Renault Megane III 1.4/2.0 TCe czy 2.0 dCi

04 Lip 2021, 11:24

Witam. Planuję zakup Renault Megane III a w zasadzie już szukam i zacząłem się zastanawiać nad silnikiem. Samochód kupuję w DE i tutaj też będę go użytkował. Na zakup chciałbym przeznaczyć tak do 6000€.

Samochodem będę dojeżdzał 5 dni w tygodniu do pracy (25km w jedną stronę, ~70% autostrada) a tak to wiadomo jazda po mieście, 1-2 razy w roku jakaś dłuższa trasa.

Przebieg roczny w okolicach 18.000 - 20.000 tys. km.

Początkowo celowałem w 1.4 TCe, bo jest ich zdecydowanie więcej jak 2.0 TCe a samochód chciałbym kupić w miarę szybko. Czytałem jednak, że 2.0 dCi jest stosunkowo polecany i może przy moim użytkowaniu będzie słusznym wyborem? Koszty eksploatacji nie będą chyba kilkukrotnie wyższe od turbo benzyny? Jeżdziłem służbowo Qashqaiem z 1.5 dCi i miło wspominam, czy ten 2.0 dCi jest najlepszym wyborem w Megane czy jest jakiś lepszy diesel? Nie zależy mi na najmocniejszej wersji, chciałbym coś o mocy 120KM+ żeby jakoś to jechało w trasie, ale ten silnik 2.0 dCi wydaje się "chyba" rozsądnym wyborem. Czy pozostać przy szukaniu benzyny?

Dziękuję wam za pomoc i pozdrawiam. :)
Strodus
Obserwowany

Prawo jazdy: 01 11 2011
Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: Mazda 3 BK
Silnik: 1.6 105KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2003

06 Lip 2021, 12:24

Jak już jesteś zdecydowany faktycznie na ten model samochodu to przy przebiegach które robisz możesz pomyśleć o tym dieslu. Warto tu pamiętać że w tym silniku w wersji 130-konnej filtr DPF występował nie w każdym przypadku. Jeżeli kupisz samochód ze sprawdzonym przebiegiem poniżej 200tkm to myślę, że jeszcze drugie tyle przejedzie bez większego problemu jak się będzie dbało o silnik. Na pewno trzeba liczyć się z kosztem czyszczenia DPFu powyżej 200tkm bo tak to mniej więcej wypada w tych modelach użytkowanych w większości w trasie.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne