Audi 80 czy Fiat Stilo?

14 Sty 2015, 11:04

Witam w chwili obecnej jeżdżę Fordem Fiesta MK4 z 96 roku, w drodze mam 2 dziecko więc przymierzam się do zakupu kombi i mam te 2 marki na celowniku a dokładnie chodzi mi o Audi 80 B4 1.9 TDI 90KM i Fiat Stilo 1.9 JTD 115KM. Znam jako takie plusy i minusy samochodów z tego co się orientuję to Stilo można już znaleźć za prawie taką cenę jak Audi mam tu na myśli kwoty około 5-7 może 8tys. zl. Moja jazda ze względu na to że nie założyłem gazu (a taki miałem zamiar) nie jest jakoś częsta ostatnio pykło mi 3 lata kiedy mam to auto i w tym samym czasie licznik pokazał 20tys. km które w tym czasie zrobiłem wiem że to mało ale w trasy nie jeżdżę ogólnie to w większości miasto tym bardziej że pracę mam 25 minut drogi pieszo więc rzadko jeżdżę do niej samochodem. Zastanawiam się właśnie nad dieslami ponieważ jednak mniej palą a w trasy to tu to tam chciałbym się jednak wybierać częściej więc i przebieg roczny wzrośnie. Z tego co się zorientowałem to i jedno i drugie auto ma ocynkowaną blachę a na tym mi bardzo zależy, audi nie ma dwumasu i pompowtrysków i posiada status niezawodnego samochodu ,wyposażenie jako takie może być ale ten klekot chyba nieco głośniejszy niż w Stilo, które jest jednak bardziej komfortowe, młodsze (bo aż o około 10 lat), pakowniejsze ale niestety ma trochę więcej elementów które są kosztowne w naprawie. Tak więc moje pytanie, który samochód byście wybrali w takich okolicznościach jakie przedstawiłem? Dziękuję z góry za odpowiedzi :)
Ostatnio edytowany przez Noxirius 14 Sty 2015, 11:36, edytowano w sumie 2 razy
Noxirius
Nowicjusz

Auto: Ford Fiesta MK4
Silnik: 1.25 75KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1996

14 Sty 2015, 11:14

Jeśli tylko te dwa auta wchodzą w rachubę to zdecydowanie jestem za 80-tką. Pancerne auto i diesel, który spokojnie wytrzyma nawet jazdę wyłącznie miejską. Tylko weź tu znajdź niezajechany egzemplarz.. :/
łysy
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 2
Prawo jazdy: 12 09 2001
Auto: VW Golf VII
Silnik: 1.4 TSI 150KM

14 Sty 2015, 11:18

No właśnie z tym egzemplarzem to lekko nie będzie choć na zdjęciach widziałem kilka fajnych modeli ale te przebiegi to oscylują w okolicach 300000 czasem więcej a słyszałem że przy takim przebiegu to one się dopiero docierają hehe i mogą przejechać jeszcze więcej bez jąknięcia czy tak faktycznie jest?
Noxirius
Nowicjusz

14 Sty 2015, 11:22

Co do tych samochodów to może doszła by opcja z Audi A6 C4 ale tylko z silnikiem 1.9 90KM ale to już rzadkość z tego co widzę
Noxirius
Nowicjusz

14 Sty 2015, 11:41

Noxirius napisał(a):te przebiegi to oscylują w okolicach 300000 czasem więcej a słyszałem że przy takim przebiegu to one się dopiero docierają hehe i mogą przejechać jeszcze więcej bez jąknięcia czy tak faktycznie jest?

Chodzi Ci raczej o stan liczników, bo prawdziwe przebiegi są duuużo wyższe :wink: To bardzo wytrzymałe jednostki, przy odpowiednim traktowaniu 1 mln km zrobią spokojnie.
łysy
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

14 Sty 2015, 11:49

No tak stan liczników bo ile one mają naprawdę to nieliczni tylko wiedzą :yes:
Noxirius
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

BMW Concept serii 4 Coupé 2012
    BMW Concept serii 4 Coupé niesie dodatkowe pokłady sportowego i ekskluzywnego charakteru, przez co wyraźnie odróżnia się od modeli serii 3. Dynamiczny pas przedni konceptu tworzą ostre kontury i złożone powierzchnie. ...

