Dziwne dźwięki z przedniej szyby

30 Paź 2022, 20:12

Dobry wieczór,

Chciałbym zwrócić się z prosba o pomoc w ustaleniu przyczyny pojawienia sie dźwięków (delikatne "stuki i cos jakby trzeszczenie) dobiegajace ze strony przedniej szyby od strony kierowcy.
Dwa dnia temu przegadalem ze znajoma w aucie ponad 2h, pijac kawy z kubka. Mielismy delikatnie uchylone szyby boczne, jednak szyby w aucie mocno zaparowaly. Po okolo 2h wlaczylem silnik i klime. Po ok 5 min para zniknela. Wracając do domu, po przejechaniu ok 20km, z prawej strony przedniej szyby zacząło dobiegac cos jakby trzeszczenie. Bylo to slyszalne nawet pomimo wl. radia. Trzeszczenie utrzymywalo sie az do dotarcia do celu (~40km). Po zaparkowaniu jeszcze raz zamknalem szybe pasazera i podociskalem slupek od strony pasazera. Na drugi dzien zrobilem jazde testowa i problem zniknął. Następnilego dnia rano jechalem z Krakowa do Konina. Zadnych trzaskow podczas trasy. Na miejscu podczas jazdy zaczalem slyszec podobne trzeszczenie i jakby delikatne stukanie z przedniej szyby, tym razem od strony kierowcy (wydaje mi sie, ze podszybie). Zeby nie przedluzac tego i tak juz dlugiego wpisu - to trzeszczenie sie utrzymuje od tamtego czasu. Nasila sie przy, o dziwo, skrecaniu i co mniej dziwne, nierównościach. Macie moze pomysl co to moze powodowac? :?: Czy moze to miec zwiazek z tym, ze szyby tak mocno zaparowaly? Strasznie dziwne wydaje mi sie to, ze te dzwieki najpierw pojawily sie z prawej strony i na druci dzien zniknely. Po czym po kilkunastu godz. problem wrocil ale po przeciwnej stronie szyby.
P.S. Pozniej juz zadne dociskanie szyby, slupkow czy innych elementow nie pomoglo :(
Dotyczy - KIA Proceed GT, z podgrzewana szyba przednia.

Pozdrawiam
GoldenMat
Nowicjusz

31 Paź 2022, 09:59

Jesteś pewny, że dochodzi ono z wnętrza pojazdu z podszybia?

Nieprzyjemne odgłosy trzeszczenie, skrzypienie itd. powstają najczęściej w miejscu styku elementów – np. deski rozdzielczej z podszybiem, kokpitu z konsolą środkową, przy przewodach doprowadzających powietrze i czasem przy samych kratkach wentylacyjnych. Czasem wystarczą bardzo małe nawet milimetrowe przemieszczenia, by części zaczęły o siebie ocierać. W tym przypadku duża wilgoć mogła zapoczątkować tego typu problemy.

GoldenMat napisał(a):P.S. Pozniej juz zadne dociskanie szyby, slupkow czy innych elementow nie pomoglo :(
Skoro wcześniej trochę pomogło to ewidentnie jest to coś w podszybiu i trzeb aby było zobaczyć od spodu co tam widać świecą latarką. Poszukałbym elementów symetrycznych które występują po obu stronach i im się bliżej przyjrzał. Miałem kiedyś przypadek takiego trzeszczenia z jednej strony pod deską szczególnie jak powietrze w samochodzie było dosyć suche. Szukałem problemu chyba z miesiąc aż w końcu okazało się że jednak z kanałów doprowadzających powietrze do kratki opierał się delikatnie o inny element od strony której od spodu nie było widać. Jego niewielkie ruchy podczas jazdy po nierównościach powodowały takie trzeszczenie. Rozwiązaniem było przyklejenie w miejscu styku kawałka uszczelki gumowej grubości 1mm. Problem więcej nie pojawił się. Najgorzej jest zlokalizować przyczynę.

Warto tu też pamiętać, że duża wilgoć w środku nie wpływa dobrze na elektronikę która jest w jakimś stopniu zabezpieczona ale jak widać że szyby już zaczynają parować warto uruchomić silnik i włączyć kilmę żeby pozbyć się jak najszybciej nadmiaru wilgoci.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

31 Paź 2022, 13:15

Dzięki wielkie za odpowiedź.

