Renault Megane II z uszkodzonym silnikiem czy warto

04 Mar 2018, 18:33

Witam wszystkich bardzo serdecznie. Jestem nowy na tym forum a zjawiłem się tutaj aby poszukać wśród bardziej zaawansowanych użytkowników porady na temat Meganki, którą mam okazję kupić.

Omawiany egzemplarz to Megane II 1.9 DCI 120KM kombi, 2005r, 250tys przebiegu, pierwszy właściciel w kraju już od paru ładnych lat ale nie pamiętam od kiedy dokładnie. Samochód stoi teraz u znajomego mechanika, który powiadomił mnie o takim aucie do kupienia. Serwisowany na bieżąco, dwa tygodnie temu wstawiona nowa turbina, praktycznie zero rdzy, zawieszenie i hamulce w bardzo dobrym stanie, auto przechodziło "normalne" przeglądy bez zastrzeżeń - nie za "flaszkę". Właściciel chce za nią 2000zł, ale mankamentem jest uszkodzony silnik. Jak wstawili auto na wymianę oleju do jakiegoś serwisu to nie dokręcono filtra oleju i to podobno spowodowało uszkodzenie silnika. Nie pamiętam, co dokładnie zostało uszkodzone, ale jazda próbna niestety nie jest możliwa. Znajomy regularnie serwisował ten samochód i mówił, że auto jest w dobrym stanie i jeśli kupić za 2000zł i dołożyć 1600zł na silnik (na tyle wycenił koszta remontu) to mógłbym mieć fajne auto za nieduże pieniądze. I faktycznie tak by mogło być, bo na allegro sensowne egzemplarze "na chodzie" zaczynają się od 6000zł w górę. Właściciel zdecydował się pozbyć samochodu bez ponoszenia kosztów, bo już jest u niego w rodzinie dość długo i tak czy siak wymieniają na nowszy - a kasę to mają, samochodem jeździła córka i teraz pewnie nie chce im się bawić w jakieś tam remonty i później nieco droższą sprzedaż. Razz

Pytanie, co wy o tym sądzicie? Auto jest bogato wyposażone - klima, tempomat, 4x elektryczne szyby i inne bzdety. Smile Byłaby to dla mnie dobra przesiadka z wytłuczonej już nieziemsko Skody Felicii, która przeżyła już trzy czołowe zderzenia, wygląda jak jeżdżąca tragedia i generalnie jej naprawa wykracza już poza granice zdrowego rozsądku. Razz

Z góry dziękuję za wszelkie podpowiedzi!
Pozdrawiam - Karol
Klimek18
Obserwowany

Prawo jazdy: 17 05 2011
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Skoda Felicia II
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1999

04 Mar 2018, 19:23

O silniku i samej Megane jest w internecie bardzo dużo opini do poczytania ( negatywnych oczywście) opinie te nie zwięły się z nikąd także jeżeli chcesz mieć oszczędności to daruj sobie. Samo znalezienie silnika do niego w dobrym stanie to juz spore wyzwanie (tak wiem na allegro są z udokumentowanym przebiegiem)
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

04 Mar 2018, 19:51

Drugiego silnika nie zamierzałem szukać tylko zregenerować obecny.
Klimek18
Obserwowany

Prawo jazdy: 17 05 2011
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Skoda Felicia II
Paliwo: Benzyna + LPG
Rok produkcji: 1999

04 Mar 2018, 20:19

Moim zdaniem takie zabawy warto robić tylko z czymś unikatowym, albo chociaż bezawaryjnym. W przypadku Megane II nie ma argumentów, poza ceną, co nie do każdego przemawia...

Klima, tempomat i poduszki x4 to standard, a nie bogate wyposażenie :)
galakty
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Prawo jazdy: 23 08 2012
Auto: Ceed I
Silnik: 1.6 CRDi 115/130
Paliwo: Diesel
Rok produkcji: 2007
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Koncepcyjny crossover Lexus LF-NX
    Na tegorocznym Frankfurckim Salonie Motoryzacyjnym miała miejsce światowa premiera nowego modelu koncepcyjnego Lexusa – średniej wielkości crossovera LF-NX. Wraz z tym modelem marka Lexus sonduje możliwość wejścia ze ...