Renault Megane II ! warto? prosze o pomoc

02 Maj 2009, 17:18

Witam

jest warto zastanawiać się na zakupem samochodu marki renault megane II z roku 2003 z dobrym wyposażeniem i z dobrą ceną ... 18.000 pln.
głownie rozchodzi mi się czy ten samochód jest godny polecenia.. wiadomo o co chodzi, głownie o awaryjność.
już długo zastanawiam się nad zakupem samochodu.. planuje przeznaczyć 20 tyś na nowy samochód.
Ekonomiczny (spalanie do 7.5 l na 100 km)
żebym zbyt często nie odwiedzał mechanika..
najlepiej 1.6 benzya

już dłuo zastanawiam się nad kolejnym samochodem.. i sam nie wiem..
seaty, toyoty... renault..

czekam na wasze propozycje i o opinie Renault'a Megane
pozdrawiam

*konkordzik*
*konkordzik*
Nowicjusz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Ruda Śląska

02 Maj 2009, 19:01

Dwaj bracia mają te bryczki ,jeden ma 1.5 dCi drugi 1.4 benzynka,ty kupujesz 1.6?!Lepszy wybór ,samochodzik cię zaskoczy,będziesz się cieszył,masz to jak w banku!Polecam goraco!!! :wink:
PhantomASA1
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Z prawdy :)

02 Maj 2009, 19:08

bardzo przyjemny samochód , z jazdy , wyposażenia i spalania będziesz na pewno zadowolony , jak dla mnie to auto jest piękne ale wiadomo , rzecz gustu :lol:

co do awaryjności nie będę się wypowiadał , ale powiem ci jedno , nie ufaj ślepo mitom że francuzy to dno !
marcinx26
Aktywny
Awatar użytkownika

02 Maj 2009, 19:18

Gdy kupisz sobie Megankę na dna będziesz patrzył z wysoka,kupisz po prostu trampolinę!
PhantomASA1
Forumowicz VIP

02 Maj 2009, 19:34

czyli jednym słowem warte zakupu? \dużo ludzi się wypowiada negatywnie na temat francuskich samochodów.. tym bardziej renaulta megane
pozdrawiam

*konkordzik*
*konkordzik*
Nowicjusz
Awatar użytkownika

02 Maj 2009, 19:45

Poczujesz sie jak prawdziwy konkordzik gdy ruszysz w przestworza asfaltowe,ci ktorzy krytycznie wypowiadają się na temat francuzkich bryczek po prostu nigdy żadnego nie mieli ,pod pewnymi względami Niemcy siadaja,kupisz to się przekonasz,lej tylko dobre oleje i tu i tam!
PhantomASA1
Forumowicz VIP

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Siedmiomiejscowy Lexus RX
    Jak podaje japoński magazyn Mag-X, premiera wydłużonej wersji bestsellerowego crossovera Lexus RX z kabiną o trzech rzędach siedzeń ma nastąpić już na jesiennym Tokyo Motor Show, a do sprzedaży ruszy w styczniu 2018. Według ...

02 Maj 2009, 19:51

*konkordzik* napisał(a):czyli jednym słowem warte zakupu? \dużo ludzi się wypowiada negatywnie na temat francuskich samochodów.. tym bardziej renaulta megane

Dużo ludzi się negatywnie wypowiada bo nie wiedzą zbyt wiele na temat francuskich samochodów tylko to co usłyszą.
stasiowski121

02 Maj 2009, 20:20

bo wizualnie francuzy robią bardzo ładne samochody.. ale jeżeli chodzi o sprawność to zawsze nie wiadomo..
a prócz renaulta co byście polecali?

p.s czekam na dalsze informacja na temat renaultu megane II
pozdrawiam

*konkordzik*
*konkordzik*
Nowicjusz
Awatar użytkownika

02 Maj 2009, 20:31

Citroen C5 też jest fajny. Silnik 2.0 HDi to idealny kompromis pomiędzy mocą a spalaniem.
stasiowski121