14 Sty 2015, 12:21

Stilo to awaryjne auto a6 c4 okey polecam też 2,5 R5 TDI 140 KM oraz audi 80 też świetny wybór choć swoje będzie miał już nalatane ale okey jak dobrze traktowany wytrzyma bardzo dużo kilometrów.
Nowe Fotki Mojego Auta są w tym temacie
fiat-seicento-900-krzycha-vt94145.htm
Krzychu
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Auto: VW POLO 6R
Silnik: 1.2 TDI CR 75 KM
Paliwo: Diesel
Rok produkcji: 2010

14 Sty 2015, 19:28

Wiele ludzi jest gotów zapłacić więcej za Audi 80 niż kupić Audi A4 więc to robi najlepszą reklamę "osiemdziesiątki". Podobna sprawa jest z audi 100/A6 C4 i A6 C5
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Rok produkcji: 2010

14 Sty 2015, 19:46

łysy30 napisał(a):przy odpowiednim traktowaniu 1 mln km zrobią spokojnie

silnik może i tyle wytrzyma ale co z resztą podzespołów? ja bym z takim autem nie ryzykował. Auto to nie tylko sam silnik.
krikus
fs...VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 125
Auto: Opel Vectra C 1.8

14 Sty 2015, 20:25

Ok więc rozwialiście moje wątpliwości będę się rozglądał za audiczką co do a6 to szkoda że ich tak mało tzn tych z 1.9 bo setek jest więcej tyle że silniki same duże i spalanie dosyć wysokie penie za tym idzie ale może uda mi się niedługo znaleźć coś wartego uwagi bo na dzień dzisiejszy wszystko warte uwagi na pół polski drogi a tyle nie będę jechał niestety :/
Noxirius
Nowicjusz

14 Sty 2015, 22:06

Zdecydowanie Audi będzie lepszym wyborem.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

15 Sty 2015, 07:46

krikus napisał(a):silnik może i tyle wytrzyma ale co z resztą podzespołów? ja bym z takim autem nie ryzykował. Auto to nie tylko sam silnik.

Reszta wiadomo, że się z czasem zużywa i podlega wymianie, co jest chyba normalną rzeczą w każdym samochodzie. Grunt to znaleźć egzemplarz, w którym blacha jest w dobrym stanie i gdzie do wymiany nie będzie od razu całe zawieszenie/hamulce/skrzynia/sprzęgło itd. Prostota konstrukcji w przypadku 80-tki jest dużą zaletą.
łysy
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

15 Sty 2015, 11:34

A ja bym za tę kasę żadnego z tych aut nie wziął ,a o dieslu w Twoim przypadku od razu bym zapomniał. Takie krótkie trasy po mieście i wiecznie przez to niedogrzany diesel,zabije jednostkę napędową w szybkim czasie. Do tego o jakiej ekonomii w spalaniu mówisz,skoro nierozgrzany diesel będzie palił po mieście pewnie z min.8l..? (wiem co mówię,bo jak miałem A3 1,9 TDI,to palił mi zimą po mieście w mrozach 8,5l,a latem 7l...(Za to w trasie 5,2). Tylko ile tych tras to auto zrobiło..?
Za tę kasę to rozglądnij się lepiej za dobrze utrzymanym Citroenem Xsarą ze zwykłą benzynką i ewentualnie lpg. Nie dosyć,że auto będzie koło 2000 rocznika i pewnie z klimą,to jeszcze jak to Citroen ,nie ma kłopotów z rdzą.
Zastanów się jeszcze.
artur73
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 40
Miejscowość: POZNAŃ
Prawo jazdy: 02 10 1991
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Renault
Silnik: 1,6 110KM
Paliwo: Benzyna + LPG

15 Sty 2015, 12:25

Audi80 jest ok... tylko ze tak naprawdę cena za diesla jest chora a benzyny są paliwozerne. Mam dwóch bliskich znajomych miłośników starych audi i jak mi wyliczyli ile ich kosztowały to szkoda gadać... :no: jeden ma 2,0 benzyna w fajnym stanie przelot około 300tyś.km. tylko że sam zakup wyszedł 6k+ starter no i spalanie w mieście 10l. a dla porównania za 8-10k można kupić avena1 2,0 który pali 7-8l pb i jest o epokę nowszy i tak samo trwały.
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Typ: Sport/Coupe