Renault Thalia, kto ma proszę zajrzeć

28 Sie 2013, 20:56

Cześć.
Mam kilka pytań odnośnie tego modelu Renault.
Dziś kupiłem Thalie z 2001 roku 1,4 8V 16V 98 KM – 1.390 cm3 i mam parę pytań.

Mianowicie, jak macie tą gałkę od świateł[po lewej stronie], na jej końcu jest guzik, do czego on służy ? mi po wciśnięciu nic się nie dzieje. [1.]

Na zdjęciu jest przycisk numer 2., do czego służy ?

Czy praca wycieraczek powinna przyspieszać wraz z obrotem 'gałki' ? Moje zawsze pracują w tym samym tempie[nie mówię o ilości powtórzeń ruchów wycieraczek].

I chyba ostatnie:
Zamek w drzwiach kierowcy nie działa, wsadzam kluczyk ale za Chiny nie przekręcę, to samo miałem w bagażniku, ale popsikałem WD40 i ruszyło i teraz śmiga, tu też psikałem ale nic nie dało. Jakieś pomysły ?

[Aby pobrać załącznik musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]

Pozdrawiam
Goldi92
Nowicjusz

Miejscowość: Opole

28 Sie 2013, 22:29

Wciskanie gałki po lewej stronie nie powinno mieć przypisanej żadnej funkcji. Tylko kręcenie "od siebie" to przełącznik poszczególnych świateł. Za to jak prawa gałka oprócz sterowania wyświetlaczem umożliwia test elektroniki licznika. Wystarczy ją wcisnąć i trzymać i w tym momencie przekręcić stacyjkę żeby zapaliły się kontrolki . Zostanie wykonany test zegarów i kontrolek.
O przycisku tym płaskim nic nie wiem.
Jeśli chodzi o wycieraczki to od tego jest cała prawa manszetka. Jeden z pierścieni na niej powinien odpowiadać za częstotliwość wycieraczek na "czasówce". Tam powinno być taka nakropkowana skala od min do max. :)
Zamek w drzwiach to tez inna bajka. Czasem jak sie pogrzebie całym zamkiem na drzwiach ,to potem drzwi odbijają i wogóle nie można ich zatrzasnąć. Wtedy coś tam trzeba śrubokrętem przestawić. Ale rozumiem że u ciebie drzwi się zamykają tylko kluczykiem nie można go zamknąć i otworzyć. No to przyczyna musi być inna.
artur73
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 40
Miejscowość: POZNAŃ
Prawo jazdy: 02 10 1991
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Renault
Silnik: 1,6 110KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna

28 Sie 2013, 22:45

Drzwi się zamykają normalnie, zamek elektryczny działa, lecz jak włożę klucz to go nie przekręcę.
I jeszcze jedno, na wyświetlaczy dostępne są tylko dwa 'ekrany' ? Stan licznika z godziną i po przełączeniu na tablicy tym guziczkiem aktualnie przejechane km, tak ? Nigdzie indziej nie mam możliwości włączenia np pokazania spalania czy coś takiego ?

Pozdrawiam.
Goldi92
Nowicjusz

28 Sie 2013, 23:03

Nie wiem ,bo było kilka wersji . U mnie jest tych funkcji 6 pod rząd po kolei wciskając prawy guzik. A zamek masz pewnie mechanicznie popsuty. :roll:
artur73
Awatar użytkownika

29 Sie 2013, 00:05

Hej , wciśnięcie guzika po lewej stronie manetki to po prostu klakson ( często lubią nie działać ) . Zdecyduj się jaką wersję masz , bo napisałeś 8v i 16v ? Jeśli zdjęcie przedstawia wnętrze Twojego auta to masz 16v . Zamek prawdopodobnie nie działa , bo mógł być długo nie używany - jest centralny z pilota . Wycieraczki u mnie pracują ze stałą prędkością . Przycisk numer 2 jest od grzania tylnej szyby , sprawdzisz czy działa jak będzie zimniej .
fabio
Obserwowany

