Renault Megane III problem z ESP

29 Maj 2018, 13:27

Witam
W samochodzie wystąpił problem związany z działaniem ESP, a mianowicie podczas jazdy na ekranie informacyjnym pojawia się czerwony komunikat ESP wyłączone, po czym samoistnie zmienia się na ESP włączone, przy czym kiedy komunikaty się pojawiają auto gaśnie. Problem najczęściej występuje gdy przy manewrze skręcenia następuje wciśnięcie sprzęgła by zredukować bieg.
Czy ktoś wie co może być przyczyną problemu? Zaznaczam że ostatnio z autem nic się nie działo, do momentu wymiany przedniego zerzaka (uszkodzenie czujników podczas montażu?) Chociaż nie mam pojęcia czy ma to jakiś związek.
Pozdrawiam
mm28
Obserwowany

Prawo jazdy: 0- 0-1994
Auto: Renault Megane 3
Silnik: 1.6
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2009

29 Maj 2018, 20:58

trzeba podłączyć komputer i zobaczyć jaki błąd pokaże, a po co zmieniałeś zderzak? kolizja? może gdzieś wiązka uszkodzona
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

06 Cze 2018, 12:34

mm28 napisał(a):na ekranie informacyjnym pojawia się czerwony komunikat ESP wyłączone, po czym samoistnie zmienia się na ESP włączone, przy czym kiedy komunikaty się pojawiają auto gaśnie.
Wygląda to tak jak byś miał jakiś zanik napięcia a ESP w pierwszej kolejności informuje cię o tym po czym auto gaśnie. Sprawdź klemy na akumulatorze i przyjrzyj się instalacji czy nie zauważysz jakiś problemów.

Tu dobrze by było podłączyć kompa tak jak pisze @Kao i sprawdzić błędy które mogą bardzo w tym przypadku pomóc w diagnozie.
Cichy77
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
Auto: Mam, często zmieniam!

23 Lip 2019, 07:36

Mam takie same objawy. Jaki jest finał sprawy z tym esp?
Megan3
Obserwowany

23 Lip 2019, 09:17

Cichy77 napisał(a):Wygląda to tak jak byś miał jakiś zanik napięcia a ESP w pierwszej kolejności informuje cię o tym po czym auto gaśnie.

Dopkładnie. ESP jako pierwsze wychwytuje spadek napięcia. Sprawdź więc jak pisze kolega wyżej elektrykę, czyli aku, napięcie ładowania i ewentualnie obciążenie aku. Zapewne dzieje się to przy użyciu czegoś, co bierze duży prąd. U autora tematu, podejrzewam, że mogła to być pompa wspomagania, jak jest elektryczna. U ciebie może być coś innego. Zależy w jakiej sytuacji się to dzieje.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

21 Lip 2020, 19:07

Znalazł ktoś rozwiązanie tej usterki? Bo robi mi się tak samo i kompletnie nie wiem od czego zacząć, słabo się znam na samochodach.
tettmeier
Obserwowany

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Volkswagen Crafter "Van of the Year 2017"
    Nowy Crafter marki Volkswagen Samochody Użytkowe, produkowany wyłącznie w fabryce w Białężycach koło Wrześni, pod wieloma względami wyznacza standardy wśród aut dostawczych. Samochód ma bardzo bogate wyposażenie ...

17 Cze 2021, 15:10

Witam. Miałem identyczne problemy z moją Meganką III, 1.6 110KM. Po kilku wizytach u mechaników, które nie dały, postanowiłem problemem zająć się sam. Okazało się że wyczyszczenie przepustnicy - ok 4h roboty, całkowicie naprawiło problem. W moim rozumieniu, choć daleko mi do znawcy, jako że Meganka nie ma silniczka krokowego, a jego role przejmuje przepustnica (która nigdy szczelnie się nie zamyka) , kilkuletni nagar jest w stanie odcinać silnik od powietrza gdy przepustnica ustawiona jest w "niemalże zamkniętym" polozeniu. Stąd też samochód gasnie na niskich obrotach. Nie jestem w stanie wytłumaczyć kontrolki o wyłączonym ESP, ale widać pokazuje się ona gdy silnik gasnie od braku powietrza i jest to raczej efekt uboczny.

Wiem że odpowiedź po 4 latach może nie mieć sensu, ale może komuś sie przyda ;).
macjejj
Obserwowany