Renault Thalia czy Opel Vectra

01 Lut 2012, 20:16

Luke16 napisał(a):
i widzisz sam uciekasz od pewnej sprawy bo zapytałem Ciebie ile Ty bierzesz za wymianę rozrządu....

OTO PORÓWNANIE najbardziej popularnych silników w danych modelach. Proszę zwrócić uwagę na częstotliwość wymiany.
(żródło cen części: sklep.intercars.com.pl i opony.pl )

THALIA 1,4 rozrząd wymiana co 100,000km!!!
1, pasek rozrządu ...................BOSCH 55zł
2, napinacz..............................INA 170zł
3, pompa wody................THERMOTEC 83ZŁ
4, f. powietrza............................JC 20zł
5, f.oleju...................................JC 14zł
6, f.paliwa.................................JC 20zł
7, opona zimowa...........cena sztuki od 157zł
Wymiana rozrządu i filtrów, jesli klient przywozi swoje części 250-290zł

VECTRA B 1,8 16v rozrząd wymiana co 60,000km!!! ten model posiada 2 rodzaje rozrządów, tu podaję ceny dla "tańszego" typu.
1, pasek rozrządu...................BOSCH 79zł
2, rolka napinająca.....................INA 125zł
3, rolka zwrotna.........................INA 85zł
4, pompa wody...............THERMOTEC 108zł
5, f. powietrza............................JC 18zł
6, f. oleju ...........................FILTRON 8zł
7, f. paliwa................................JC 18zł
8, opona zimowa..........cena sztuki od 232zł
Wymiana rozrzadu i filtrów, jesli klient przywozi swoje części od 270-320zł

JEŚLI CZĘŚCI SĄ DOSTARCZANE PRZEZ FIRMĘ W KTÓREJ PRACUJĘ, TO CENA ROBOCIZNY I CZĘŚCI SPADA O OKOŁO 15% :idea:

Tylko prosze nie pisz, że posiadasz silnik 1,6 8v ponieważ jest to wersja bardzo uboga, mułowata i trudno osiągalna.
Thalia 1,4 i Vectra 1,8 16v są najbardziej popularnymi wersjami i takie porównałem, o kosztach codziennego uzytkowania nie będę się rozpisywał.
robbydzia
Aktywny
Awatar użytkownika

Auto: citroen, chevrolet
0

01 Lut 2012, 20:29

I JASZCZE RAPORT AWARYJNOŚCI DEKRA, VECTRA vs CLIO (THALIA) :shock:
Przykład: posiadajac 10,000zł można kupic 12 letnią vectrę lub 8 letnią thalię, raport pokazuje jak to jest :twisted: :twisted: :twisted:
Oczywiscie kliknięcie na fotke powieksza :wink:
robbydzia
Aktywny
Awatar użytkownika

0

01 Lut 2012, 21:27

Panie robbydzia Twoja sprawa czy w to wierzysz czy nie .. tak tak posiadam silnik w VB 1.6 8V 75KM jak chcesz to zejdę i zrobię foto jak tak bardzo nie wierzysz.... silnik może i mułowaty ale bezawaryjny z rozrządem bezkolizyjnym czyli jeżdżę dopóki się nie zerwie, a spalanie 9l/100km gazu zadziwia .... No to ceny masz kosmos tak samo jak IC na allegro co niektóre części idzie kupić o niekiedy połowę mniej :P .... u nas w okolicy 100-150zł za rozrząd to normalka .... Co do raportu Dekry to można sobie to w kapcie wsadzić .... Fakt opel ma nie udane diesle ale benzynka jest jak najbardziej ok
JEST:
- Renault Scenic II ph2 1.6 16V LPG 115KM 2008r
- Fiat Panda 1.2 8V LPG 60KM 2003r
- Ford Galaxy 1.9 TDI 115KM 2000r
- ZIPP VZ-2 125cm3 2015r
Luke16
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: KNZ
Prawo jazdy: 12 03 2008
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Scenic II ph2/Panda II/Galaxy
Silnik: 1.6/1.2/1.9
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2008
0

