Renault Scenic 1.9 dci - kręci ale nie odpala

21 Sie 2017, 17:35

Witam. Od pewnego czasu mam problem z samochodem. Kiedy wkładam kluczyk i przekręcam, silnik się kreci ale auto nie odpala. Jedyny pomysł na jaki wpadłem to odłączyłem prąd i czekałem aż auto się "uzbroi". Niestety nie pomogło :/ Mechanik mówi że to pompa paliwowa a koszt jej wymiany podaje ok 1000 zł. Czy może być jakaś inna przyczyna tej awarii? czy mechanik ma racje i faktycznie wymiana pompy kosztuje aż tak dużo?
Skocik
Nowicjusz

Prawo jazdy: 08 10 1995
Auto: Renault Scenic

21 Sie 2017, 20:11

Może być pompa, ale wątpliwe by padła z dnia na dzień. Wina może być jeszcze po stronie czujnika wałka rozrządu, immobilisera, otwartego zaworu EGR. Pompy i wtryskiwaczy bym nie ruszał.
Anjin
Zaawansowany

Auto: Peugeot

22 Sie 2017, 09:24

Anjin napisał(a):Pompy i wtryskiwaczy bym nie ruszał.
Dokładnie, na początek sprawdź to o czym wspomniał @Anjin i ja bym jeszcze sprawdził czy pompka paliwa działa poprawnie i tłoczy paliwo.

Możesz też sprawdzić czy są jakieś błędy w komputerze one mogą pomóc w szybszym niemierzeniu problemu.
Kacper
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3348
Miejscowość: Warszawa - okolice
Prawo jazdy: 14 09 1997
Auto: Volvo S40
Silnik: 2.0 140KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1999

22 Sie 2017, 09:52

Nie do końca precyzujemy o której pompie paliwa tutaj mówimy. W starszych rocznikach Scenica między zbiornikiem a pompą wysokiego ciśnienia jest elektryczna niskiego ciśnienia. Lokalizacja - prawa podłużnica bliżej ściany grodziowej , o ile dobrze pamiętam . Wymieniałem w takim aucie.Popsuła się i to z dnia na dzień. Do garażu wjechał i już nie wyjechał . Bosch trochę więcej 500 zł , producent ,, inny '' do 200 zł.
Nie odpowiadam na problemy na PW
bonifacy
Stały forumowicz

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 01 01 1981
Auto: Fabia II , Fabia II
Silnik: 1,4 CGGB , 1,4 BXW
Typ: Kombi

22 Sie 2017, 10:14

Racja. Zmyliła mnie cena - mowa była o kwocie 1000 zł, co sugerowało awarię pompy wysokiego ciśnienia, natomiast na alle pompy niskiego ciśnienia nowe są w cenie już od 100 zł. Tak więc chyba "spec" jest spłukany po wakacjach i chyba chce złapać jelenia ...
Anjin
Zaawansowany

Auto: Peugeot

22 Sie 2017, 20:15

A tam z tymi mechanikami to tak jest, podniesie maskę popatrzy na silnik klapnie maską że aż szpachla pęka i werdykt "pompa lub wtryski" ogólnie to diesel jak paliwo dochodzi do wtrysków to musi palić, co innego jakby chodził dziwnie, tutaj to już zagwozdka. Także autorze skup się na sprawdzeniu czy paliwko ciśnie na wtryski.
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

24 Sie 2017, 09:06

Dziękuje wszystkim za pomoc kiedy pokazałem "mechanikowi" wasze posty okazało się ze odłączył się jakiś kabelek i wystarczyło podłączyć :D
Skocik
Nowicjusz

24 Sie 2017, 10:59

Skocik napisał(a):Dziękuje wszystkim za pomoc kiedy pokazałem "mechanikowi" wasze posty okazało się ze odłączył się jakiś kabelek i wystarczyło podłączyć
Rozumiem że teraz wszystko działa jak należy?
Czy Mechanik powiedział Ci co dokładnie odłączył i podłączył?
Kacper
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3348
Miejscowość: Warszawa - okolice
Prawo jazdy: 14 09 1997
Auto: Volvo S40
Silnik: 2.0 140KM
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 1999

28 Sie 2017, 15:40

tak wszystko działa jak powinno mechanik mówił że czujnik wypadkowy odciął dopływ paliwa czy jakoś tak
Skocik
Nowicjusz