Renault Megane II 1.9 dci

08 Lis 2009, 21:08

Może zaczne od tego że parę dni temu potrąciłem psa przez co zderzak mi się wgniótł i osłona dolna zerzaka pęknięta (pokruszona) i niewiem dlaczego ale sinik niechce mi sie zagrzac przez dłuższą chwilę i ogrzewanie w aucie mi nie działa a jak już sie zagrzeje to na wzniesieniach ulega on zagotowaniu i niewiem teraz co jest nie tak czy muszę termostat wymienic czy co proszę o radę .
Marcin
Marcin i ksenia
Nowicjusz

Miejscowość: rokitno szlacheckie
  • 08 Lis 2009, 21:51

Raczej napewno termostat.
    A jak się już zagotuje to jest ciepłe powietrze w środku i czy ma klime?
    piotrpz87
    Stały forumowicz
    Awatar użytkownika

Miejscowość: Szczecin
    Prawo jazdy: 01 01 2001
    Auto: Mazda 6
    Silnik: 2,3
    Paliwo: Benzyna
    Typ: Sedan/Limuzyna
    Skrzynia biegów: Manualna
    Rok produkcji: 2002

08 Lis 2009, 22:13

ma klimatronic wsumie to nie zauważyłem żeby było cieplej w środku chyba nie ale a i klima przestała działać dziwny zbieg okoliczności z tym psem i termostatem ale dzięki za pomoc
    Marcin
    Marcin i ksenia
    Nowicjusz

08 Lis 2009, 22:18

Klima może nie działać bo jest zbyt zimno z rana i po prostu się nie załączy.
    Pytam czy ma klime po jak uderzyłeś w zwierzaka i uszkodziłeś zderzak to mógł też zostać uszkodzony czujnik temp. zewnętrznej. Obejrzyj dokładnie zderzak od spodu czy taki czujnik tam jest.
    piotrpz87
    Stały forumowicz
    Awatar użytkownika

Miejscowość: Szczecin
    Prawo jazdy: 01 01 2001
    Auto: Mazda 6
    Silnik: 2,3
    Paliwo: Benzyna
    Typ: Sedan/Limuzyna
    Skrzynia biegów: Manualna
    Rok produkcji: 2002

08 Lis 2009, 22:28

niewiem czy o to chodzi ale pokazuje mi dobra temperaturę zewnętrzną
    Marcin
    Marcin i ksenia
    Nowicjusz

09 Lis 2009, 15:40

Co do klimy - mogła zostać uszkodzona chłodnica - jest jako pierwsza od zderzaka - bądz jakiś przewód.Jak klima nadal się nie będzie włączała,to musisz jechać do klimatyzatora sprawdzić,czy w układzie jest wogóle jest ciśnienie - jak nie ma ciśnienia,to sprężarka się nie włączy.Sprawdz też bezpiecznik i przekaźnik klimy.
    Co do ogrzewania - termostat to może być poprostu przypadek.
    Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
    MotoAlbercik
    Moderator
    Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
    Miejscowość: Tychy
    Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
    Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
    Paliwo: Benzyna + LPG
    Typ: Terenowy
    Skrzynia biegów: Automatyczna
    Rok produkcji: 2000
    • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Kalkulator jednostek mocy
      Najdzęściej używaną jednostką w samochodach do określenia ich mocy jest "KM" jednak jak możemy się dowiedzieć czytając różne opracowania jest to pozaukładowa jednostka mocy (w układzie jednostek miar MKS), bardzo często ...

09 Lis 2009, 18:11

no dzięki byłem dzisiaj u mechanika wymieniłem olej bo był już spalony i jest jakiś przeciek w układzie chłodzenia bo płynu brak niestety niezdąrzyli mi go zrobić jutro dam znać jaka była przyczyna tego wycieku no dzięki i pozdrawiam

[ Dodano: Wto Lis 10, 2009 10:25 ]
    chłodnica do wymiany a niewiecie może gdzie mogę najtańszą chłodnice kupić bo jak patrzałem w necie to kosztuje tak od 400 do 600 zł masakra.

[ Dodano: Czw Lis 12, 2009 16:37 ]
    no i kolejny problem wystąpił chłodnica wymieniona jest nowa ale niema obiegu wody i teraz niewiem czy jakiejs blokady na tej chłodnicy niema czy może to pompa wody proszę o radę
    Marcin
    Marcin i ksenia
    Nowicjusz