Renault Megane I, 1.6 8V - gaśnie na biegu.

23 Sie 2009, 13:36

Witam,

Mam problem z Renault Megane I 1.6 8V w benzynie (96 rok)
Problem dotyczy gaśnięcia samochodu w momencie ruszania, a dokładniej w chwili kiedy puszczam do końca sprzęgło.
Na luzie chodzi okej i nie gaśnie w ogóle, to samo jeśli jadę na półsprzęgle - wtedy również mogę jechać i auto nie zgaśnie. Dopiero kiedy spuszczam do końca sprzęgło auto zaczyna szarpać, dusić się i w końcu gaśnie.
W zasadzie normalnie ruszając i puszczając w odpowiednim momencie sprzęgło jest szansa na przejechanie dosłownie kilku metrów.

Nie wyskakuje mi żaden komunikat, ale w podobno w megane'ach nie jest to koniecznością nawet jeśli komputer szaleje :)

Od razu dodam, że nie są to świece, ani przewody, została sprawdzona również pompa paliwa, katalizator oraz przepustnica.

Mam kilka koncepcji odnośnie diagnozy na podstawie tych objawów - słyszałem m.in że może być to coś ze sprzęgłem, lub z paliwem - filtr paliwa ? Lub zła jakość benzyny ? Lub ,że jest to coś z komputerem.

Dodam jeszcze tylko ,że wszystko stało się nagle. Byłem autem w sklepie, po wyjściu ze sklepu odpaliłem je przejechałem kilka metrów i auto właśnie zachowywało się tak jak opisałem powyżej. Dwa dni wcześniej jeździłem na rezerwie trochę i tankowałem na tesco, a ludzie ogólnie narzekają na te paliwo.

Proszę o pomoc, może ktoś się z takim czymś już spotkał ?
Oczywiście auto oddam do jakiegoś dobrego mechanika w tym tygodniu - jak się dowiem co to - to dam znać.

PS. Moje auto posiada również immobilajzer - w tym temacie https://www.forumsamochodowe.pl/seat-cor ... t23490.htm następuje podobna usterka, wobec tego - czy ten problem opisany w temacie o tym Seacie może również dotyczyć mnie ?
mmr
Nowicjusz

Miejscowość: Zabrze
  • 23 Sie 2009, 18:32

Sprawdź filtr powietrza.

[ Dodano: Nie Sie 23, 2009 19:33 ]
    Spróbuj powoli sprzęgło puszczać i coraz więcej gazu dodawać czy ruszy.
    pozdro ^^
    Miszak
    Nowicjusz

Miejscowość: WWY

23 Sie 2009, 19:17

Zapomniałem dodać wcześniej - sprawdzałem go i jest ok.

Spróbuj powoli sprzęgło puszczać i coraz więcej gazu dodawać czy ruszy.

Umiem ruszać :-)

Swoją droga pisałem już wyżej ,że auto ruszać - rusza, ale po odjęciu sprzegła do końca zaraz zdycha.
    mmr
    Nowicjusz

23 Sie 2009, 19:37

coś przydusza myślałem że coś z filtrem ... :wink: może pompka paliwa za słabo ciągnie :smile:
    pozdro ^^
    Miszak
    Nowicjusz

Miejscowość: WWY

23 Sie 2009, 20:56

Tak jak wspomniałem w pierwszym poście, pompka jest ok.

Dziś sprawdzałem ponownie zachowanie auta dokładnie - okazuje się ,ze auto na stałych obrotach jeździ nawet po spuszczeniu sprzęgła, natomiast gdy dodam minimalnie wiecej gazu odrazu się dusi i w tym momencie gaśnie. Udało mi się wrzucić drugi i trzeci bieg na tej zasadzie, że podczas zmiany biegu miałem wciśniety równiez gaz - wszystko przy stałych obrotach.

Wychodzę z założenia teraz ,że auto traci po prostu moc - więc może coś z zapłonem ?
    mmr
    Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Wyjazdy weekendowe - bezpieczne piątkowe podróże
      Piątek kojarzy się z początkiem weekendu, odpoczynkiem po intensywnej pracy i wyjazdami. Tymczasem piątkowe popołudnie na drogach to najbardziej niebezpieczny czas w całym tygodniu. Aby zapobiegać wypadkom, kierowcy nie mogą ...
      Już osiem wersji MINI dostępnych z napędem na cztery koła
      Wraz z trafiającym do sprzedaży w marcu nowym modelem MINI Paceman, oferta wersji MINI z napędem na cztery koła powiększy się do ośmiu, łącznie z dwiema wersjami John Cooper Works. Auta MINI od zawsze oferowały kierowcy niezrównaną ...