Auto: nie mam

29 Sie 2013, 08:10

Auto mam takie jak napisałem, zdjęcie jest z jakiegoś ogłoszenia, tylko do przedstawienia 'lewej dźwigni'.
Czyli mi ten klakson nie działa.
Ja mam tylko dwie funkcje na tablicach[prędkościomierzu], po wciśnięciu tej wystającej z tablicy 'pałeczki'.
Goldi92
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Skoda Fabia: komfort i ponadprzeciętna przestronność
    Nowa Skoda Fabia może pochwalić się ponadprzeciętną przestronnością. Kompaktowy, niespełna 4-metrowy samochód posiada miejsce dla pięciu pasażerów i wyposażony jest w jeden z największych bagażników w ...
    Poczekaj z odpięciem pasa bezpieczeństwa
    W zeszłym roku 8% wszystkich wypadków drogowych zakończyło się wywróceniem się pojazdu. Zostało w nich rannych aż 2037 osób, a 146 poniosło śmierć(1). Co zrobić po wywróceniu się auta? Jeśli jesteśmy ...

29 Sie 2013, 21:53

Mam jeszcze pytanko:
Niekiedy po przekręceniu kluczyka coś cichutko pyknie i się silnik nie odpali, jakieś pomysły ?
Nie wiem właśnie co to tak 'pyka', nic się nie kręci nic nie odpala tylko pyk i tyle.
I tak raz/dwa czasem trzy i dopiero odpali.

I pytanie z natury technicznej. Kupiłem samochód z komisu i dostałem tylko fakturę, na której jest tylko moje imię i nazwisko. Czy jeśli chciałbym dodać mamę jako współwłaściciela na dowodzie to muszę jechać do komisu by gdzieś tam mamę dopisali na fakturze ?

Pozdrawiam.
Goldi92
Nowicjusz

30 Sie 2013, 08:36

Jako właściciel możesz dopisać współwłaściciela.Wydział komunikacji na pewno do zaliczenia,a do skarbówki zadzwoń.
Kiedyś było coś takiego jak bendiks ale teraz... Tak więc musisz się udać do elektryka ,bo może być jakaś kostka.
artur73
Awatar użytkownika

30 Sie 2013, 16:32

Hej , tak jak napisał kolega wyżej to może być bendiks na rozruszniku . Co do klaksonu to też się prawdopodobnie zawiesił , spróbuj go znaleźć pod maską , poruszać nim i takie tam , jest szansa że zadziała . Napisz jeszcze czy masz obok prędkościomierza obrotomierz i jakie oznaczenie widnieje na listwie przednich drzwi ( RN,RT,RTX itd ) .
fabio
Obserwowany

Auto: nie mam

02 Wrz 2013, 11:02

Mam obrotomierz.
Na drzwiach RX bodajże [z pamięci, nie chce mi się teraz na dół schodzić i lukać].

Niestety problem z niezapalającym silnikiem nadal występuje a do klaksonu się nie dorwałem, nie wiem gdzie jest =P

Aa i jeszcze jedno jaki tam powinien być akumulator ? Taki duży ? Bo tak ostatnio zobaczyłem, że jest dosyć miejsca na większy akumulator niż obecnie posiadam w aucie.
Goldi92
Nowicjusz

02 Wrz 2013, 14:17

Moim zdaniem do 1,4 odpowiedni akumulator to 45 Ah
artur73
Awatar użytkownika

05 Wrz 2013, 09:57

Goldi92 napisał(a):problem z niezapalającym silnikiem nadal występuje

Opisz dokładnie co się dzieje lub co się nie dzieje.. Napisałeś "coś pyka" - to zapraszam do odpowiedzenia sobie samemu na taką diagnozę..
Goldi92 napisał(a):nie wiem gdzie jest

Klakson przeważnie montuje się między atrapą a chłodnicą - sprawdź na krótko czy trąbi, będzie wiadomo czy dalej szukać..
I ściągnij tapicerkę z drzwi, zobacz co blokuje wkładkę ..
silvo44
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Olkusz
Prawo jazdy: 01 09 1983
Auto: TOYOT YARIS III
Silnik: 1,0
Rok produkcji: 2011