Renault Trafic nie ładuje akumlatora

07 Lis 2017, 21:28

witam mam problem renault trafic 2 2009 r z ładowaniem akumulatora, podczas jazdy rozładował mi się akumulator myślałem że zrobiło się zimno więc padł wymieniłem na nowy ale okazało się że się rozładował.Na drugi dzień za uwarzyłem że nie świeci mi kontrolka alternatora odpaliłem na akumulatorze pokazywało 14,4 Volta rozgrzałem silnik nadal ładowało akumulator, wyłączyłem odpaliłem ponownie 12,8 volta próbowałem kilka razy nie ładuje, bezpiecznik alternatora jest dobry na pięcie na bezpieczniku jest. Na drugi dzień znowu to samo nie wiem czy kontrolka jest uszkodzona, kable masy wyczyściłem oprócz dochodzącej do silnika alternator ma wtyczkę z dwoma kabelkami biały i brązowy. Na brązowym kablu jest o jeden wolt mniej niż na akumulatorze proszę o pomoc
leon55
Obserwowany

Prawo jazdy: 17 03 1997
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: opel
Silnik: 1,6
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1997

09 Lis 2017, 08:12

Mam bardzo podobny problem. W jaki sposób można to naprawić? Z tego co wiem, to alternatory można też regenerować?
Instat
Początkujący

Prawo jazdy: 17 02 1987
Auto: Citrone C2
Rok produkcji: 2001

09 Lis 2017, 11:00

Wygląda to tak jak byś miał problemy ze wzbudzaniem alternatora. W pierwszej kolejności sprawdź kontrolkę. Musisz mieć pewność że jest sprawna.
Kacper
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3348
Miejscowość: Warszawa - okolice
Prawo jazdy: 14 09 1997
Auto: Volvo S40
Silnik: 2.0 140KM
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 1999

09 Lis 2017, 12:06

Wczoraj wieczorem znalazłem w necie że brązowy kabel jest od obrotomierza a biały od wzbudzenia (o ile to prawda) na nim jest małe napięcie a powinien być 12v zwierałem do masy ale lampka nie świeci ,dzisiaj wieczorem będę szukał w instalacji elektrycznej może jest gdzieś nad palony i sprawdzę lampkę
leon55
Obserwowany

Prawo jazdy: 17 03 1997
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: opel
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 1997

09 Lis 2017, 16:04

To sprawdź i daj znać, będziemy dalej myśleć.
Kacper
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3348
Miejscowość: Warszawa - okolice
Prawo jazdy: 14 09 1997
Auto: Volvo S40
Silnik: 2.0 140KM
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 1999

09 Lis 2017, 16:09

Kontrolka ładowania aku musi świecić przy właczonej stacyjce i nie odpalonym silniku - przez tą żaróweczkę leci prąd wzbudzenia. Jak będzie luźna albo spalona, to nie będzie prądu wzbudzenia.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Z dachem lub bez - nadwozia sportowych samochodów
    Producenci sportowych samochodów, chcąc sprostać oczekiwaniom coraz bardziej wymagających klientów, nie ustają w poszerzaniu swoich ofert. W sprzedaży pojawiają się praktyczne auta, o sportowych właściwościach ...

14 Lis 2017, 08:09

Przyczyn takiego stanu rzeczy może być kilka. Jeżeli dysponujesz miernikiem, to przy jego pomocy można wykluczyć kilka.

Potwierdź napięcie ładowania, charakterystyki alternatorów - najczęściej książki serwisowe lub typu "sam naprawiam" i porównaj czy napięcie mieści się w przedziale. Jeżeli nie masz to powinno być większe od 14 V. Kolejna sprawa to to czy daje prąd w 100% wyprostowany - sprawdzisz przy pomocy oscyloskopu. A dalej to regulator, szczotki, łożyska itd.

Prawda jest taka, że zbyt wielu możliwości nie ma.
Nie jest to wysoki koszt, więc poszedłbym z tym do mechanika/elektryka samochodowego.
Tutaj sprawdź: https://www.olx.pl/oferty/q-regeneracja-alternator/
Tutaj też sprawdź: http://altroz.pl/regeneracja_alternatorow/
zachary
Aktywny

Miejscowość: Warszawa
Prawo jazdy: 13 05 1998
Przebieg/rok: 27tys. km
Auto: Opel Astra