Renault Thalia Problem z centralnym zamkiem

06 Paź 2007, 17:01

Witam!
Mam problem dotyczący centralnego zamku i alarmu. Na początku może napiszę, że jestem posiadaczem Renault Thalii.
Otóż moje auto nie było używane przez ok. półtora miesiąca (nie było mnie aż tyle czasu w domu) i sobie stało na parkingu. Dzisiaj chciałem załatwić pilną sprawę, ale niestety nie mogłem otworzyć drzwi. Nacisnąłem przycisk i nic. W ogóle nie wiedziałem o co chodzi. Sprawdziłem drugim kluczykiem - to samo - dioda na kluczyku miga, lecz zamek nie ma żadnej reakcji. Nie wiedziałem co zrobić. Spróbowałem otworzyć tradycyjnie, lecz gdy tylko przekręciłem kluczyk i otworzyłem drzwi włączył się alarm. Musiałem odpiąć przewody od akumulatora, bo nie miałem czym go wyłączyć.
Więc, proszę o rady - co się mogło stać? Czy możliwe jest rozkodowanie pilota? Co w takiej sytuacji zrobić? A może to akumulator, ale dlaczego alarm się włączył?
Bardzo proszę o pomoc!
Adrian
Nowicjusz

Miejscowość: Katowice
  • 06 Paź 2007, 21:46

Nie napisałeś,czy udało ci się uruchomić silnik.Najprawdopodobniej wyładował ci się akumulator.Alarm się włączył,ponieważ zapewne ma własne zasilanie(akumulatorek,który zazwyczaj znajduje się w syrenie).
    Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
    MotoAlbercik
    Moderator
    Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
    Miejscowość: Tychy
    Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
    Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
    Paliwo: Benzyna + LPG
    Typ: Terenowy
    Skrzynia biegów: Automatyczna
    Rok produkcji: 2000

07 Paź 2007, 08:56

No właśnie nie udało mi się zapalić. Możliwe, że ten akumulator. Zobaczę jak go naładuje, wczoraj włączyłem to dzisiaj sprawdzę i napiszę.
    Aha, dodam jeszcze, że przy alarmie nie działały kierunkowskazy jak to zawsze bywa, że migają. To też mówi za tym, że możliwe jest rozładowanie akumulatora...
    Dzięki!

edit/: tak, to jednak akumulator, jeszcze raz dzięki
    Adrian
    Nowicjusz

Miejscowość: Katowice
    • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Idzie wiosna - uwaga na biegaczy i rowerzystów
      W marcu dla wielu osób rozpoczyna się sezon aktywności na świeżym powietrzu. Biegacze zaczynają intensywne treningi do wiosennych imprez biegowych, a do wielu miast po zimowej przerwie wracają rowery miejskie. Na te ...
      Audi S8 Samochodem Roku Playboya 2012 - Luksus i Sport
      Audi S8 zwyciężyło w kategorii "Luksus i Sport" w tegorocznym plebiscycie Samochód Roku organizowanym przez magazyn Playboy. Tegoroczna edycja była już dziewiętnastą. Jak co roku, jury złożone z autorytetów ...