Seat Ibiza IV 2008 rok, silnik traci moc

13 Kwi 2022, 12:43

Witam, mam problem z Seatem Ibiza IV 2008 rok benzyna/gaz, silnik 1.2, gaz założony 3.5 roku temu poddczas jazdy traci moc - zapala sie czek od silnika i zaczyna pyłgać, nagle zaczynają spadać obroty, nie pomaga redukcja biegów. Dzieje się to na długich jak i na krótkich trasach. I przy prędkości 50 km/h jak i przy 90 km/h. Zjadę na pobocze wyłączę silnik i odpalę i nagle wszystko działa normalnie.
Samochód był u 3 mechaników, podłączany pod komputer w trakcie jazdy gdy czek się włączał, ale komputer nie widzi żadnych błędów. W aucie było robione:
-wymiana cewkę od silnika (świece były wymieniane 2 miesiące wcześniej)
-sprawdzanie gazu komputerem-wszystko jest ok,
-Wymiana odmy,
-Na końcu była sprawdzana masa i naprawiana.
Mechanik myślał że już będzie dobrze ale na trasie testowej znowu stracił moc.
Mechanicy w mojej okolicy nie mają już pomysłu i jedyne co mogą mi doradzić do się go pozbyć. Może macie jakiś pomysł co by to mogło być ?
Ewelina133
Nowicjusz

• 13 Kwi 2022, 12:58

Ewelina133 napisał(a):Mechanicy w mojej okolicy nie mają już pomysłu i jedyne co mogą mi doradzić do się go pozbyć
    Haha... zawsze mnie takie odpowiedzi bawią :)

Wracając do tematu napisz jeszcze czy ten problem występuje tylko przy jeździe na gazie czy pojawia się on też przy jeździe na benzynie.
    Ewelina133 napisał(a):Zjadę na pobocze wyłączę silnik i odpalę i nagle wszystko działa normalnie.
    Czy silnik odpala po zgaszeniu bez problemu?
    Ewelina133 napisał(a):Samochód był u 3 mechaników, podłączany pod komputer w trakcie jazdy gdy czek się włączał, ale komputer nie widzi żadnych błędów
    To jest ciekawe bo żeby zapalił się check musi wystąpić jakiś błąd. Powinni w tym momencie sprawdzić parametry pracy silnika i na ich podstawie próbować coś wywnioskować.
    Rokiko
    Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

13 Kwi 2022, 14:13

Robi się to podczas jazdy na gazie. Nie próbowałam jechać tylko na benzynie. I nie wiem czy mechanik próbował na benzynie. Zapytam o to.

Silnik po zgaszeniu odpala bez problemu. Nawet nie muszę czekac. Gaszę i zaraz po około 20-30 sekundach odpalam.

Nie wiem czy sprawdzali parametry silnika. Zapytam się jak będę z nim rozmawiać i napisze później.
    Ewelina133
    Nowicjusz

13 Kwi 2022, 14:59

Ewelina133 napisał(a):Robi się to podczas jazdy na gazie. Nie próbowałam jechać tylko na benzynie. I nie wiem czy mechanik próbował na benzynie. Zapytam o to.
    To jest bardzo ważne bo wtedy może wskazać jednoznacznie na problem z zasilaniem na gazie (zawężamy ilość możliwych usterek które na to wpływają) lub jeżeli wystąpi też na benzynie to pojawi nam się dużo więcej rzeczy do sprawdzenia w celu znalezienia usterki.

Ewelina133 napisał(a):Silnik po zgaszeniu odpala bez problemu. Nawet nie muszę czekac. Gaszę i zaraz po około 20-30 sekundach odpalam.
    Ok, czyli tu już też pewnie rzeczy można wstępnie wykluczyć.

Generalnie potrzebna jest tu porządna diagnostyka która pozwoli na znalezienie problemu.
    Rokiko
    Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

13 Kwi 2022, 15:42

Mechanik jeździł zarówno na gazie jak i na samej benzynie i robi to samo.
    Spytałam się też o te parametry silnika podczas wyskoczenia błędu to powiedział że na chwilę wyskakuje na trzecim cylindrze błąd wypadania zapłonu. Powiedział też, że cewniki sprawdzał i wszytko jest ok. I już nie ma pomysłu co to by miało być.
    Ewelina133
    Nowicjusz

13 Kwi 2022, 16:14

Ewelina133 napisał(a):powiedział że na chwilę wyskakuje na trzecim cylindrze błąd wypadania zapłonu.
    a czyli jednak błąd się znalazł :wink:
    Jedź do innego a tego głąba olej.
    To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
    Kao
    Moderator
    Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
    Miejscowość: Francja
    Przebieg/rok: 40tys. km
    Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4
    • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Opel powraca do sportu samochodowego
      Marka Opel powraca do sportu samochodowego, w tym także – z nowym modelem Opel ADAM – do rajdów samochodowych w ramach międzynarodowego programu oraz na tor z nową Astrą OPC w programie ograniczonym do ...

13 Kwi 2022, 16:19

Oki, tak zrobię. Dzięki
    Ewelina133
    Nowicjusz