Renault Megane I - Problem z kluczykiem.

01 Mar 2018, 20:02

Witam. Niedawno zakupiłem jakże piękną megankę 1996 rocznik z silnikiem 1.4 55kw. Problem jest następujący... Samochód ogólnie miał przy kluczyku pilot, który nie działał. Myślałem, że to bateria i olałem sprawę, ale kolejnym problemem było to, że gdy wkładam kluczyk do stacyjki w drzwiach z myślą żeby je zamknąć to nic z tego. Kluczyk wejdzie, ale w ogóle się nie przekręca. Zamykając auto od środka, przyciskiem, który jest na panelu jest wszystko ok. Zamykają się wszystkie drzwi i super, ale gdy chce wyjść np: do sklepu to muszę zostawić samochód otwarty. Mam dwa pytania:
1. Czy jeżeli zamknę auto od środka przyciskiem na panelu i wyjdę drzwiami kierowcy to czy one po czasie się zamkną automatycznie czy będą ciągle otwarte. Zawsze lepiej mieć otwarte tylko "jedne drzwi" niż wszystko co możliwe :D
2. Czy wchodzi w grę wymiana pilota bo słyszałem, że w tych modelach jeżeli otwiera się auto z pilota i przy rozładowaniu akumulatora, nawet jeżeli otworzy się drzwi z kluczyka to się nie odpali. Dzisiaj mi tak powiedział "pan od kluczy" u mnie w mieście.
Byłbym bardzo wdzięczny za każda odpowiedź, pozdrawiam.
Szagers
Obserwowany

Prawo jazdy: 05 01 2017
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Renault Megane I
Silnik: 1.4
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1997

01 Mar 2018, 20:18

Wygląda na to że masz problem z wkładką zamka która z racji nie używania być może odmawia współpracy. Sprawdzałeś może czy prawe drzwi możesz zamknąć i otworzyć tym kluczykiem?
Cichy77
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
Auto: Mam, często zmieniam!

02 Mar 2018, 00:54

Nie mogę w żadnych drzwiach przekręcić kluczyka.
Szagers
Obserwowany

Prawo jazdy: 05 01 2017
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Renault Megane I
Silnik: 1.4
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 1997

24 Kwi 2018, 18:01

Szagers napisał(a):Nie mogę w żadnych drzwiach przekręcić kluczyka
Jeżeli wkładki są ok to musi być to wina kluczyka, może jest już mocno zużyty.

Udało ci się uporać z tym problemem?
Kacper
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3348
Miejscowość: Warszawa - okolice
Prawo jazdy: 14 09 1997
Auto: Volvo S40
Silnik: 2.0 140KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 1999

26 Sty 2023, 16:27

polecam WD-40
macom2000
Obserwowany

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Toyota TJ Cruiser, pomysłowy minivan i SUV w jednym
    TJ Cruiser, zaprojektowany z myślą o aktywnym stylu życia, podróżach i sportach outdoorowych, zadebiutował jako koncept ponad 2 lata temu. Teraz japoński magazyn Best Car donosi, że auto ma trafić do sprzedaży. W październiku ...
    [B] 206 RC / Clio II Sport / Ibiza II Cupra / Yaris I TS
    Podstawowe kryteria zestawienia: - segment B - silnik benzynowy o mocy około 160KM - manualna skrzynia biegów - modele z okolic 2002 roku Wytypowane modele do zestawienia: - Peugeot 206 2,0 RC - 177KM - Renault Clio ...