Witam. Mam prawo jazdy od prawie roku i w końcu przyszedł czas na zakup pierwszego samochodu
![OK :ok:]()
. Moje wymagania wyglądają następująco: do 7 tys. zł, 4/5 drzwiowy hatchback, benzyna, manual, klima, ABS, poduchy min. 2 no i najważniejsze - jak najniższe spalanie. Samochód potrzebny mi będzie do dojeżdżania do szkoły (ok. 10km w jedną stronę) i niekiedy do dłuższych tras, ale w zdecydowanej większości będzie to miasto. Trochę już się naszukałem i stwierdziłem, że wybiorę między Renault Megane I, a Mazdą 323F VI. Jednak w tej kwestii postanowiłem zaczerpnąć wiedzy od Was, gdyż nie wiem do końca, który wóz z jakim silnikiem wybrać. Jeśli chodzi o Megane, to brałbym wersję z silnikiem 1.4i 16V 95KM (2000-2002). Jest też w opcji 1.6i 16V 107KM (2000-2003), jednak z tym silnikiem spalanie byłoby większe, a jak już mówiłem, zależy mi na oszczędności więc ten raczej z góry odpada. W Maździe też wybieram między dwoma silnikami - przed i po liftingu. 1.5 16V 88KM (2000) montowano przed, a po 1.6 16V 98KM (2000-2003). I tu nie jestem pewny co do spalania. Który z nich byłby oszczędniejszy? I czy wybrać Meganke, czy Mazde? Jeśli chodzi o mnie, to Mazda podoba mi się bardziej. Myślę, że będzie się lepiej prowadziła i dawała więcej frajdy z jazdy. Nigdy jednak nie prowadziłem żadnego japońskiego samochodu, za to miałem okazję zrobić ok. 350km trasę Megane I sedan z początku produkcji z silnikiem 1.4. Mimo że jechało się bardzo wygodnie (jak to francuzami), to nie do końca przypadł mi do gustu..
Dodam jeszcze, że Megane da się dorwać z lepszym wyposażeniem - stąd też mój problem z wyborem. Powiedzcie co myślicie i co mi polecacie. Z góry dzięki za odpowiedzi!