Pomoc w kupnie II auta w życiu - na co zwracać uwagę?

04 Lis 2021, 21:59

Witam :happy: chciał bym kupić swój jak by "drugi" samochód w życiu, lecz nie zbyt się znam myślę, że do 10 tysięcy starczy nim się utrwale z autem.

Z mojego regionu upatrzyłem sobie ten model samochodu z mojej miejscowości.

Renault Clio [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

Gdybyście mieli ocenić z samego ogłoszenia to warto nad takim myśleć czy coś innego? Kombi duże auta nie są w moim guście. :/

Gdyby temat był w złym dziale to przepraszam mój pierwszy temat na forum. :cry: :cry:
MrJoint
Nowicjusz

04 Lis 2021, 22:52

Niska cena, duże koła, śmieszna dwururka z tyłu, normalnie uciekam od takich aut, ale jak masz blisko nic nie zaszkodzi obejrzeć.
Gość114260

04 Lis 2021, 23:00

quel napisał(a):Niska cena, duże koła, śmieszna dwururka z tyłu, normalnie uciekam od takich aut, ale jak masz blisko nic nie zaszkodzi obejrzeć.

Brakuje tylko radia 2 din :lol:
galakty
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Prawo jazdy: 23 08 2012
Auto: Ceed I
Silnik: 1.6 CRDi 115/130
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2007

04 Lis 2021, 23:32

Mnie się osobiście z wyglądu podoba takie auto mam 20 lat a nie 40+ :P.
MrJoint
Nowicjusz

04 Lis 2021, 23:43

Koła nawet ok, przypominają Brock, ale wydech zapewne japoński tzw katanima.
Gość114260

05 Lis 2021, 05:55

Auto ma w sumie za zadanie tylko jeździć a czy coś się zepsuje z czasem czy coś padnie, zużyje się to raczej normalne. Może kiedyś jak będę chciał kupię z salonu czy jakiś droższy jak będzie się kasa też zgadzała. :D w tej cenie warto go kupić z obecnym wyposażeniem i rocznikiem i przebiegiem ? raczej to jest istotne przy zakupie jeszcze go ogólnie zobaczę wiem, że jeździ sobie na oponach letnich :D . Wydechy czy radia można sobie wymienić w własnym zakresie na tablety czy coś innego a to lecą też koszta.
MrJoint
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Kalkulator jednostek mocy
    Najdzęściej używaną jednostką w samochodach do określenia ich mocy jest "KM" jednak jak możemy się dowiedzieć czytając różne opracowania jest to pozaukładowa jednostka mocy (w układzie jednostek miar MKS), bardzo często ...

05 Lis 2021, 08:21

A wiec, przy autach sprowadzonych przebieg jest różny a przeważnie na liczniku mniej niz 200 także podchodziłbym do tego z dystansem.
Czy przy takiej cenie warto patrzeć na wyposażenie? Jak dla mnie nie, ma miec podstawy i to wystarczy.

Samo auto wyglada ładnie, zresztą jak wszystkie na foto od handlarzy. Jak masz blisko jedz i oglądaj, jak sprawny technicznie to brać (miernik lakieru sobie daruj)
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

05 Lis 2021, 10:08

Kao napisał(a):Czy przy takiej cenie warto patrzeć na wyposażenie? Jak dla mnie nie, ma miec podstawy i to wystarczy.

Grunt żeby była klimatyzacja i elektryczne szyby. Jakieś bajery typu podgrzewane fotele czy tempomaty niby fajne, ale ja np. z tego mało kiedy korzystam (albo wcale).

Jedyny bajer który warto by patrzeć to podgrzewana przednia szyba, ale tego już praktycznie nie ma...
galakty
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Prawo jazdy: 23 08 2012
Auto: Ceed I
Silnik: 1.6 CRDi 115/130
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2007

05 Lis 2021, 10:25

Powodem Ci ze ja w C5 mam praktycznie wszystko a korzystam jedynie z klimy el szyb i BT radio.
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

05 Lis 2021, 10:34

Bo tak jest, klima, szyby, dobre radio, ewentualnie tempomat. Jak odpalam samochód to zaczynam od wyłączenia s&s, przednich czujników i asystenta pasa ruchu
franccc
Stały forumowicz

Przebieg/rok: >50tys. km

05 Lis 2021, 17:57

franccc napisał(a):ewentualnie tempomat.
faktiko o tempomacie zapomniałem, reszta bajerów jest dla mnie zbędna ew podgrzewanie stołka jak jest skóra
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

05 Lis 2021, 18:38

Z tyłu szyby przyciemnić i będzie kozak.
MrJoint
Nowicjusz

06 Lis 2021, 18:42

A jest może sens sprowadzania samochodu z innego regionu Polski? Kosztowo na lawecie jest to opłacane?
MrJoint
Nowicjusz

06 Lis 2021, 19:13

Średnio za km trzeba liczyć 2/3 zł, więc nie są to tanie rzeczy.
Gość114260