Zastanawiam się nad kupnem swojego pierwszego samochodu na którego przeznaczam do 6000zł.
Z góry chciałbym zaznaczyć, iż w tematyce motoryzacyjnej jestem naprawdę zielony, stąd sorky za skrajnie laickie pytania.
Mam jeden konkretny model, który przypadł mi do gustu - Renault Megane I, w wersji hatchback. A że wygląd to nie wszystko, zwracam się do Was, byście wyrazili opinię na temat tego auta.
Konkretnie:
Jako, że jestem studentem moje przyszłe auto powinno być w miarę ekonomiczne, a ewentualne koszty części zamiennych niezbyt wygórowane. Samochód musi być przestronny, gdyż nie będę jeździł nim sam. Głównie do jazdy w mieście, ale również czasami do wypadów długodystansowych poza miasto. Przede wszystkim do spokojnej jazdy (nie mam zamiaru się na nim wyżywać

Jestem dosyć wysoki (190cm), stąd w niektórych autach nie czuję się zbyt komfortowo - przekonałem się o tym choćby w Corsie B, czy Polo III.
Pytania do Was:
1) Czy w tej cenie można kupić naprawdę dobrą Megankę już po lifcie?
2) Jaki silnik polecacie? Benzyna/diesel? (i dlaczego)
3) Jak wygląda awaryjność tego samochodu? Co ulega awarii najczęściej?
4) Ewentualne sugestie innych aut tego pokroju.
5) I na koniec swoją drogą - gdzie kupować? Zainteresować się sprowadzeniem auta z Niemiec, czy może aukcje/ogłoszenia?
Na marginesie samochody, które również przyciągnęły moje zainteresowanie:
I. Honda Civic VI
II. Nissan Almera
III. Fiat Punto II