Renault megane

06 Paź 2010, 08:09

witam czy może ktoś mi pomóc?? pisałam wczesniej, że gaśnie mi samochód zapalają się kontrolki tak jakby jechał na zapłonie nikt nie odpowiedział - znalazłam przyczynę teraz druga sprawa prócz tego, że mi gasł i szarpał na zmianę teraz ucieka mi woda z chłodnicy czy ktoś może mi pomóc gdzie ta woda jest?? Mie mam dziury w pojemniku :( do oleju też się nie dostaje ta woda bo patrzałam czyli gdzieś ucieka czy ktos może mi powiedzieć jaka może być przyczyna? Dodam, że wcześniej wężyk miałam zepsuty i dlatego gasł bo samochód był zapowietrzony a co teraz??? Jakaś usterka musi być chciałam podjechac do mechanika ale terminy może ktoś ma lub miał podobny problem???
Pozdrawiam
Ostatnio edytowany przez Ewelina1122, 06 Paź 2010, 10:15, edytowano w sumie 1 raz
Ewelina1122
Początkujący

Miejscowość: Koszalin

06 Paź 2010, 10:20

A dlaczego nie stosujesz sę do pkt 4 regulaminu?
Dlaczego nie napisałeś w odpowiednim dziale?
Nie jesteś nową forumowcziką i powinnaś wiedzieć jak i gdzie pisac swoje tematy...
Poprawiono i przeniesiono.
Co do tematu - najcześciej wycieki pojawiają się na wężach gumowych układu chłodzenia - albo są sparciałe ( wówczas pocą się podczas nagrzewania lub stygniecia silnika ) albo w miejscu, gdzie są opaski - poprostu się przecierają. Innym miejscem wycieku, który zdarza się troszkę rzadziej to chłodnica.
Żeby sprawdzić skąd ten wyciek, to musisz obserwować cały układ chłodzenia podczas nagrzewania oraz podczas stygnięcia silnika.
Jeżeli się okaże, że wszystko jest suche, czyli że nie ma wycieku zewnętrznego, to pozostaje uszczelka pod głowicą - jeżeli tego płynu nie ma w oleju, to najprawdopodobniej jest w komorze spalania. Nie masz czasami małych problemów z uruchamieniem zimnego silnika, albo po dłuższym postoju?
Ile tego płynu ucieka za całą noc?
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

06 Paź 2010, 12:36

MotoAlbercik napisał(a):A dlaczego nie stosujesz sę do pkt 4 regulaminu?
Dlaczego nie napisałeś w odpowiednim dziale?
Nie jesteś nową forumowcziką i powinnaś wiedzieć jak i gdzie pisac swoje tematy...
Poprawiono i przeniesiono.
Co do tematu - najcześciej wycieki pojawiają się na wężach gumowych układu chłodzenia - albo są sparciałe ( wówczas pocą się podczas nagrzewania lub stygniecia silnika ) albo w miejscu, gdzie są opaski - poprostu się przecierają. Innym miejscem wycieku, który zdarza się troszkę rzadziej to chłodnica.
Żeby sprawdzić skąd ten wyciek, to musisz obserwować cały układ chłodzenia podczas nagrzewania oraz podczas stygnięcia silnika.
Jeżeli się okaże, że wszystko jest suche, czyli że nie ma wycieku zewnętrznego, to pozostaje uszczelka pod głowicą - jeżeli tego płynu nie ma w oleju, to najprawdopodobniej jest w komorze spalania. Nie masz czasami małych problemów z uruchamieniem zimnego silnika, albo po dłuższym postoju?
Ile tego płynu ucieka za całą noc?

w nocy nie ucieka tylko podczas jazdy - w dzień nie mam problemu z urachamianiem ale po nocy raczej tak i to dość czesto
Ewelina1122
Początkujący

06 Paź 2010, 15:36

Ewentualnie pompa wody nie trzyma, albo wymiana całej pompy ewentualnie oringi w niej do wymiany :)
Kermitzabol
Nowicjusz

Miejscowość: Chełm

06 Paź 2010, 16:32

Jeżeli przez noc płynu ze zbiorniczka nie ubywa, a ubytek widać po skończonej jeździe, to najprawdopodobniej jest wyciek zewnętrzny.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

06 Paź 2010, 22:01

moim zdaniem to może uciekać gdzieś przy krućcu nie będziu uciekać przez noc ale w czasie jazdy gdy płyn będzie miał obieg a jeśli nie no to ta pompa wody.
ppawelek5
Nowicjusz

Miejscowość: miasto
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

40-lecie Renault w Formule 1
    Renault informuje, że w ten weekend, w ramach Grand Prix Monako, uroczyście rozpocznie obchody 40 rocznicy zaangażowania marki w wyścigi Formuły 1. Renault rozpoczęło przygodę z Formułą 1 wraz z udziałem kierowcy Jean-Pierre ...

07 Paź 2010, 06:53

Niestety nie obeszło się bez najgorszego - płyn ucieka do oleju - powstała biała maź - czyli albo głowica albo uszczelka pod głowicą jedno z 2-óch liczę, że naprawa wyniesie mnie 1000 zł jak wiecej to się załamie nigdy więcej samochodów tym bardziej francuzów :(
Ewelina1122
Początkujący