Renault traffic 2.5 dci 2004 Auto nie chce opalić

10 Kwi 2022, 19:19

Renault traffic 2.5 dci 2004

Witam. Mam taki problem. Jakiś miesiąc temu jadąc powyżej 120 auto zaczęło tracić moc, po redukcji biegu na chwilę załapało ale dalej traciło moc aż zgasło. Zjechałem odpaliłem od nowa i problem zniknął. Za jakiś kilometr stojąc na światłach znów zgasł ale również bez problemu odpalił. Problem zniknął na jakiś czas. Po tygodniu czy dwóch, znów jadąc powyżej 120 na 6-stce taka sama akcja z tym, że już nie mogłem odpalić. Odpiąłem aku, pogrzebałem w bezpiecznikach i przekaźnikach i nic. Czekając na lawetę jeszcze raz po 20 min spróbowałem odpalić i załapał. Znów miałem spokój. Ale wymieniłem filtr paliwa bo wyglądało to tak jakby nie dostawał paliwa. Ale teraz w piątek, pożyczyłem busa znajomemu. Nigdy ropniakiem nie jeździł i zamulił go pod górkę na 6 przy 70 i mu zgasł. No i niestety nie mogę go odpalić do dziś. Kumpel z kompem podjechał i wyszły błędy:
Df091
Df019
Df067

Kiedyś miałem podobnie w citroenie c4 i był to walnięty czujnik wałka rozrządu. Ale w cytrynie od razu komp to rozpoznał. A tutaj różne błędy wyskakują.
Poprawiłem masę, bo była śruba lekko skorodowana. Ale nic to też nie pomogło.
Jakieś pomysły? Może to któryś przekaźnik albo właśnie czujnik?
Kmicic86
Obserwowany

• 11 Kwi 2022, 11:50

Kmicic86 napisał(a):No i niestety nie mogę go odpalić do dziś. Kumpel z kompem podjechał i wyszły błędy:
    Df091
    Df019
    Df067
    Tu masz ich opis:
    DF091 - czujnik położenia wałka rozrządu
    DF019 - obwód czujnika prędkości obrotowej wyjścia skrzyni biegów
    Df067 - zbyt wysokie ciśnienie na listwie wtryskowej (układ regulacji ciśnienia na listwie CR)

Pozostaje sprawdzić dokładnie po kolei wszystko czego dotyczą te błędy.
    Rokiko
    Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

13 Kwi 2022, 14:47

Jak narazie wymieniłem czujnik wałka rozrządu i bez zmian.
    Na plaku chodzi.
    Może jeszcze wymienię regulator ciśnienia na listwie
    Kmicic86
    Obserwowany

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Strefy "Tempo 30 km/h" - czy to tak naprawdę działa?
      Rośnie popularność stref "Tempo 30" w miastach zarówno na świecie, jak i w Polsce, bo statystyki pokazują ich dużą efektywność. Miasta odnotowują spadki liczby wypadków od 10 do ponad 40%. Strefy te coraz częściej ...