Renault scenic 1.9 DCI problem z odpalaniem - pomóżcie

03 Paź 2010, 20:07

Witam. Mam problem z moim scenikiem,1.9 DCI 2001 (po lifcie) nie odpala na zimnym silniku, kilkakrotnie rozładowałem już do zera akumulator przy próbie uruchomienia silnika (później oczywiście go ładuję do pełną - jest nowy). Ciekawe jest to, że wystarczy raz silnik uruchomić i przez cały dzień nie ma z nim problemu a na noc trafia do garażu i rano znowu nie można go odpalić. Rozrusznik działa, kręci. Na popych próbowałem i zapala bez problemy, wystarczy pościć sprzęgło i silnik załapuje. Pompa paliwowa elektryczna działa, w przewodach powietrza tez nie ma, niedawno robiłem wtryski ale to nie pomogło, myślę, że przyczyna może być gdzieś w elektryce, ale nie mam już pomysłów, może ktoś z was mi coś podpowie. Pozdrawiam i dziękuję.
Ryho1
Nowicjusz

Miejscowość: Lubuskie
  • 10 Paź 2010, 15:21

Witam miałem podobnie ze swoim u mnie pomogła wymiana czujnika położenia wałka rozrządu.

[ Dodano: 11 Październik 2010, 17:30 ]
    Sprawdź jeszcze zaworek na filtrze może masz zakręcony...
    ohodec
    Nowicjusz

Miejscowość: Sanok

27 Lut 2011, 21:52

Mam ten sam problem ze scenikiem 1,9 dci 2000r mechanik poinformował że komputer sygnalizuję usterkę
    1-przepływomierza powietrza (SiemensWK9620-koszt od 100-550zł-liczę się z kasa i prawdopodobnie kupie używany ale firmowy do 160zł z tego co czytałem zamienników chińskich i innych nie opłaca się montować bo szybko padają.
    2- czujnika temperatury
    rozrusznik,pompa,świece żarowe ok.
    Mechanik nie daję jeszcze gwarancji czy to na pewno tylko te usterki i czy uda mu się go zrobić niestety na serwis mnie nie stać,dam znać jak auto zostanie naprawione -Pozdrawiam Jacek 516900901
    Jacek
    MAESTRO51690090
    Nowicjusz

Miejscowość: Skierniewice

25 Paź 2011, 19:48

Witam!
    Ciekawy jestem jak skończyła sie Wasza historia z problemem z odpalaniem po nocy. Mam ten sam problem...mechanicy stwierdzili, że nie potrafia tego zrobic i odsyłają do elektryka
    ags2003
    Obserwowany

Auto: renault scenic 1,9 DTI

05 Gru 2011, 21:24

witam, nazywam się jacek, jestem z Wałbrzycha i posiadam Renault scenic
    1.9 DCI z 2003 roku, (jedynka po lifcie) nie odpala na
    zimnym silniku. Ciekawe jest to, że wystarczy raz silnik uruchomić i
    przez cały dzień nie ma z nim problemu a na noc trafia do garażu i rano
    znowu nie można go odpalić. Rozrusznik działa, kręci. Na popych
    próbowałem i zapala bez problemy. Pompa paliwowa elektryczna działa, w przewodach powietrza też nie ma, niedawno robiłem wtryski ale to nie pomogło, myślę, że
    przyczyna może być gdzieś w elektryce, ale nie mam już
    pomysłów,oczywiście świeczki są nowe, zawór ciśnienia paliwa
    również wymieniony,oleje filtry i rozrząd nowy, aku nowy, testy przelewowe wtrysków wychodzą świetnie, rozrusznik sprawdzony i nie ma z nim problemów. Jak nie chce odpalić
    pojawia się błąd czujnika wału, ale jak odpali to błąd znika. Stał
    na serwisie ale oni się poddali, jak również wszyscy elektrycy i
    mechanicy w moim mieście! może ktoś miał ten sam problem i mi coś podpowie. Pozdrawiam i dziękuję Jacek tel 793444487
    1984ponton
    Nowicjusz

Prawo jazdy: 24 04 2007
    Auto: Renault scenic I 1.9 DCI

07 Gru 2011, 00:18

a czy dochodzi prąd do świec ? jeżeli zapala ci auto na pych to może wskazywać na rozrusznik ze pobiera za dużo prądu przy rozruchu i sprubuj wymienić czujnik temperatury może dawać za małą dawke paliwa na zimnym silniku i sprawdz czy styki niesą zanieczyszczone na czujniku wału korbowym
    Janusz00
    Początkujący

Prawo jazdy: 10 03 2000
    Auto: peugeot 306
    • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Dlaczego warto rozważyć kupno samochodu elektrycznego?
      Zainteresowanie samochodami elektrycznymi stale rośnie i nie wygląda na to, aby w najbliższym czasie miało się to zmienić. Powody tego stanu rzeczy są różne, ale z pewnością najważniejsze są dwa – znaczące zmiany ...
      Jakie silniki wybierają Europejczycy?
      Analitycy sygnalizują, że październik 2017 r. był momentem przełomowym pod względem wybieranego przez kierowców rodzaju paliwa. W ciągu tego miesiąca zarejestrowano ponad 619 tys. pojazdów z silnikami benzynowymi, ...

07 Gru 2011, 07:30

jeżeli chodzi o rozrusznik został sprawdzony i jest ok, a co do styków podpowiedzieli mi żeby kostkę przelutować bo może to coś pomoże?? sprawdzę to jutro u mechanika
    1984ponton
    Nowicjusz

07 Gru 2011, 21:40

spróbuj odpalić samochód na odłonczonej kostce temperatury z czujnika on jest z prawej strony silnika
    Janusz00
    Początkujący

Prawo jazdy: 10 03 2000
    Auto: peugeot 306

10 Gru 2011, 17:36

prawdopodobnie był to problem czujnika ciśnienia paliwa na rampie. komputer pokazywał za małe ciśnienie paliwa na rampie ( 0 lub 1,8) po wymianie czujnika jest ciśnienie stałe 3,6 ( oczywiście na samych kontrolka ch).Problem polegał na tym iż komputer nie wykazywał defektu i dlatego nikt nie mógł do tego dojść.
    1984ponton
    Nowicjusz

09 Lut 2014, 22:41

Witam . mam renault scenic 2000 rok . mam problemy z odpaleniem po nocy ;/ a do tego jak od pali po 3-4 kręceniach to ma falujące obroty i to nawet na ciepłym silniku .. jeśli mógłby mi ktoś powiedzieć jak to zrobić to z góry dziękuje
    maro4123
    Obserwowany

Prawo jazdy: 16 07 2011
    Przebieg/rok: 20tys. km
    Auto: Renault Scenic
    Silnik: 1.9 Dci
    Paliwo: Diesel
    Typ: SUV
    Skrzynia biegów: Manualna
    Rok produkcji: 2000