Renault Megane I

25 Lis 2012, 18:31

Swoim pierwszym postem witam wszystkich forumowiczów i entuzjastów motoryzacji.
Zastanawiam się nad kupnem swojego pierwszego samochodu na którego przeznaczam do 6000zł.
Z góry chciałbym zaznaczyć, iż w tematyce motoryzacyjnej jestem naprawdę zielony, stąd sorky za skrajnie laickie pytania.

Mam jeden konkretny model, który przypadł mi do gustu - Renault Megane I, w wersji hatchback. A że wygląd to nie wszystko, zwracam się do Was, byście wyrazili opinię na temat tego auta.

Konkretnie:
Jako, że jestem studentem moje przyszłe auto powinno być w miarę ekonomiczne, a ewentualne koszty części zamiennych niezbyt wygórowane. Samochód musi być przestronny, gdyż nie będę jeździł nim sam. Głównie do jazdy w mieście, ale również czasami do wypadów długodystansowych poza miasto. Przede wszystkim do spokojnej jazdy (nie mam zamiaru się na nim wyżywać ;) ).
Jestem dosyć wysoki (190cm), stąd w niektórych autach nie czuję się zbyt komfortowo - przekonałem się o tym choćby w Corsie B, czy Polo III.

Pytania do Was:
1) Czy w tej cenie można kupić naprawdę dobrą Megankę już po lifcie?
2) Jaki silnik polecacie? Benzyna/diesel? (i dlaczego)
3) Jak wygląda awaryjność tego samochodu? Co ulega awarii najczęściej?
4) Ewentualne sugestie innych aut tego pokroju.

5) I na koniec swoją drogą - gdzie kupować? Zainteresować się sprowadzeniem auta z Niemiec, czy może aukcje/ogłoszenia?

Na marginesie samochody, które również przyciągnęły moje zainteresowanie:
I. Honda Civic VI
II. Nissan Almera
III. Fiat Punto II
elkris
Nowicjusz

Auto: B/D

25 Lis 2012, 20:41

W podanej kwocie najłatwiej znajdziesz Punto II z silnikiem 1.2, który jest dość fajny i bezproblemowy. Co do megane to nie wiem, bo nigdy nie szukałem ;)

Co do Hondy Civic to może za 6 tys. zadbaną V gen. kupisz, chociaż nieco zmęczone hatchbacki VI gen. gdzieś w granicach 6-7 tys. idzie kupić.

Co do kupowania auta zza granicy.. ja jestem ciągle zdania, że zza granicy i tak się nie sprowadzi w miarę dobrego auta za niską cenę, ponieważ dobrych samochodów od tak się za bezcen nie sprzedaje. W podobnym stanie i cenie idzie znaleźć auto u nas w kraju (to jest tylko moje zdanie).
Citron
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 14
Prawo jazdy: 02 03 2010
Auto: Lexus IS250 II
Silnik: 2.5 V6
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2006

25 Lis 2012, 22:19

W tej cenie możesz kupić Megane po lifcie ale do małych poprawek i pare osób już też tak kiedyś tu pisało o tym aucie.
Ja osobiście szukałbym auta od osoby prywatnej.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2012

28 Lis 2012, 14:39

W kwestii Punto za te pieniądze- moge się zgodzić,można kupić naprawde dobry i niezawodny egzemplarz. Będzie poza tym o wiele mniej awaryjny niż Megane I.
WiecejOpon
Początkujący

Auto: Seat Leon I

28 Lis 2012, 16:43

co do tych modeli wypowiadał się nie będę bo nie jeździłem i do tego sam jakiegoś poszukuję ale myślę że jeżeli byś jakiś brał to najlepiej z LPG... dlaczego? Wystarczy spojrzeć na ceny na stacjach benzynowych. Co prawda auta palą nieco więcej na gazie niż na benzynie czy oleju napędowym ale niewiele. Auto na gaz będzie tańsze w eksploatacji ;p ( taka jest moja opinia )
TheS
Aktywny
Awatar użytkownika

Miejscowość: Kraków
Prawo jazdy: 07 05 2013
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Freemont / Scion tC / Trafic
Silnik: 2.0jtd / 2.4 vvti
Paliwo: Diesel
Typ: SUV
Rok produkcji: 2012

06 Gru 2012, 15:48

Odświeżam temat i ponownie kieruję do Was pytania:
1) Jak wygląda awaryjność tejże Meganki?
2) Czy ktoś z Was miał już do czynienia z nią, jakie są Wasze opinie?
3) Stawiam na ekonomiczność - który silnik będzie najlepszy?
4) Czy 5000zł za Megane I przed liftem to rozsądna cena?

Podkreślę, że jestem studentem i mój budżet jest dosyć ograniczony, stąd zależy mi na wiedzy odnośnie ekonomiczności tego samochodu :)
elkris
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Mitsubishi na Pikes Peak International Hill Climb
    Firma Mitsubishi Motors Corporation (MMC), wystawi w legendarnym wyścigu górskim Pikes Peak International Hill Climb dwa samochody z napędem elektrycznym (EV). MMC spróbuje wygrać wyścig w kategorii samochodów ...

17 Sty 2013, 20:00

By nie zakładać niepotrzebnie nowego wątku, podbijam.
Nastąpiła zmiana i przeznaczam na auto do ok. 7000zł
Wciąż się zastanawiam, jakie auto będzie dla mnie najlepsze.

Konkretnie rozważam Renault Megane I po face liftingu z silnikiem 1.4 16V (HB)
Tak jak pisałem w poście powyżej - Interesuje mnie awaryjność tego auta i przede wszystkim, czy będzie dobre dla świeżego kierowcy.

Rozważałem zakup Punto II i uważam, że jest to auto estetyczne i naprawdę dobre. Problem polega na tym, że samochodem będę podróżował często w 4 osoby, a w większości mamy do czynienia z silnikiem 1.2 8V, który raczej nie będzie wystarczający.

Megane natomiast, przynajmniej w tej cenie, ma dużo bogatsze wyposażenie i większy komfort jazdy.

Prosze Was o poradę i garść informacji, czy warto się taką Meganką zainteresować :)
elkris
Nowicjusz