Renault Megane II, hatchback - problem z ruszaniem

14 Sty 2021, 21:33

Witam wszystkich. Piszę do Was z nietypowym problemem. Mianowicie jestem w posiadaniu Renault Megane II hatchbacku (2002) lecz w aucie zobaczyłem dziwny problem. Jeżeli tylne koło ma podczas ruszania bezpośrednio pod sobą jakaś przeszkodę, na przykład krawężnik, stoi tylnym kołem w dziurze czy rolkę do testowania hamulcow, samochód ma problem z ruszaniem. Rusza się nim jak wozem z węglem, jakby w ogóle nie miał mocy. Sprawa odnosi się tylko do tylnych kół. Co może być przyczyną takiego stanu rzeczy?
Dawid33
Obserwowany

• 18 Sty 2021, 15:13

Przecież to normalne. Jak musisz pokonać przeszkodę to potrzeba większej mocy niż przy ruszaniu na płaskim kiedy żadne z kół nie ma zwiększonego oporu.

Dlaczego wydaje ci się że potrzebujesz więcej mocy? Tylne koła nie są napędzane tylko wleczone więc pokonanie przez nie przeszkody szczególnie takiej przy ruszaniu z miejsca będzie większym wyzwaniem niż dla kół na których jest napęd.
    Rokiko
    Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35
    • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Niezidentyfikowany przycisk w samochodach marki Toyota
      Do czego służy przycisk (o ile to przycisk) widoczny na załączonym zdjęciu w samochodach marki Toyota. Nie ma raczej znaczenia czy jest to hybryda czy też zwykła benzyna. Jedne po prostu go mają a inne nie. Przejrzałem instrukcję ...
      Kierowco, ustąp pierwszeństwa motocykliście
      Okres letni to pełnia sezonu motocyklowego, dlatego właśnie w czasie wakacji motocykliści najbardziej narażeni są na udział w wypadkach. Wielu tragicznych zdarzeń można by uniknąć dzięki poprawie bezpieczeństwa jazdy kierowców ...