Renault Modus 1.2 v16 (75KM) samochód bierze olej, nie równo pracuje.

02 Lis 2021, 23:08

Witam, tak jak w tytule mam problem z moim modusem... Ostatni zaobserwowałem że silnik pracuje nie równo (rozgrzany) na niskich obrotach. W dodatku kopci na biało nawet na rozgrzanym chodź ilości tego dymu nie są przesadnie duże. Kolejną rzeczą jest to że wymieniałem olej ponad 13 tysięcy kilometrów temu i do dziś auto spaliło mi +/- 2,6l oleju. W zbiorniku z płynem chłodzącym poziom jest cały czas taki sam. Na korku z wlewu oleju osadza się biało/żółtawa maź. Innych objawów na dany moment nie zauważyłem. Ma ktoś może jakiś pomysł co to może być i gdzie mógł zniknąć olej? Jeśli to ma znaczenie dodam że te ponad 13 tysięcy kilometrów zrobiłem w około 7 miesięcy.
Jedyne co mi przychodzi do głowy to jakaś nieszczelność, jednak nigdzie nie widzę wycieków. Miska olejowa była doczepiona i zakladana ponieważ poprzedni właściciel użył złego silikonu/pasty uszczelniającej. Teraz nie ma żadnych widocznych wycieków.
Proszę o pomoc
patyk2002
Nowicjusz

03 Lis 2021, 09:39

Masełko pod korkiem oznacza, że silnik bywał niedogrzany. Być może robiłeś nim kiedyś krótkie przebiegi - np. 5 km, potem 3 km, potem 10 itd.
Wytrzyj masełko i kontroluj.
Co do oleju, to jeżeli nie masz na pewno żadnych wycieków, to znaczy, że silnik spala olej. Mogą to być np. zapieczone pierścienie albo uszczelniacze. Zwróć uwagę, czy ten dym z rury jest biały czy błękitny.
Tak czy inaczej szykuje sie chyba remont silnika...
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

07 Lis 2021, 23:21

Ostatnio dla pewności zakupiłem test do sprawdzenia czy płyn z chłodnicy się nie miesza z spalinami... (Szybki test na obecność CO2) okazało się że test jest negatywny czyli odczynnik nie zmienia koloru. Dym jest biały, pojawia się tylko na krótkich odcinkach. Z rozmowy z znjamoym mechanikiem przez telefon. Powiedział że dym może być spowodowany nierozgrzanym do końca wydechem/różnica temperatur między wydechem a temperaturą na zewnątrz. Dym znika po zrobieniu dłuższej trasy. Pojechałem dolać oleju i wymienić filtr. Teraz będę kontrolował czy cos się dzieje i zobaczę czy i w razie czego ile oleju mi spali
patyk2002
Nowicjusz

07 Lis 2021, 23:23

Dzięki za podpowiedzi, napisałem jeszcze co teraz będę robił i co się działo w komentarzu pod postem.
Jeszcze raz dzięki
patyk2002
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Dlaczego warto rozważyć kupno samochodu elektrycznego?
    Zainteresowanie samochodami elektrycznymi stale rośnie i nie wygląda na to, aby w najbliższym czasie miało się to zmienić. Powody tego stanu rzeczy są różne, ale z pewnością najważniejsze są dwa – znaczące zmiany ...