Renault Megane III problem z ręcznym, elektryka wariuje

05 Lis 2018, 21:56

Myślałem że chociaż Megane III francuzi pozbawią wad elektycznych ale widzę że nic sie nie zmieniło, mam na tapecie megane z 2013 roku z problemami elektrycznymi. Auto dosłownie jak Laguna II żyje swoim życiem, dziś odpala, za 5 minut już nie chce. Czasami robi sie choinka, wystarczy akumulator odłączyć i podłączyć i jest dobrze jakiś czas. Komputer niestety nic to nie pomoże bo wiadomo że to co pokaże nie będzie realne. Problem jest jeszcze z elektrycznym ręcznym, nie chce puścić, to akurat dość znany problem z megane III więc z tym sobie raczej poradzę no chyba że coś nowego wyjdzie. Macie może jakieś patenty aby uspokoić elektrykę w tym Francuskim szmelcu? przejrzę wszystkie połączenia, poczyszczę piny itd ale co jeszcze mogę zrobić?
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

13 Lis 2018, 21:35

Informuje o postępach, z auta zostało wymontowane całe wnętrze w celu czyszczenia styków, bardzo dużo styków w kostkach było zaśniedziałe, nie znam przyczyny auto suche nie ma wilgoci :? Wszystko skrupulatnie wyszczyszczone potem zabezpieczone ISOLEM. Złożyłem wszystko i jest trochę lepiej, dalej jest problem z hamlcem awaryjnym (lewy) i teraz ABS zaczął świecić, odłączyłem aku na godzinę i o dziwo znikł, ciekawe na jak długo, dodatkowo auto zgaszone a od czasu do czasu piszczy komunikat UNIERUCHOM SAMOCHÓD. Nie wiem co więcej można zdziałać :cry:
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

19 Lis 2018, 15:18

Kao napisał(a):od czasu do czasu piszczy komunikat UNIERUCHOM SAMOCHÓD
A to nie chodzi o zaciągnięcie ręcznego z którym są problemy?

Kao napisał(a):bardzo dużo styków w kostkach było zaśniedziałe, nie znam przyczyny auto suche nie ma wilgoci
Tragedia, ciekawe bo w sumie przy braku wilgoci nie powinny takie rzeczy pojawiać się. Chyba że wcześniej było wilgotne tego już się nie dowiesz ale nawet jak by tak było to styki nie powinny tak korodować/utleniać się. Wydaje mi się że to jakość użytych materiałów plus brak zabezpieczenia.
Cichy77
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
Auto: Mam, często zmieniam!

19 Lis 2018, 16:59

Cichy77 napisał(a):A to nie chodzi o zaciągnięcie ręcznego z którym są problemy?
no moze ale nie wiem czy doczytałeś, ten komunikat sie wyświetla i piszczy jak auto NIE jest odpalone, nawet karty nie ma w pobliżu. Zawsze tak jest jak drzwi sa otwarte :/
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

21 Lis 2018, 18:04

Cichy77 napisał(a):Tragedia, ciekawe bo w sumie przy braku wilgoci nie powinny takie rzeczy pojawiać się. Chyba że wcześniej było wilgotne tego już się nie dowiesz ale nawet jak by tak było to styki nie powinny tak korodować/utleniać się. Wydaje mi się że to jakość użytych materiałów plus brak zabezpieczenia.

Styki nie utleniaja sie tylko z powodu wilgoci ale i samego dostepu powietrza z powodu kiepskiej jakosci samych wtyczek i zabezpieczenia, niestety pod tym wzgledem we francuzach nic sie nie zmienilo chociaz niektore osoby probuje zaklinac rzeczywistosc na forum

@Kao do czyszczenia styków kup sobie Valvoline Clean Tronic, jest to zdecydowanie najmocniejszy srodek do czyszczenia styków, a dodatkowo po oczyszczeniu aplikuj do wtyczki wazeline techniczna wysokiej czystosci (białą) zabezpieczy styki przed dostepem powietrza i wody
Raziel11
Stały forumowicz

Zdjęcia: 20
Miejscowość: Wałbrzych
Prawo jazdy: 21 03 2016
Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: Seat Leon 1P / Cupra R
Silnik: 1.6 MPI / 2.0 TSI
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna

21 Lis 2018, 20:46

A tam, olałem temat nie będę czasu na śmiecia marnował, klient zna sytuację, ja zrobiłem ile mogłem. Teraz przynajmniej auto odpala zawsze i naprawiłem hamulec postojowy, trzeba było wymienić cały zacisk (260 euro) no i co auto odpala i jeździ, czasami wyskakuje komunikat UNIERUCHOM SAMOCHÓD i nie zawsze łapie automatyczne centralne otwieranie auta. Auto już poskładane klient jezdzi, lżejszy o 800 euro :naughty: Oświadczył że sprzedaje i już francuskiego auta nie kupi, ma uraz po C5 i tej Megane :naughty:
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Lexus HS 250h
    Samochodem, który trafił do regularnej sprzedaży, był natomiast Lexus HS. Auto sprzedawano w Japonii i Stanach Zjednoczonych, ale oficjalnie nigdy nie trafiło do Europy, dlatego w Polsce praktycznie go nie znamy. Model ...

21 Lis 2018, 20:52

Ale Valvoline sobie kup na przyszlosc ;p
Raziel11
Stały forumowicz

21 Lis 2018, 20:58

Będę miał na uwadzę
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

27 Lis 2018, 11:36

Raziel11 napisał(a):czyszczenia styków kup sobie Valvoline Clean Tronic
Używałem go i fajnie działa to trzeba przyznać. @Raziel11 napiszesz jeszcze jaką wazelinę techniczną masz na myśli do zabezpieczania tych styków? Taka jak do klem akumulatora bezkwasowa?
Cichy77
Forumowicz VIP

27 Lis 2018, 22:51

Cichy77 napisał(a):Używałem go i fajnie działa to trzeba przyznać. @Raziel11 napiszesz jeszcze jaką wazelinę techniczną masz na myśli do zabezpieczania tych styków? Taka jak do klem akumulatora bezkwasowa?

Ja stosuje taką
[link wygasł]
Raziel11
Stały forumowicz

04 Gru 2018, 11:25

Raziel11 napisał(a):Ja stosuje taką
Wazelina AG niskotopliwa, dzięki za namiar. Takiej jeszcze nie stosowałem ale pewnie spróbuję :)
Cichy77
Forumowicz VIP