01 Lut 2012, 22:44

Jeśli sugerujecie sie tymi wszystki raportami to ja dziękuje,wole jeżdzić rowerem :mrgreen:
TFSI
Stały forumowicz

Auto: Alfa Romeo 156
Silnik: 1.9JTD 115km
Paliwo: Diesel
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 2003
0

01 Lut 2012, 23:35

TFSI co prawda to prawda i to mechanik :D :D :D I jak zawsze w takich śmiesznych raportach zawsze czołówkę kto zajmuje grupa niemiecka :D :D :D
JEST:
- ZIPP VZ-2 125cm3 2015r
Luke16
Zaawansowany
Awatar użytkownika

0

02 Lut 2012, 09:04

Luke16 napisał(a):No to ceny masz kosmos tak samo jak IC na allegro co niektóre części idzie kupić o niekiedy połowę mniej :P .... u nas w okolicy 100-150zł za rozrząd to normalka

Więc jeśli ceny robocizny są niskie to również wymiana w THALII jest tańsza :!: :!: :!: :!:
Części na alledrogo są tańsze również do THALII, więc jak porównujesz ceny części OPLA z alledrogo z cenami THALII z IC to wiadomo... :twisted: :twisted: :twisted:

Odnośnie opon nie wspominasz??? a zapomniałem pewnie wolisz śmieci używane :lol: :lol: :lol:

Sprawdź ile sztuk opla 1,6 8v jest w ogłoszeniach, to są najgorsze wersje, porównanie dotyczy popularnych silników.

Raport usterkowości ma pokazać, że stary opel częściej się psuje od znacznie nowszego renaulta czy fiata. Taka jest prawda, do tego w znacznej większości właściciele starych aut szukają "garażowców" i "druciarzy" a części kupują używane lub najtańsze, ponieważ nie opłaca się ładować kasy w "antyki"

Chcesz mi wmówić, że wymiana rozrządu w Łodzi kosztuje około100-150zł??? do tego części klienta, prowokujesz mnie do sprawdzenia :!: :!: :!:
robbydzia
Aktywny
Awatar użytkownika

0
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Audi Q7 – czy to najlepszy luksusowy SUV na rynku?
    Segment luksusowych SUV-ów nieustannie się rozwija, prezentując coraz to nowsze modele i innowacyjne rozwiązania technologiczne. Na tym wymagającym rynku Audi Q7 od lat utrzymuje swoją pozycję jako jeden z najbardziej ...
    Paliwo można produkować nawet z wody morskiej
    Naukowcy z Uniwersytetu Stanforda opracowali nowatorską metodę produkcji wodoru z wody morskiej z użyciem energii elektrycznej. Rozpowszechnione dziś elektrolizery wymagają stosowania czystej wody, gdyż woda morska powoduje ...

02 Lut 2012, 13:52

Akurat jestem z okolic Łodzi :P i tu gdzie mieszkam takie są ceny :) ... Opony zależy jakie chcesz bo np. na lato mam 16nastki na zimę 14nastki więc to jest kwestia akurat gustu co się do każdego auta założy :P ... Co do silnika 1.6 8V w czym są te wersje najgorsze, najbardziej popularna jednostka napędowa w oplu (astra II, astra I) słynąca z niezawodności i bezkolizyjnego rozrządu i bardzo dobrą współpracą na LPG.... A części naprawdę tanie jak barszcz :P

Co do tej ceny jeszcze wymiany rozrządu .... Co w tym silniku jest takiego szczególnego w oplu żeby kasować nie wiadomo ile ?? Żeby mi się chciało to sam bym to zrobił... tak samo jak z olejem czy filtrami ... I powiem Ci Panie robbydzia że niekiedy jadę do mechanika i kończy się na tym że grosza nie weźmie za zmianę oleju i filtra bo to jest banał i każdy by to zrobił, a mi się poprostu nie chce brudzić :P

