Renault Megane III 1,5 dci 105KM silnik przeniesienie napędu

27 Sty 2010, 23:05

Witam
Mam pytanie do posiadaczy Megane III 1,5 dci 105 KM czy ktoś ma taki sam problem jak ja . Chodzi mi o dziwny brzęczący dźwięk w komorze silnika przy dodawaniu gazu , szczególnie jest słyszalny przy zimnym silniku , gdy silnik osiągnie normalną temperaturę pracy zanika. Przy ostatnich mrozach to brzęczenie utrzymywało się przez cały czas gdy dodawałem gazu (przyśpieszałem) cichło jak zdejmowałem nogę z pedału. Byłem w trzech serwisach Renault w różnych miastach (nowe auto na gwarancji) niby coś tam poprawili , ale nic się nie zmieniło dalej brzęczy (nie mogą odkryć co wydaje ten wkurzający dźwięk).Chcę zapytać czy ktoś z właścicieli wyżej wymienionego modelu auta spotkał się z tym problemem i może wie co powoduje ten dźwięk (brzęczenie , rezonans , drżenie ). Ewentualnie proszę o odpowiedź .
sirkwdso68
Nowicjusz

Miejscowość: Zamość
  • 28 Sty 2010, 08:41

głupio zapytam blachy osłonowe masz dobrze przykręcone?? :mrgreen:
    szwagier miał tak w megance jeździł po serwisach w końcu Pan Maniek wziął klucz i blachę przykręcił :mrgreen:
    Panowie!! Co JEST!! Ciśnienie mi spada! ;)
    pocieszny
    Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
    Miejscowość: z błota ;)

28 Sty 2010, 15:08

Gdyby coś było nie dokręcone już dawno bym dokręcił . Ten dźwięk słychać tylko podczas jazdy gdy silnik dostanie zimnego powietrza z zewnątrz .
    sirkwdso68
    Nowicjusz

28 Sty 2010, 15:41

Na 100% osa zbyt płytko schowała się przed zimą w twoim samochodzie :grin: Musi coś wpadać w rezonans,nie ma siły,mnie gdy przytrafiało się brzęczenie kiedykolwiek to zawsze był to albo poluzowany dekiel od filtra powietrza lub np.blacha przy kolektorze wydechowym przy silniku,która łapie gorące powietrze do układu dolotowego.Brzęczeć potrafi też rura wydechowa .
    PhantomASA1
    Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
    Miejscowość: Z prawdy :)

11 Lut 2010, 01:02

Witam!
    Wiem co powoduje to brzęczenie . Okazuje się , że jest to znany problem w Megane III 1.5 dci 105 KM. Przy minusowych temperaturach otoczenia przewody paliwowe wpadają w rezonans od silnika i ze względu na sztywne mocowanie wydają ten brzęczący dźwięk. Na razie Renault nie rozwiązał tego problemu ale podobno pracują nad kompleksowym rozwiązaniem. Także aby do wiosny. Poza tym wszystko Ok bardzo dobrze jeździ się tym dieselkiem nieźle przyśpiesza jak na tą pojemność silnika ,super trzyma się drogi i ma mały apetyt na paliwo .
    Pozdrawiam!
    sirkwdso68
    Nowicjusz

11 Lut 2010, 12:31

Mój brat ma Megankę z tym silnikiem,dwa lata, jeździ dużo.Jest zadowolony,naturalnie dba o nią,żadnych szaleństw,przestrzega ściśle zaleceń tyczących rozgrzewania i chłodzenia turbiny.Nie żałuje pieniędzy na najlepsze paliwo ,on leje tylko paliwa w stylu V-Power,zmienia częściej filtry paliwa.Drugi brat ma benzynkę 1.4,też jest zadowolony.
    PhantomASA1
    Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
    Miejscowość: Z prawdy :)