie bez powodu!
PhantomASA1
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Z prawdy :)
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Największy rozpraszacz kierowcy? Jazda na zderzaku
    Co najbardziej rozprasza kierowców podczas jazdy? Brytyjscy kierowcy twierdzą, że jest to widoczny we wstecznym lusterku samochód, który jedzie zbyt blisko nich. Jazda na zderzaku to problem również ...