Ostatnio tata zmieniał w lagunie 1,8 16V rozrząd plus olej i filtry i zapłacić 200zł tak tak 200zł gdzie tam już rozrząd jak (chyba) wiesz jest już troszeczkę bardziej skomplikowany jak u mnie w oplu :P

Co do autora tematu ... Co kupisz nie ważne byle byś kupił coś zadbanego... bo jak kupisz trupa nie ważne czy renault, opla czy mercedesa to będziesz miał istną skarbonkę.... To tyle ode mnie w tym temacie ....

P.S Panie robbydzia jak pracujesz w ASO jakieś tam marki to nie ma się dziwić że takie są ceny :P Wymiana rozrządu w citorenie berlingo III 2008 rok 1.6 hdi 90KM chcieli 1400zł :P Przy czym szef łącznie z wymianą jakiegoś paska chyba od alternatora u swojego mechanika zapłacił z częściami 750zł :D :D
JEST:
- ZIPP VZ-2 125cm3 2015r
Luke16
Zaawansowany
Awatar użytkownika

0

02 Lut 2012, 14:22

Stronę temu było 2tysie, teraz już 1400zł.
Ciekawe czy dojdzie do ceny rzeczywistej.
Wiem ile kosztuje wymiana rozrządu w 1.6 HDI w ASO i powiem tylko, że mniej.
Jasiek90
Stały forumowicz

Miejscowość: Zawichost
Prawo jazdy: 01 01 2001
Auto: Chrysler PT Cruiser/Seat Arosa
Silnik: 2.4-152 KM/ 1.7 SDI
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000
0

02 Lut 2012, 14:41

co do thali powiem że moj ojciec ja ma od 10 lat, przez ten czas wymienił akumulator i to WSZYSTKO !!! na prawdę bezawaryjne auto
kamilek30
Nowicjusz

Miejscowość: Bielsk Podlaski
0

02 Lut 2012, 14:57

Luke16 napisał(a):Opony zależy jakie chcesz bo np. na lato mam 16nastki na zimę 14nastki więc to jest kwestia akurat gustu co się do każdego auta założy

Widać, że nie masz pojęcia o czym piszesz .

Luke16 napisał(a): Co do silnika 1.6 8V w czym są te wersje najgorsze, najbardziej popularna jednostka napędowa w oplu (astra II, astra I)

Ale nie w OPLU VECTRA :!:

Jak bym pracował w ASO to ceny byłyby wyższe o około 100% :!: :!: :!:
Jeszcze jedna sprawa, samochód musi być na tyle sprawny, że wsiadam w nocy i jade na 2 koniec Polski lub Europy!!! a nie czekam na zerwanie paska........... bez komentarza
:twisted:
robbydzia
Aktywny
Awatar użytkownika

0

02 Lut 2012, 19:36

Jasiek90 1400zł najtańszym kosztem czyli bez pompy wody z pompom wyszło 1970zł... Tak nas wyliczył ASO Citroena ... plus do tego miało dość łożysko w sprężarce klimy, jakieś łożysko podporowe, tarcza hamulcowa "niby" pęknięta miała być i jakoś nie byla ale chcieli wymienić plus pasek od alternatora cała wycena napraw z częściami wyniosła bagatela 4300zł ... Zapłaciliśmy 100zł za diagnoze i szybko zabraliśmy auto ...

