14 Wrz 2013, 21:10
Nie wiem, czy już się wyjaśniło, ale miałem podobny problem, no może z wyjątkiem swądu spalenizny. Przyczyna podobno jest już dobrze znana z Clio i polega na tym, że przy naciskaniu pedału gazu gdzieś trąca się wiązkę, do której podłączony jest potencjometr pedału gazu, przez co ów potencjometr zaczyna wariować, co skutkuje takim a nie innym zachowaniem silnika. Przekazuję wyjaśnienie udzielone mi przez mojego mechanika i mam nadzieję, że nic nie pokręciłem.
Problem rozwiązuje się w trzech krokach, przy czym do następnego przechodzimy, jeśli poprzedni nie pomógł:
1. podwiązanie wiązki, tak by nie trącać jej przy naciskaniu gazu - rozwiązuje problem w 90% przypadków
2. wycięcie wiązki i zlutowanie przewodów na stałe - kolejne 9% przypadków
3. wymiana potencjometru pedału gazu - rozwiązanie najdroższe, koszt to ok. 300 zł jeśli się dobrze orientuję. Ale to już jest ostateczność, gdy zostanie stwierdzone, że układ jest definitywnie uszkodzony.
Nie podejmuję się stwierdzać, że u Ciebie wystąpił ten właśnie problem, ale z tego co wiem, jest on dość częsty, więc jest szansa. Najlepiej zdiagnozować komputerem, jeśli zostanie wykryty błąd na potencjometrze gazu, to raczej to.