02 Maj 2009, 20:41

Citroen C5 to najbardziej komfortowa bryka w swojej klasie ,nie warto jednak kupować z hydropneumatycznym zawieszeniem ,droooogie serwisowanie ,ogólnie samochód jest ,no jaki?!Jak samolot ,lata!Też :wink:
PhantomASA1
Forumowicz VIP

02 Maj 2009, 20:46

Samolot powiadasz....
Jak jesteś dobrym pilotem to polecam i hydropneumatyczne zawieszenie bo dobry pilot i na drzwiach od stodoły poleci :lol:
stasiowski121

03 Maj 2009, 09:40

Ja mogę porównać jazdą Francuzem do lotu właśnie ,tuż nad ziemią,takie się miewa wrażenie,to najniżej latające samoloty na świecie ,jeśli tak dalej będzie to chyba ktoś wpadnie na pomysł by kupujący francuzkie bryczki musieli przechodzić kursy pilotażu samolotów,ktoś znów mi napisze ,że p....olę.Niech kupi sobie Francuza to wtedy on przestanie p...olić.Ci ktorzy głoszą obiegowe opinie ,ze Francuzy to dno,niech sobie podniosą maske takiej Meganki i gulną tylko na ten silnik ,powinno już starczyć! :wink:
PhantomASA1
Forumowicz VIP

04 Maj 2009, 19:22

Powiem Ci tak, prawie 2 miesiące szukałem samochodu, rozgladałem sikę głównie za megane, w końcu zniechęcony poszukiwaniami i zrobieniem paru wycieczek, kupiłem..............scenica :-), jak dla mnie wypasior. Komfort i wyp. rewelacja. Co do awaryjności nic Ci nie powiem jeszcze bo dopiero co tydzień nim się bujam :-), spalanie w miarę ok jak na 1,6 i automat, ale komfort jazy rekompensuje ten literek więcej (generalnie wyszadłem z takiego załozenia, że jak będzie mnie stac na benzyne, to na ten litr więcej tez ;-).

Polecam Ci megankę (chociaż bardziej scenina - ale to zależy co kto woli i jakie ma potrzeby) - tylko nie kupuj z silnikiem 1,4 , pali prawie tyle samo co 1,6 a ducha ma mniej.
pewniak01
Nowicjusz

04 Maj 2009, 19:52

Co do Francuzów ogólnie to za dużo nie powiem, ale akurat co do Meganki i owszem. Ale krótko, kumpela ma takiego od nowości i mówi, że nigdy nie zamieni Meganki na nic innego. Jak dla mnie wygląd jest trochę inny niż wszystkie, ale mi się podoba. Kumpela ma 1.5 w dieselku, no i powiem, że autko całkiem nieźle się zbiera. Spalanie również nie duże, no i jak na razie bezawaryjne. No ale autko z końca 2007 roku więc nie takie stare :wink: Ogólnie ciekawe autko.
Jeżeli wszystko jest pod kontrolą, to znaczy, że jedziesz zbyt wolno.
Quba
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Nowy Tomyśl
Prawo jazdy: 01 10 2006
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Fiat Marea Weekend
Silnik: 1.9 JTD 110KM
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2001

04 Maj 2009, 20:05

prawda jest taka , że auto ja auto

niemce i japońce są samochodami lepszymi , trwalszymi , ale o wiele droższymi ...

porównanie , za tourana w mułowatym dieslu z 2004 roku ze średnim wyposażeniem trzeba dać prawie 40

a ja za 27 mam scenica , w 120 konnym dieselku , jasnej półskurze , panoramicznym pięknym dachem , i wszystkimi bajerami jakie mogą być ,

a samochodzikiem się naprawdę płynie mam w domu porównanie turan vs scenic , i scenic bije go na głowę , w środku jest cichutko a po drodze płynie jak kaczuszka :razz:

megane też oczywiście miałem :) właściwości jezdne OK , chociaż nie ma co jej porównywać do cenica :)
marcinx26
Aktywny
Awatar użytkownika