Renault Scenic - stłuczka jak wygrać sprawę w sądzie

06 Mar 2015, 16:28

Dzisiaj miałem następującą sytuację. Jechałem drogą trzypasmową. Dojeżdżałem do czerwonych świateł na skrzyżowaniu jadąc lewym pasem. Zmieniłem pas ruchu z lewego na prawy. Po zmianie pasa z prawej strony wjechała we mnie kobieta. Wezwała policję. Policja była na miejscu w ciągu dosłownie sekund. Spytali o nasze wersje. Jej wersja, zjeżdżała z prawego pasa, kiedy ja w nią uderzyłem. Moja wersja, zmieniałem pas, kiedy byłem na środkowym w 3/4 szerokości tego pasa wjechał we mnie samochód z prawej strony.
Stłuczka nastąpiła pomiędzy środkowym a prawym pasem. Uszkodzenia małe. Mój bok pod lusterkiem zarysowany. Jej lewa część zderzaka obok światła zarysowana i zniszczone lusterko. Nic się nikomu nie stało. Policjanci powiedzieli, że na podstawie dwóch zeznań uznają mnie winnym. Kiedy sprecyzowałem moją wypowiedź, że chodziło mi o to, że byłem po lewej stronie pasa środkowego, ale że na nim byłem kiedy nastąpiła stłuczka uznali, że zmieniam zeznania. Sprawa trafiła do sądu. W poniedziałek mam rozprawę. Jako że polski sąd nie patrzy na żadne dowody (policja ani nie sprawdziła uszkodzeń, nawet nie wysiedli z samochodu, czytałem na dodatek że mają do tego prawo jeżeli uznają to za słuszne aby tak postąpić) tak więc będzie słowo przeciw słowu.
Kto miał podobną sytuację? Jak mam się wybronić? Schemat przedstawia etapy ruchu i miejsca uszkodzeń samochodów.
Zdjęcie
semigear
Obserwowany

Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Renault Scenic
Paliwo: Benzyna
Rok produkcji: 1999

07 Mar 2015, 22:06

Wina i tak jest twoja. Dlaczego?
semigear napisał(a):Moja wersja, zmieniałem pas, kiedy byłem na środkowym w 3/4 szerokości tego pasa wjechał we mnie samochód z prawej strony.

Czyli z tego wynika, że do kolizji doszło w trakcie wykonywania tego manewru. Niestety - to ty masz obowiązek się upewnić, czy kierowca jadący prawym pasem, nie włączył kierunkowskazu, sygnalizując zamiar zmiany pasa na środkowy. A zapewne było tak, że poprostu nie zwróciłeś uwagi na to, że ta pani ma włączony kierunkowskaz, tylko popatrzyłeś w lusterko, czy pas środkowy z tyłu masz wolny i zacząłeś wykonywać manerw zmiany pasa. Prawie każdy kierowca tak robi. I dlatego jest to taki niebezpieczny manewr. Zapewne jechałeś też nieco szybciej niż ta pani i dlatego doszło do tej kolizji, bo poprostu ją "uprzedziłeś" o sekundę czy dwie.
Pani byłaby winna, gdybyś ty już zakończył manewr zmiany pasa i jechał tym środkowym pasem, a ona w ciebie by uderzyła.
Szanse na wygraną masz słabiutkie.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

10 Mar 2015, 15:03

Chyba poprzedniczka ma racje. Jeśli znajdowałbyś się już na tym środkowym pasie sprawy by nie było. Natomiast napisałeś, że byłeś w 3/4 pasa, a później, że powiedziałeś policjantom, że już się na nim znajdowałeś więc nie dziwie się, że zarzucili Ci zmianę zeznań, bo to całkowicie zmienia winowajcę tego wypadku (stłuczki).
joponek
Nowicjusz

Miejscowość: Warszawa
Prawo jazdy: 04 05 2007
Auto: Fiat Grande Punto
Silnik: 1.4
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2010

14 Mar 2015, 18:00

Oboje zmienialiście pasy ruchu ale, że Ty miałeś ją po prawej stronie powinieneś ustąpić nie zrobiłeś tego więc Twoja wina. Sąd niestety nic Ci tu nie pomorze.
PrezesArtek
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Sosnowiec
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Audi S8 i Wp11-144
Silnik: AVP, QG18DE
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 2001

20 Mar 2015, 22:42

można się jedynie bronić, jakby drugi uczestnik zdarzenia jechał np. z nadmierną prędkością nie pozwalającą na jakąkolwiek reakcję (można się wtedy zastanowić nad współwiną, przyczynieniem), ale nie udowodnisz, bo jak sam piszesz uszkodzenia są małe, więc i prędkość pewnie niewielka. W tym przypadku też wskazałabym Cię jako sprawcę.
DPDO
Nowicjusz

Auto: Audi A4

21 Mar 2015, 01:06

Nie sądzę, aby to coś pomogło. Miałem kiedyś stłuczkę, bo wyjechałem z podporządkowanej, a wjechała we mnie Pani, która przekroczyła prędkość o jakieś 20-30 km/h. Niestety wina moja bo wymusiłem, nie było tłumaczenia, że gdyby jechała normalnie to bym ją zauważył i poczekał.
Finansolog
Początkujący
Awatar użytkownika

Prawo jazdy: 10 10 2007
Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: BMW
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Najpopularniejsze auta terenowe z USA - co warto importować?
    Samochody terenowe z USA cieszą się niesłabnącą popularnością na całym świecie, a ich import do Europy, w tym Polski, stale rośnie. Miłośnicy motoryzacji doceniają ich niezawodność, wytrzymałość oraz niepowtarzalny styl. ...
    Jak zaplanować powrót z wakacji?
    Wracając z urlopu samochodem należy zadbać o odpowiedni odpoczynek, zaplanować postoje i utrzymywać prędkość zgodną z przepisami. Odpowiedni odpoczynek Kierowca powinien być wypoczęty i wyspany. Najlepiej podróż wcześniej ...

21 Mar 2015, 10:30

Nie ważne czy ktoś jedzie 10km/h czy 100km/h musisz mu ustąpić pierwszeństwa a druga sprawa nawet gdyby to nie miał byś jak udowodnić z jaką prędkością jechał.
PrezesArtek
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Sosnowiec
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Audi S8 i Wp11-144
Silnik: AVP, QG18DE
Rok produkcji: 2001

21 Mar 2015, 11:25

PrezesArtek napisał(a):Nie ważne czy ktoś jedzie 10km/h czy 100km/h musisz mu ustąpić pierwszeństwa a druga sprawa nawet gdyby to nie miał byś jak udowodnić z jaką prędkością jechał.

No właśnie o to chodzi :)
Finansolog
Początkujący
Awatar użytkownika

Prawo jazdy: 10 10 2007
Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: BMW