W środę jadę do serwisu, moze cos zaradza :(

Od teraz będę na to uwazac
GoldenMat
Nowicjusz

31 Paź 2022, 16:02

Czy myslisz, ze powinienem cos konkretnego zasugerowac w serwisie? Auto jest na gwarancji wiec mam nadzieję, ze to ogarna...
P.S. Przed momentem zrobilem probna rundke po nocy - problem sie utrzymuje. Cos caly czas trzeszczy z przodu. Zwlaszcza podczas skrecania. Dźwięk jakby dochodzil z podszybia ale glowy sobie uciac nie dam, ze to źródło dzwieku.

Strach pomyslec, ze przez taka pierdółke tyle problemow :unsure: :(
GoldenMat
Nowicjusz

31 Paź 2022, 18:12

GoldenMat napisał(a):Zwlaszcza podczas skrecania

Pytanie 1 i chyba najważniejsze: ile km ma przejechane ten samochód... :?:
Nie chce mi się wierzyć ze przy skręcie mogą to być dżwięki od szyby....
Żeby to sprawdzić potrzebne są dwie osoby a mianowicie: jeden musi kręcić kierownicą a drugi być na zewnątrz od tej strony co słychać te dzwięki....Najlepiej kręcić kierownica przy zgaszonym silniku....
Ja osobiście podejrzewam ze dzieje się coś na górnym mocowaniu amorka ale nie wykluczam ze może być pęknięta sprężyna....Oczywiście na odległość można sobie co najwyżej gdybać.... :!:
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2014

31 Paź 2022, 18:24

Dzięki za odpowiedź!

Auto ma przejechane 30tys km.

Hm, wydaje mi się, że to nie zadna sprezyna a cos wewnątrz. Tylko czemu dzwiek pojawił sie po kilkunastu godzinach od zawilgocenia kabiny, no i czy faktycznie para z kubkow z kawa mogla rzeczywiscie to spowodować? No dla mnie to dziwne :?
GoldenMat
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

02 Lis 2022, 22:34

Hej Rokiko,

W ASO powiedzieli mi dzisiaj, że na 90% to uszczelki ze szklanego dachu (przepraszam, ze nie wspomniałem o tym, ze auto ma elektronicznie odsuwany dach :unsure: ). Dla mnie to i tak dziwne bo dzwiek dobiega z podsufitki, jakby w miejscu gdzie konczy się szyba, natomiast to samego dachu szklanego jest ładnych parę cm. No ale facet z aso wydawal sie byc pewnym siebie co do diagnozy.
Mogę Cię poprosic o Twoja opinie? To możliwe zeby dzwiek tak się niósł z dachu?
GoldenMat
Nowicjusz

03 Lis 2022, 10:12

GoldenMat napisał(a):W ASO powiedzieli mi dzisiaj, że na 90% to uszczelki ze szklanego dachu (przepraszam, ze nie wspomniałem o tym, ze auto ma elektronicznie odsuwany dach :unsure: ).
Skoro tak powiedzieli to odsuń go i zobacz czy dalej trzeszczy. przy otwartym dachy zmienia się naprężenia i nie wszystkie uszczelki będą pracowały tak jak przy zamkniętym. Swoją drogą trochę dziwne skoro słyszysz to z dołu ale warto by było przysłuchać się czy faktycznie na górze pojawia się ten dźwięk.
GoldenMat napisał(a):facet z aso wydawal sie byc pewnym siebie co do diagnozy.
Być moze juz nie raz mieli takie zgłoszenia i doskonale wiedzą skąd w nowym samochodzie dochodzą takie dźwięki :wink: Powiedział chociaż czy są w stanie coś z tym zrobić?
Rokiko
Forumowicz VIP

03 Lis 2022, 14:34

Dzieki za odp. :ok:

Tutaj masz
Rokiko napisał(a):Skoro tak powiedzieli to odsuń go i zobacz czy dalej trzeszczy. przy otwartym dachy zmienia się naprężenia i nie wszystkie uszczelki będą pracowały tak jak przy zamkniętym. Swoją drogą trochę dziwne skoro słyszysz to z dołu ale warto by było przysłuchać się czy faktycznie na górze pojawia się ten dźwięk

Wlasnie tutaj tez prawdopodobnie wporwadzilem Cie w blad bo przy dokladnym nasluchiwaniu wyglada na to, ze dzwiek dobiega jakby z gornej czesci szyby (jakby w miejscu jej zakonczenia), co nadal jest dla mnie dziwne zwazywszy na fakt, ze szyberdach zaczyna sie dobrych kilkadziesiat cm dalej :P no ale panowie z ASO stwierdzili, ze tak ten dzwiek sie nosi w proceedach. Pozostaje mi chyba im uwierzyc na slowo. ;)

Rokiko napisał(a):Być moze juz nie raz mieli takie zgłoszenia i doskonale wiedzą skąd w nowym samochodzie dochodzą takie dźwięki Powiedział chociaż czy są w stanie coś z tym zrobić?

