Renault Megane III 1.4 vs Opel Astra J 1.6

18 Sie 2020, 21:32

Cześć,

Jestem na etapie wyboru auta i waham się jeszcze między:
Renault Megane III 1.4 130kM, wersja GT / Bose
Opel Astra J 1.6 140kM, wersja Cosmo

Mój budżet to ok. 25 tys. zł, w tej cenie szukam auta z przebiegiem do ok. 150 tys. km i rocznikiem chętnie 2011-2012 (bardziej 2011 jednak patrząc na cenę).

Co możecie powiedzieć o obu samochodach, przy którym wyborze mogę liczyć na "pewniejszy" samochód przy tych pieniądzach, który będzie bardziej ekonomiczny w jeździe i przy naprawach, jakie są najczęstsze usterki i koszty naprawy w obu autach?

Z góry dzięki za podpowiedź

Pozdrawiam
Piotrek
piotrek135
Nowicjusz

19 Sie 2020, 08:44

piotrek135 napisał(a):Renault Megane III 1.4 130kM, wersja GT / Bose
W tym samochodzie masz silnik TCe który jest wyposażony w turbosprężarkę i o ile nie ma jakiś większych problemów z eksploatacją tych silników to nie należą one do oszczędnych, szczególnie wtedy jak ktoś ma trochę cięższą nogę. Wtedy spali na pewno więcej niż podobnej mocy wolnossak bez turbiny. Tu potrafi sprawiać problemy sama turbina bo nie należy do trwałych elementów tego silnika. Lepiej już szukać silnika 1.6 który jest prosty i tani w eksploatacji. Co do samego wnętrza to takie typowe Renault i trzeba je lubić moim zdaniem niczym nie zachwyca i tu zdecydowanie Astra wygrywa. Megane III jest znacznie mniej awaryjne od poprzednika czyli wersji II ale nadal mamy tu dość wysoką utratę ceny (spadek wartości).
piotrek135 napisał(a):Opel Astra J 1.6 140kM, wersja Cosmo
Tu nie ma 140KM a jest 115KM wersja silnika 1.4T miała 140KM. Silnik 1.6 jest ogólnie polecany i nie jest awaryjny. Trzeba jeszcze pamiętać że często problemy występowały przy sześciostopniowych skrzyniach biegów które montowane były w mocniejszych silnikach szczególnie tych doładowanych. Wnętrze robi wrażenie, a do środkowej konsoli trzeba się przyzwyczaić bo jest tam sporo przycisków do opanowania ale jak już się do tego przekonamy to naprawdę jest całkiem dobrze!
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35