robbydzia a czemu mam nie założyć sobie nawet i 17nastek?? Przeszkadza to w czymś?? Odpowiedni dobór opon i tyle... Czyli co jak mam auto na 14nastkach to większych nie mogę założyć ?? :D Żeby autko ładniej wyglądało :D :D ?? Nie mogę?? :P A Ty coś się tego silnika uczepił ?? I dlaczego nie akurat Vectrze?? Bo ja jeżdże ponad 2 lata tym autem jeszcze w LPG i naprawdę je bardzo lubie za komfort, bezawaryjność czy spalanie ... W Vectrze A (szef na oryginalnym w berlingo 1.6 hdi przejechał 170 tyś km :P ) na rozrządzie mam już przejechane 145 tyś km i nadal śmiga (ok 250/300km dziennie) i dopóki nie trzaśnie to jeżdżę ... A kursy na drugi koniec Polski nie raz robiłem jednym i drugim autkiem i zawsze wracałem...
JEST:
- ZIPP VZ-2 125cm3 2015r
Luke16
Zaawansowany
Awatar użytkownika

0

03 Lut 2012, 10:30

Luke16 napisał(a):dopóki nie trzaśnie to jeżdżę ... A kursy na drugi koniec Polski nie raz robiłem jednym i drugim autkiem i zawsze wracałem...

Ludzie kupują auto nie po to aby czekać aż im pasek "strzeli" i nie będą jechać zimą w nocy razem z dziećmi w nerwach czy im teraz się urwie czy nie.

Twoim zdaniem lepiej kupić starą VECTRĘ niż znacznie nowsze auto (Twój punkt widzenia) tak twierdzisz bo nie stać Cię na nic lepszego (bez urazy oczywiście)
I mogę się założyć, że nawet głupich opon nie kupujesz nowych!! zwłaszcza jesli posiadasz 16, poniewaz komplet jest drozszy od auta :D

DZIECIUCH JESTEŚ I TYLE.
robbydzia
Aktywny
Awatar użytkownika

0

03 Lut 2012, 10:40

A Wy dalej swoje :mrgreen:
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012
0

03 Lut 2012, 10:53

akurat na oponach nie oszczędzam 16 nastki jedosezonowe zakupione oczywiście jako nowe za sporą kase Toyo TR1... Na zimę fulda 2 sezonowa też kupowana nowa :P A co do kupna tego niby stargo auta to mogę się założyć że przejadę taką Vectrą bezawaryjnie (jeżeli kupi się zadbany model) więcej km niż taką thalią a przede wszystkim bez bólu pleców gdzie akurat w moim zawodzie jest to ważne .... W portfelu mi nie siedzisz i nie wiesz na co mnie stać a na co nie i po co mam zmieniać auto które jest pewne ?? Jak mialem fiata Bravo JTD zaczął się sypać to zaraz z nim uciekałem i tak zrobie z każdym autkiem które będę miał ... ale Vectra zarówno A jak i B na razie tego nie wymaga ....

Jeżeli uważasz porównanie aut innych segmentów za rozsądne to coś masz nie tak z głową ... Vectra bije pod każdym względem taką Thalie ... Raz że komfortem dwa i gabarytami bo przecież jak pewnie wiesz Thalia to segment B a Vectra B segment D ... Nie piszę tu o wyglądzie bo każdy ma inny gust ale dla mnie sylwetka thalii to tak jakby dokleić do clio kawałek lodówki :P Do Vectry B co najwyżej możesz Lagune I porównywać ale nie Thalie !!!

Co do autora to niech określi się do czego auto ma mu służyć bo może się okazać że zamiast vectry czy thalii najlepszym wyborem będzie clio/corsa/polo itp...

A Pan Panie robbydzia proszę o nieobrażanie mnie i mojej osoby bo dzieciuchem sam siebie możesz co najwyżej nazwać ...
JEST:
- ZIPP VZ-2 125cm3 2015r
Luke16
Zaawansowany
Awatar użytkownika

0

03 Lut 2012, 16:33

Widzę, że zaczyna was ponosić więc temat zamykam.
nie wiem, nie znam się, nie orientuję się, zarobiony jestem... ;)
BRODATY
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Muhlhausen ;)
Auto: Nissan Terrano II
Silnik: 2.4 KA24E 124KM
Typ: Terenowy
Rok produkcji: 1995
0