Renault modus 1.4 16v brzęczy w skrzynce z bezpiecznikami

22 Gru 2018, 15:44

Witam. W moim modusie zapalają się kontrolki air bag z kluczykiem. A po wyłączeniu zapłonu brzęczy coś w skrzynce z bezpiecznikami pod maską. Co mam robić?
Majki137
Nowicjusz

24 Gru 2018, 15:58

Sprawdzić co brzęczy..Prawdopodobnie któryś z przekaźników.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

24 Gru 2018, 20:17

Obawiam się że brzęczy moduł bsi. Jak przekręcam kluczyk przestaje brzęczeć. A jak przekręcam kluczyk w pozycję off czyli wyłączam silnik dalej pracuję. Zgłupiałem. Link do tych dźwięków.

[Aby zobaczyć link musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]

Majki137
Nowicjusz

25 Gru 2018, 12:05

No ale jaki problem w tym, żeby wysłuchać, który element brzęczy? Przydałby się stetoskop. Popytaj znajomych, może ktoś ma?
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

27 Sty 2019, 11:28

Kilka dni temu miałem ten sam kłopot w takim samym samochodzie . Auto po wyjęciu kluczyka nie gasło, zapalały się kontrolki poduszek, cały czas piszczała przepustnica, piszczały przekaźniki w skrzynce . Kłopot był banalnie prosty - zalany sterownik wodą . Należy wypiąć wszystkie wtyczki, zdemontować sterownik razem z jego białą obudową, wyczyścić spirytusem w spraju, wysuszyć i ja w tej białej obudowie sterownika zrobiłem mały otwór w dolnej części - odpływ wody . W moim przypadku usterki minęły i nic się nie uszkodziło w sterowniku - każdy powinien sobie zrobić w tym aucie ten mały otwór, ponieważ woda nie ma jak się wydostać i powoduje zwarcia itp.
aerynk2016
Nowicjusz

27 Sty 2019, 15:09

Gdzie ten sterownik mogę znaleźć? pod maską czy w kabinie?
Majki137
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Jak podłączyć kable rozruchowe do akumulatora?
    Zima to najtrudniejsza pora roku dla naszego samochodu szczególnie jeżeli trzymamy go pod tzw. chmurką. Co zrobić jeżeli nie uda nam się uruchomić auta przy pomocy własnego źródła prądu jakim jest akumulator? ...
    Skoda Kodiaq 4x4 dojechała na metę Rajdu Dakar
    W stawce samochodów, które wyruszyły na trasę tegorocznej, 40. edycji kultowego Rajdu Dakar pojawiła się ŠKODA KODIAQ. SUV pokonał liczącą prawie 10 000 km trasę wiodącą po pustyniach i bezdrożach Ameryki ...

27 Sty 2019, 19:23

Nie sugeruj się sterownikiem,, tylko wysłuchaj co ci brzęczy.
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

27 Sty 2019, 23:16

Sterownik znajduje się w komorze silnika, obok akumulatora - modus 1.4 benzyna. Zamknięty jest w czarnej skrzynce. Proszę odpiąć wtyczki przy pomocy długiego śrubokrętu podważając zapięcia - nie jest łatwo, ja zdemontwałem aku i obudowe aku. Po wyjęciu sterownika odpiolem jego tylną białą obudowe . Właśnie tam była woda, nie było jej dużo ale płyta była zamoczona. Wyczyscilem, wysuszyłem, zrobiłem otwór na dnie białej obudowy i wszystkie kłopoty ustały. Na początku też chciałem sprawdzić przepustnIce, cewki itd. Mam nadzieję, że Wasze sterowniki uda się jeszcze tak uratować.
aerynk2016
Nowicjusz

27 Sty 2019, 23:31

Proszę sprawdzić przede wszystkim sterownik . U mnie piszczala przepustnica bez wlozonego kluczyka. Po odpaleniu, auto chodziło nawet bez kluczyka. Zadusilem, przepustnica piszczala, przekaźniki same przelaczaly się, poduszki sygnalizowały odołączenie - dokładnie to o czym pisał autor. Też chcialem odkręcić przepustnice, odkrecilem cewki bo też piszczaly, wszystkie przekaźniki I co MOKRY STEROWNIK.
aerynk2016
Nowicjusz

28 Sty 2019, 00:23

Dodam, że po naprawie należy dobrze ułożyć ten gumowy odpływ z pierwszego poszybia, bo pewnie tam mogło kapać na box sterownika oraz naładować aku, bo jeśli w wyniku zwarcia od wilgoci coś sobie pracowało a minimum naładowania to 10V , poniżej rozkoduje imo czyli poważne kłopoty.
aerynk2016
Nowicjusz