Zaproponowali mi wymiane i konserwacje wszystkich uszczelek, co nie jest objete gwarancja (koszt 430 zl). Powiedzieli, ze po tym trzaski ustana wiec nawet sie nie zastanawialem tylko poprosilem o umowienie terminu (niestety w momencie gdy to zaproponowali zostala juz tylko godzina do zamkniecia - najblizszy termin 5.12.22 :o ). Jak wiadomo, spokoj bezcenny, takze...;p

Oczywiscie trzymam kciuki, ze to rozwiaze problem bo naprawde mi to siedzi w glowie.

Myslisz, ze wczesniej warto zasiegnac porady w innym autoryzowanym serwisie?

W ogole to dzieki za pomoc! Wisze Ci :piwo: :P
GoldenMat
Nowicjusz

03 Lis 2022, 15:04

GoldenMat napisał(a):wporwadzilem Cie w blad bo przy dokladnym nasluchiwaniu wyglada na to, ze dzwiek dobiega jakby z gornej czesci szyby (jakby w miejscu jej zakonczenia), co nadal jest dla mnie dziwne zwazywszy na fakt, ze szyberdach zaczyna sie dobrych kilkadziesiat cm dalej :P no ale panowie z ASO stwierdzili, ze tak ten dzwiek sie nosi w proceedach
Nie widzisz dokładnie jak to jest rozwiązane bo trzeb aby było rozebrać z osłon więc pewnie jest tak jak mówią.

No to czekaj na wymianę i tyle. Dasz znać jak będzie po wymianie.

GoldenMat napisał(a):Oczywiscie trzymam kciuki, ze to rozwiaze problem bo naprawde mi to siedzi w glowie.
Powinno bo widać, że znają problem.

GoldenMat napisał(a):Myslisz, ze wczesniej warto zasiegnac porady w innym autoryzowanym serwisie?
Możesz z ciekawości zadzwonić do innego i powiedzieć jaki masz problem. Zobaczysz co Ci odpowiedzą ale myślę że tu możesz spokojnie poczekać na zrealizowanie tej usługi jeżeli dalej będzie coś nie tak to wtedy szukać podpowiedzi w innym serwisie.
Rokiko
Forumowicz VIP

03 Lis 2022, 19:38

Dzięki Rokiko. Dam znac po wizycie czy pomoglo :)
GoldenMat
Nowicjusz

12 Lis 2022, 15:25

Hej Rokiko,

Chcialem tylko podsunac taki maly update:

Przy otwartym badz uchylonym szyberdachu problem rowniez wystepuje. Dzwiek caly czas dobiega z jakby miejsca gdzie konczy się przednia szyba (podsufitka). Mam nadzieję, że to jednak kwestia tych uszczelek...
GoldenMat
Nowicjusz

13 Lis 2022, 00:27

GoldenMat napisał(a):Dzwiek caly czas dobiega z jakby miejsca gdzie konczy się przednia szyba (podsufitka). Mam nadzieję, że to jednak kwestia tych uszczelek...
No to raczej tak będzie, chyba że jakieś mocowanie podsufitki ale bardziej obstawiam te uszczelki o których wspomniał serwis.

A tam w podsufitce w panelu oświetleniowym nie masz schowka na okulary? Patrzyłeś czy gdzieś z okolic tego panelu nie dochodzą te dźwięki?
Rokiko
Forumowicz VIP

23 Sty 2023, 20:05

Hej Rokiko. Wszystkiego dobrego w Nowym Roku! :)
Daje update w sprawie: winowajca okazala sie listwa zewnetrzna po prawej stronie przedniej szyby. Ponoć jakis zaczep w niej się ulamal - 30ego jestem umowiony w serwisie na wymianę:)
Mam jeszcze jeden problem do rozwiazania ale to w osobnym temacie;)

Pozdrawiam
GoldenMat
Nowicjusz